Fost comandant adjunct NATO: ”Alianța trebuie să se pregătească pentru război. Nu va exista pace în Europa câtă vreme Putin este la Kremlin”

Fost comandant adjunct NATO: ”Alianța trebuie să se pregătească pentru război. Nu va exista pace în Europa câtă vreme Putin este la Kremlin”
Richard Shirreff, fost comandant adjunct al Alianței Nord-Atlantice | Foto - Profimedia Images
Publicat: 13/04/2022, 10:23

Spectrul unui război de lungă durată plutește deasupra Europei, avertizează Richard Shirreff, fost comandant adjunct al Alianței Nord-Atlantice (NATO), iar atâta vreme cât Vladimir Putin va deține pârghiile puterii în Federația Rusă nu se va putea discuta despre pace.

Richard Shirreff insistă asupra pregătirilor pe care trebuie să le facă NATO, în permanență, spunând și că acest conflict din Ucraina prezintă un mare risc, și anume acela că ar putea degenera rapid și s-ar putea extinde.

Strategiile politice și militare au nevoie de o adaptare rapidă la realitatea imediată, mai spune fost comandant adjunct al NATO, iar un război la nivel global, din păcate, nu este doar o ipoteză absurdă. ”Cea mai proastă situație”, mai spune Richard Shirreff este războiul, iar Alianța Nord-Atlantică are nevoie de o ”apărare impenetrabilă”.

”NATO trebuie să se pregătească pentru cea mai proastă situație. Adică pentru război. Să mobilizeze, să reînarmeze și să pregătească o apărare impenetrabilă și capacități de descurajare de la Baltica la Marea Neagră.

Mai mult decât atât, trebuie să creștem cheltuielile de apărare atâta vreme cât Putin rămâne la putere. Nu va exista pace în Europa câtă vreme Putin este la Kremlin. Deci, va fi un război lung. Este nevoie de o schimbare de mentalitate fundamentală a liderilor politici și în societate”, a declarat Richard Shirreff.

”Este o bătălie existențială pentru Putin”

Richard Shirreff consideră că Vladimir Putin se află, acum, în fața unei ”bătălii existențiale”, iar singura sa soluție este o victorie, altfel se va regăsi în postura unui personaj care ”s-a fript”.

Tocmai din această cauză, mai spune Shirreff, un Vladimir Putin încolțit este capabil de orice, iar riscul ca acest conflict din Ucraina să se extindă nu poate fi neglijat.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase