RĂZBOI în Ucraina. Kievul cere Uniunii Europene 250.000 de obuze de artilerie pe lună

Publicat: 04 03. 2023, 15:34
Actualizat: 04 03. 2023, 15:35
RĂZBOI în Ucraina / Sursa FOTO: cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com

Ucraina solicită Uniunii Europene să își înmulțească eforturile de ajutor. În contextul unor lupte teribile date în Donbas, Kievul arată că are nevoie să primească lunar undeva la 250.000 de obuze de artilerie.

Cererea a fost făcută chiar de ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov.

Pentru a reduce deficitul critic de muniție al trupelor ucrainene, Reznikov vrea ca UE să ridice miza acestui război, după cum scrie Financial Times.

Scrisoarea lui Reznikov adresată miniștrilor Apărării din UE

Ministrul ucrainean al Apărării a trimis o scrisoare deschisă omologilor săi din cele 27 de state membre ale UE în care arată că forțele Kievului fac economie la maximum și astfel sunt nevoite să tragă doar o cincime din cartușe, din cauza lipsei de provizii. Însă, potrivit sursei citate, cererea Ucrainei depășește cu mult ajutorul pe care Bruxellesul a discutat să îl ofere Kievului.

În scrisoarea sa, Oleksiy Reznikov arată că „artileria joacă un rol crucial în eliminarea puterii militare a inamicului”.

„Dacă nu am fi limitați de cantitatea de obuze de artilerie disponibile, am putea folosi setul complet de muniție, care este de 594.000 de obuze pe lună. Conform estimărilor noastre, pentru executarea cu succes a sarcinilor câmpului de luptă, necesarul minim este de cel puțin 60% din setul complet de muniție sau 356.400 de obuze pe lună” – Oleksiy Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina

Din surse sigure, FT scrie că Ucraina dispune de peste 300 de sisteme de artilerie, cele mai multe fiind donate de aliaţii occidentali.

Planul lui Borrell, șeful diplomației UE

În urmă cu o lună, Estonia a propus ca Uniunea Europeană să cheltuiască 4 miliarde de euro pentru achiziționarea a un milion de obuze care ar urma să fie donate Ucrainei.

O inițiativă oarecum similară a avut și Josep Borrell.

Șeful diplomației europene a venit cu un plan la fel de ambițios – UE să cheltuiască 1 miliard de euro (în următoarele luni) pentru plata imediată a primelo comenzi de muniție donate Kievului. Mai departe, statele comunitare ar urma să plaseze industriei de armament noi comenzi, spre a-și reumple stocurile golite. Sunt șanse mari ca la nivel european să se accepte planul lui Borrel, inclusiv Norvegia fiind de acord. Ba, mai mult, există diplomați care spun că „strategia asta nu este suficient de ambițioasă. În fiecare zi, Rusia trage câte obuze poate produce Europa într-o lună. Ucraina are nevoie de mai multe muniții”.

Summit-ul decisiv pe această temă, a suplimentării muniției furnizate trupelor Kievului, este cel din 23-24 martie, de la Bruxelles.

În altă ordine de idei, armata ucraineană rezistă cu greu asaltului inamic asupra orașului Bahmut. Rusia, mai ales prin trupele Wagner, caută să cucerească această localitate de mai multe luni.