Ar activa NATO articolul 5 în cazul în care Rusia ar ataca România? Răspunsul celui de-al doilea om în NATO: „Unul pentru toţi şi toţi pentru unul! Ruşii ştiu că nu este o simplă declaraţie politică”

Ar activa NATO articolul 5 în cazul în care Rusia ar ataca România? Răspunsul celui de-al doilea om în NATO: Unul pentru toţi şi toţi pentru unul! Ruşii ştiu că nu este o simplă declaraţie politică
Publicat: 04/03/2023, 15:04
Actualizat: 04/03/2023, 15:05

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a afirmat –  întrebat despre reacţia NATO în eventualitatea unui atac al Rusiei asupra țarii noastre – că românii pot să fie liniştiţi în această privință. Al doilea om în NATO a precizat că articolul 5 este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii, că este extrem de real și de activ, atunci când vorbim despre apărarea aliaților. „Unul pentru toți și toți pentru unul”, a fost concluzia lui Mircea Geoană la întrebarea dacă există siguranța că statele NATO vor activa articolul 5 în cazul în care Rusia ar ataca România.

“Chiar şi în formule de iraţionalitate strategică nu vedem Federaţia Rusă având o intenţie şi capacitatea de a ataca ţările NATO. Aş vrea să spun un singur lucru şi acest faimos şi puternic articol 5 este valabil şi este activ.

Noi nu comunicăm tot ceea ce facem din punct de vedere pregătire militară, din punct de vedere planificare militară, din punct de vedere investiţii în apărare, din punct de vedere pregătirea prezenţei noastre în România şi pe flancul estic. Deci, noi suntem oameni serioşi şi atunci când există un pericol chiar îndepărtat, trebuie să ne pregătim şi pentru eventualităţi mai puţin plăcute”, a explicat Mircea Geoană, invitat în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV,

Aceasta a adăugat că articolul 5 este real şi ruşii cunosc faptul că el nu reprezintă o simplă declaraţie politică.

“Articolul 5 este extrem de activ, este extrem de real şi ruşii ştiu că nu este o simplă declaraţie politică. De aceea ne facem treaba, apărăm teritoriul aliat, populaţia aliată, România este o ţară foarte importantă pentru noi în NATO, foarte importantă pentru că geografia României, geopolitica României, este o ţară pivot, o ţară platformă şi către Marea Neagră, şi către Est, şi către Balcani, şi către centrul Europei, şi către Orientul Mijlociu extins.

România are o valoare strategică excepţional de importantă pentru noi. De aceea românii pot să fie liniştiţi. Suntem aici să apărăm, articolul 5 este real şi este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii. Deci, noi facem descurajare şi apărare în această ordine, pentru că, văzând forţe suplimentare în România, în Polonia, pe flancul estic, Rusia îşi dă seama că orice încercare de a de a agresa un stat aliat va fi lovit de răspunsul muschetarilor, Unul pentru toţi şi toţi pentru unul”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.

Articolul 5, ”obligație sacră” pentru aliații NATO

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord consacră principiul apărării colective, ceea ce înseamnă că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor. NATO are în prezent 30 de membri, inclusiv state membre ale Uniunii Europene.

Clauza de apărare colectivă a NATO a fost activată o singură dată, când Statele Unite au invocat Articolul 5 după atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001.

Președintele american Joe Biden spunea la summit că Articolul 5 este „o obligație sacră” pentru aliații NATO, adăugând: „Vreau doar ca întreaga Europă să știe că Statele Unite sunt aici.”

CITEȘTE ȘI:

Presiunile Rusiei de la Centrala din Zaporojie aduc în discuție activarea Articolului 5 NATO. Expert în relații internaționale: „Întrebarea este, dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva, cine intervine acolo” (DECLARAȚII EXCLUSIVE)

Război în Ucraina, ziua 364. China ar putea ajuta MILITAR Rusia? „Va duce la depășirea liniilor roșii”

Război în Ucraina, ziua 363: Volodimir Zelenski: Acum, în Ucraina se DECIDE soarta ordinii mondiale/Putin va susține astăzi un discurs, la un an de război

Război în Ucraina, ziua 362: Joe Biden, vizită surpriză la Kiev: „Amintiți lumii în fiecare zi ce înseamnă curajul” / Vladimir Putin știa că președintele american va merge în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 361: Emmanuel Macron afirmă că vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, nu ZDROBIREA ei / SUA avertizează că Beijingul şi-ar putea spori sprijinul pentru Rusia

Război în Ucraina, ziua 360: Volodimir Zelenski: Este necesară crearea unei coaliţii a avioanelor pentru Ucraina, pentru securitatea globală

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului