LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 349. Zelenski: Forţele ucrainene din BAHMUT continuă să reziste atacurilor Rusiei

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 349. Zelenski: Forţele ucrainene din BAHMUT continuă să reziste atacurilor Rusiei
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07/02/2023, 09:53
Actualizat: 07/02/2023, 10:22

Război în Ucraina, ziua 349. Kievul se așteaptă ca Moscova să lanseze atacuri în cinci direcții. Între timp are loc o regrupare a forțelor în estul Ucrainei, în ceea ce par semnale ale unei ofensive apropiate, în timp ce președintele Zelenski spune că orașul Bahmut continuă să reziste atacurilor rușilor.

UPDATE ora 10:00 – Ofensiva rusă, așteptată înainte de primăvară

Kievul se așteaptă la o ofensivă majoră din est și din sud înainte de 24 februarie, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Cinci orașe ucrainene ar putea fi vizate, și totuși situația este diferită în prezent de cea din februarie anul trecut, când Rusia și-a lansat invazia din Belarus, relatează BBC.

UPDATE 09:00 Semnale că Moscova pregătește o nouă ofensivă. Probabilitatea repetării scenariului din februarie 2022

Moscova își regrupează forțele în estul Ucrainei și se pregătește de lansarea unei ofensive de-a lungul a cinci linii de atac, au anunțat sâmbătă forțele armate ucrainene.

În cadrul discursului său nocturn, vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că situația din estul Ucrainei este „foarte dificilă”, în special în jurul Bahmut, unde luptătorii ucraineni se confruntă cu „presiuni severe din partea ocupanților”. Liderul ucrainean a precizat că face toate eforturile pentru a grăbi livrarea tancurilor principale de luptă promise de aliații europeni ai țării sale și care speră, Kievul, vor ajuta Ucraina să încline balanța și să lanseze propriile contraofensive.

Departe de liniile frontului, Rusia a început să acumuleze forțe în teritoriile ocupate, în special în localitățile cu acces la rute de aprovizionare către pozițiile rusești din prima linie. Potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului exilat al Mariupol, Rusia a adus între 10.000 și 15.000 de soldați suplimentari în zonă. El a afirmat că soldații ruși trimiși în oraș și în localitățile vecine le-au dezvăluit localnicilor că următoatele atacuri vor viza orașele Vuhledar și Zaporojie, capitala regiunii cu același nume pe care Rusia pretinde că a anexat-o și că este astfel teritoriul său.

Luptele cele mai grele se duc în continuare la Bahmut – situația devine precară pentru civili în timp ce forțele rusești forțează rezistența ucraineană din trei direcții. Potrivit mărturiilor soldaților ucraineni care luptă în zonă, orice vehicul care intră în oraș este o potențială țintă pentru dronele rusești.

Bahmut, epicentrul luptelor

Este încă disputat, ambele părți pretinzând controlul. Kievul nu a semnalat că ar putea lua în considerare o retragere tactică. Totodată, a afirmat că trupele ruse lansează atacuri continue și suferă pierderi mari – de circa 500 de soldați pe zi.

Recent forțele din armata regulată ar fi luat locul mercenarilor Wagner și fac progrese în ce privește încercuirea orașului. Deocamdată, trupele ucrainene reușesc să respingă atacurile.

Dacă acest oraș cade, e de așteptat ca forțele invadatoare să caute să avanseze spre orașele Sloviansk și Kramatorsk, ceea ce ar deschide calea spre capturarea integrală a regiunii Donețk.

Asta înseamnă cucerirea a 10.360 kilometri pătrați de teritoriu. În contextul în care progresele au fost până în prezent minime, cu costuri umane importante, asta ar presupune ca Moscova să aibă capacitatea ori de a copleși numeric trupele ucrainene, ori de a lansa atacuri decisive.

Vuhledar, valoros pentru propagandă

Rușii fac o nouă încercare de a captura orașul, după ce au eșuat în noiembrie. Situat în partea sud-estică a frontului actual, este important pentru Moscova din două motive.

În primul rând orașul este situat în vecinătatea singurei căi ferate ce leagă Crimeea anexată de teritoriile controlate de ruși în estul Ucrainei. De altfel, ucrainenii au folosit Vuhledar pentru a lansa atacuri cu artilerie asupra transporturilor rusești care le aprovizionează trupele.

Ca și Bahmut, Vuhledar are o valoare mai curând simbolică decât militară – totuși Moscova va face totul pentru a pune cât mai repede mâna pe aceste orașe.

Iar asta pentru că se crede că Putin are și un alt obiectiv în afară de capturarea întregii regiuni Donbas, și anume să lărgească coridorul terestru între Crimeea și Rusia.

Totodată, păstrarea controlului asupra teritoriilor cucerite i-ar putea oferi lui Putin o rampă politică de ieșire.

Un atac în sud

Kievul se teme că linia de la sud de orașul Zaporojie ar putea fi o altă direcție de atac. De pildă, forțele rusești ar putea forța spre nord către orașele Orihiv și Pokrovsk, ceea ce ar însemna să împingă înapoi pozițiile din care ucrainenii pot lovi cu rachetele lor de lungă acțiune adânc în coridorul terestru controlat de ruși mai la sud.

Cu rachetele Himars cu rază mai lungă de acțiune, de 120 km, pe care urmează să le primească de la SUA, orașele Melitopol și Tokmak au devenit accesibile pentru contraofensiva ucraineană.

Și rușii își fac calcule, ei temându-se că eliberarea Melitopolului ar permite Ucrainei să întrerupă căile de aprovizionare ruse în Crimeea.

Repetarea scenariului invaziei din februarie 2022

Noi direcții de atac ar putea fi orașele Harkov și capitala Kiev.

Harkovul nu a căzut sub controlul Moscovei în cadrul ofensivei inițiale, deși se află în nord-vest, destul de aproape de granița cu Rusia.

UPDATE 08:00 – Zelenski: Forţele ucrainene din Bahmut continuă să reziste atacurilor Rusiei

Forţele ucrainene din oraşul Bahmut din estul ţării continuă să reziste atacurilor constante ale Rusiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodir Zelenski într-un mesaj video transmis luni seară.

El a precizat că, în cursul zilei de luni, înaltul comandament al Ucrainei a discutat într-o reuniune încercările forţelor ocupante de a înconjura oraşul şi de a sparge apărarea ucraineană.

„Sunt recunoscător fiecărui soldat care a arătat hotărârea de a rezista”, a afirmat Zelenski, potrivit DPA.

El a raportat de asemenea noi numiri în zonele de front din Ucraina.

„În mai multe regiuni, în special în zone de frontieră şi de pe linia frontului, recrutăm noi lideri cu experienţă militară”, a spus Zelenski, adăugând că este vorba de persoane „care pot asigura apărarea cel mai eficient împotriva ameninţărilor actuale”.

În general, experienţa militară de război de până acum ar trebui combinată cu autoritatea în administraţia locală şi centrală, a subliniat el.

În plus, a adăugat el, pregătirea de noi brigăzi ale Gărzii Naţionale, poliţiei şi gărzilor de frontieră avansează. „Începutul este puternic. Şi va continua”, a declarat preşedintele ucrainean.

În faţa intensificării atacurilor ruseşti, armata ucraineană a fost nevoită să mute pe front trupe care erau pregătite de fapt pentru propriile acţiuni ofensive ulterioare.

În acelaşi timp, potrivit unui guvernator ucrainean, Rusia trimite întări în estul Ucrainei înaintea unei noi ofensive care ar putea începe săptămâna viitoare, relatează şi Reuters.

În aşteptarea sosirii ajutorului militar occidental, Ucraina anticipează o ofensivă majoră pe care Rusia ar putea să o lanseze din motive „simbolice” în jur de 24 februarie, dată la care se împlineşte un an de la începerea invaziei.

Ucraina pregăteşte la rândul său o ofensivă de primăvară pentru a recuceri teritoriile pierdute, însă aşteaptă livrarea rachetelor cu rază mai lungă de acţiune şi a tancurilor de luptă promise de Occident, unii analişti spunând că Kievul mai are încă nevoie de câteva luni de pregătire pentru a fi gata, potrivit Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului