Ucraina, ziua și scandalul de corupție. Cum umflă prețurile de achiziție a alimentelor Ministerul Apărării de la Kiev / Ministrul-adjunct al Infrastructurii, reținut

Ucraina, ziua și scandalul de corupție. Cum umflă prețurile de achiziție a alimentelor Ministerul Apărării de la Kiev / Ministrul-adjunct al Infrastructurii, reținut
Dezvăluiri. Ministerul Apărării din Ucraina cumpără la suprapreț alimente pentru soldați / Sursa FOTO: https://cms.sofrep.com/
Publicat: 22/01/2023, 13:38
Actualizat: 22/01/2023, 18:05

Aproape că nu trece o zi fără să avem și o dezvăluire despre corupția care a cuprins societatea ucraineană. De data aceasta, ținta jurnaliștilor de investigație este chiar Ministerul Apărării, condus de Oleksii Reznikov.

Armata lui Zelenski este acuzată de publicația locală Zn că umflă prețurile de achiziție ale alimentelor.

Alimente cumpărate la prețuri de trei ori mai mari

Concret, militarii din subordinea lui Reznikov cumpără alimente pentru soldați la prețuri de până la trei ori mai mari decât cele din magazinele din Kiev, scrie și publicația The Kyiv Independent.

Urmare a dezvăluirilor făcute, Parlamentul a convocat la audieri oficiali din Ministerul Apărării, cerându-le explicații la acuzațiile jurnaliștilor.

Ziariștii de la Zn au prezentat în detaliu un contract derulat de Ministerul Apărării privind achiziția de alimente. Având o valoare totală de 13,17 miliarde de grivne (aproape 330 de milioane de euro), contractul a fost încheiat la data de 23 decembrie și prevede livrări de alimente pentru soldații staționați în regiunile Sumî, Poltava, Jitomîr, Chernihiv, Kiev și Cerkasî.

Dezvăluirile jurnaliștilor arată că Ministerul Apărării a acceptat să plătească 17 grivne (48 de eurocenți) pentru un ou. La magazinele din Kiev, un ou costă cel mult 7 grivne (18 eurocenți). La fel, Armata a cumpărat cartofi la prețul de 22 de grivne (55 de eurocenți) per kilogram, desi în magazinele se vinde la jumătate de preț, 9 grivne (23 eurocenți).

Viceministru ucrainean, reţinut pentru o mită de 400.000 de euro

Un alt caz care arată corupția generalizată din Ucraina îl are în prim-plan pe ministrul adjunct al Infrastructurii. Vasil Losinskii a fost arestat pentru luare de mită, anunță presa de la Kiev.

Biroul Naţional Anticorupţie a efectuat percheziţii la locuinţa oficialului ucrainean şi l-a reţinut sâmbătă. După aflarea veştii privind arestarea lui Losinskii, ministerul pe care îl reprezenta l-a demis.

Losinskii este acuzat că a primit mită în valoare de 400.000 de euro pentru achiziţionarea unor generatoare de curent.

Totul a pornit de la banii pe care statul i-a pus deoparte pentru a preveni crize în alimentarea cu energie, respectiv fondurile publice pentru surse de energie alternativă în lunile de iarnă, care au fost fraudați. De amintit că, de la începutul lunii octombrie, Rusia a lansat săptămânal atacuri aeriene în încercarea de a distruge rețeaua electrică a Ucrainei. Președintele Zelenski a declarat pentru Financial Times că atacurile din această săptămână au creat o situație nemaivăzută de 80 sau 90 de ani – „o țară europeană total în beznă”.

Ancheta a fost declanşată în septembrie anul trecut. Ministerul Dezvoltării municipalităţilor, teritoriilor şi infrastructurii din Ucraina a postat pe pagina sa de Facebook că sprijină pe deplin ancheta.

Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Aleksandr Kubrakov, a confirmat, duminică, pe contul de Facebook, faptul că adjunctul său, Vasil Lozinski, a fost arestat, subliniind că acesta a fost demis.

„Astăzi, prin decizia Cabinetului de Miniştri, Vasil Lozinski a fost eliberat din funcţia de viceministru al Dezvoltării Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii. Reamintim că ieri, personalul NABU şi SAP a demascat şi a oprit activităţile unui grup infracţional organizat de furt de fonduri bugetare. Din grupul infracţional făcea parte şi ministrul adjunct al dezvoltării comunităţilor, teritoriilor şi infrastructurii din Ucraina. Acesta a fost arestat pentru că a primit 400.000 de dolari câştig necuvenit. El a primit aceste fonduri pentru asistenţă în semnarea contractelor de achiziţionare a echipamentelor şi utilajelor. Actele de urmărire penală au fost înregistrate în septembrie 2022”, a precizat ministrul Aleksandr Kubrakov, citat de news.ro.

„Am instruit echipa ministerului să lanseze un audit al tuturor proiectelor actuale ale ministerului, inclusiv al fondurilor bugetare, al fondurilor instituţiilor financiare internaţionale şi al proiectelor de asistenţă tehnică”, a mai spus ministrul.

Citește mai multe AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului