Am valoarea mea, sunt cocalar…

Publicat: 22/05/2013, 08:55
Actualizat: 29/07/2014, 20:21

„Eu când stau și număr bani… Voi vă faceți spovedani… Și speratzi ca Dumnezeu.. Să vă dea norocul meu”... Este poezia pe care Klaudyu, un adolescent din Cluj, a adăugat-o fotografiei menite să ne dezvăluie splendida-i personalitate pe Hi5. În poză, alături de poezie, apare chiar el, din profil, etalându-și tunsoarea. Făcută probabil cu foarfeca, coafura constă într-o ciupercă flambată în creștet, completată în lateral de zulufi ce-i cad ca niște țurțuri în jurul urechilor. Iar în colțul din dreapta jos este scris simbolul 15 într-un cerc, adică nerecomandat minorilor și celor care nu rezistă la senzații tari. Avertismentul este bine venit, deoarece pe pagina de Hi5 mai sunt încărcate și câteva clipuri video cu Klaudyu îmbrăcat într-un costum alb marca D&G în care dansează în propriul dormitor de doar privindu-l îți crește pulsul.

Klaudyu este însă doar un singur individ dintr-o puzderie de tineri și tinere cu păreri foarte bune despre ei înșiși. Hi5 a devenit rampa de lansare de pe care își iau zborul în spațiul public oferindu-se lumii în ipostazele lor cele mai bune, imortalizate cu ajutorul camerei de la telefon. Unii zac nonșalanți pe un morman de euro, cu bijuteriile la vedere, alții, rămași în chiloți și ochelari de soare își umflă mușchii și pozează la intimidare cu câte un briceag în mână sau un cuțit de bucătărie. Ei își trimit fotografiile în lume pentru a arăta cât sunt de grozavi. Alții culeg fotografiile lor și le etichetează în cu totul alt mod decât ar fi vrut protagoniștii – cocalari… Iar cocalarii se adună pe cocalari.com.

Libertatea de exprimare prost înțeleasă

„Iepurașul de Pluș” este pseudonimul celui care stă în spatele site-ului cocalari.com. Spune că nu vrea nici să-i combată nici să-i educe, dar că au devenit un fenomen care nu poate fi ignorat. „Site-ul a apărut dintr-o joacă, o simplă discuție pe messenger. Aveam câteva articole pe blogul personal și am decis să facem un site doar pentru ei. Dar nu se pune problema „combaterii”, e doar un loc în care prezentăm direcția pe care a luat-o libertatea de exprimare prost înțeleasă. Nu am gândit că o să ajungem la traficul de acum”, spune Iepurașul de Pluș. Într-adevăr, traficul de care se bucură cocalari.com, precum și site-urile gemene, pitzipoanca.org, hi6 și altele este impresionant, astfel că au apărut și firmele care vor să-și facă reclamă pe aceste site-uri.

Cocalari.com are și un așa zis „coca store”, de unde se pot comanda online tricouri cu emblema cocalarilor. Cu toate acestea, Iepurașul de Pluș spune că „prințesele” și „cocalarii” nu sunt încă o mină de aur. „La traficul pe care îl avem acum, avem nevoie de găzduire serioasă și de profesioniști care se ocupă de întreținerea site-ului. Site-urile respective sunt niște parteneri care ne ajută să acoperim cheltuielile și în schimb primesc vizibilitate din partea noastră. Coca-store-ul este o metodă de fidelizare a cititorilor și un element de combatere a prostiei într-o manieră civilizată, scoțând în evidență anumite trăsături și caracteristici prin intermediul unor tricouri. Cocalarii ar fi o mină de aur dacă aș fi fată și m-aș căsători cu ei.

La cât sunt de bogați, mi-aș asigura viitorul. Aș fi o prințesă realizată și plină de harfe”. Cum face însă Iepurașul de Pluș să identifice cocalarii? Ne asigură că oricine i-ar vedea pe stradă i-ar repera. „Cocalarii sunt simplu de identificat și oricum, e un termen generic. Prin „cocalar” înțelegem un om la care superficialitatea e la rang de cinste. Bijuterii scoase la iveală peste tricourile cu însemne de branduri cunoscute, cu scris mare (să se vadă din avion), coafură din seria „azi m-am tuns cu drujba”, posesori de mașini care au o calitate îndoielnică și totuși sunt tunate la maxim… Cam asta e imaginea. Putem să stăm până mâine ca să completam descrierea și tot nu terminăm. Oricum, dacă observați unul pe stradă o să vă dați seama și fără să aveți descrierea în mână”.

Categorii de cocalari

Odată ce apuci să parcurgi site-ul, care constă în fotografii însoțite de explicații, începi să-ți dai seama că protagoniștii se împart de la sine în diverse categorii. Cei mai răspândiți par a fi „prințesele” și „cocalarii” de veceu. Oglinda în care se văd pare a fi un magnet irezistibil pentru subiecții site-ului. Majoritatea fotografiilor sunt făcute chiar de către cocalar cu propriul telefon mobil. Din atitudinea pe care o au la poză, îți dai seama și de impactul pe care mass-media îl are asupra oamenilor. Sutele de fotografii cu fotomodele cu buze țuguiate au ca efect aceeași atitudine imitată de „prințesele” care ajung de pe Hi5 pe cocalari.com. Imaginea unui bronz sănătos este dus la extrem de alte „victime” care se pozează arse de solar sau date cu autobronzant cu sclipici. Industria porno lovește și ea greu, fotografiile în care fete de liceu își frământă sânii abundând pe paginile site-ului. Mai influente ca orice, par a fi însă manelele.

Altă ipostază la mare cinste printre protagoniștii site-ului este cea în care subiecții numără bani, dorm pe bani, stau cu banii în dinți sau aruncă cu banii. Cei care consideră că doar imaginea nu este suficientă pentru a transmite mesajul bogăției în care se lăfăie, chiar precizează printr-un text atașat la poză de genul: „Dușmanilor, am valoare!” Nici filmele cu Van Damme nu au trecut fără să lase urme în conștiința cocalarului, consecința fiind zecile de fotografii în care adolescenți costelivi pozează cu bâte de baseball în mână, săbii ninja sau bricege, eventual făcând și șpagatul. Având de a face cu asemenea duri, Iepurașul de Pluș recunoaște că a avut parte și de amenințări din partea subiecților tratați cu ironie.

„Fiecare se comportă după cultura proprie. Am primit înjurături, amenințări, dar și mailuri de la persoane care știau să facă legatura corect între subiect și predicat”. Momentan, cocalarul.com se ocupă doar de băieții și fetele care se expun singuri pe diferite alte site-uri. Iepurașul de Pluș spune, însă, că și în viața publică cocalarii abundă. „Evident că sunt infiltrați peste tot. Am reperat destui, dar am preferat să nu ne implicăm sau să producem anumite scandaluri. Vă spun doar că am văzut o poză a unui candidat la parlamentul României în care respectivul își făcea poze în oglindă în timp ce era în chiloți.

De asemenea un anumit partid din România a folosit o melodie de campanie care a fost difuzată pe un canal tv unde cocalarii se „kombynă” între ei. Până la urmă și ei au drept de vot”, spune Iepurașul de Pluș. Cu precizarea că prin site-ul său nu se așteaptă nici să îi schimbe în bine pe cocalari, nici să îi educe. „La valoarea și talentul lor criticile nu au nici un efect. Sunt obiectul distracției pentru cei care încă se consideră normali, deși totul este relativ”, mai spune Iepurașul de Pluș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom