Berivan, o Barbie tristă a deșertului

Publicat: 16/08/2014, 09:02

Am ajuns în curtea micii rafinării din Idil, un district al provinciei Șirnak din Turcia, la apus. Eram pe un deal și în zare se vedea soarele la asfințit. Sub dunga lui roșiatică, se întindea granița cu Siria. Câțiva bărbați își beau ceaiul fierbinte sub un copaci. Gazdele pregătiseră o masă lungă, în capul căreia urma să stea guvernatorul local, pe care eu trebuia să îl conving să îmi dea viză pentru a intra în taberele de refugiați. „Sigur”, mi-a spus la finalul unei lungi discuții și după ce și-a sunat „omologul” din Mardin. „Mergi la Ankara și iei două semnături – una de la prim-ministru, alta de la ministerul de Externe. Pe a treia o primești de aici”. Și asta a fost.

FOTO: Alina Matiș/gândul

FOTO: Alina Matiș/gândul

La finalul picnicului, însă, am ascultat o poveste care mă urmărește de atunci și al cărei sens încă încerc să îl pătrund, uitându-mă la păpușa cu păr blond și haine cu paiete pe care am adus-o acasă. Mai jos, povestea lui Berivan, o legendă care circulă prin acele părți ale locului de decenii și pe care fiecare părinte de fată o dă mai departe, cu tot cu o păpușă Berivan făcută de el:

Berivan era o orfană de 13-14 ani, dintr-un sat de lângă Idil, care a trebuit să locuiască în casa fratelui și a cumnatei ei. Persecutată de soția fratelui său, a plecat de acasă în pădure, unde s-a împrietenit cu căprioarele, care au lăsat-o să le mulgă. În fiecare zi, Berivan se întorcea acasă cu o găleată de lapte. Nu a durat mult și Berivan a intrat în gura lumii. Oamenii bârfeau că avea o relație cu un păstor și că se prostitua pentru lapte. Cumnata lui Berivan i-a spus soțului ei ce se vorbește despre sora lui. Într-o zi, fratele o urmărește pe Berivan în pădure și o împușcă în timp ce fata aștepta căprioarele. După ce a omorât-o, el a rămas acolo pentru a-l vedea pe păstorul cu care sora lui avea o relație. În locul unui bărbat, însă, au venit căprioarele, care, vâzând-o pe Berivan moartă, au început să plângă. Oamenii spun că ele o plâng și acum pe Berivan, care a ajuns o victimă a minciunilor și bârfelor, dar, mai important, un simbol al crimelor de onoare. De aceea, părinții le fac fetelor lor păpuși din cârpe, Berivan Bebek, pentru a le aminti povestea tristă a fetei împușcate de fratele ei.

FOTO: Cristina Lupu pentru gândul

FOTO: Cristina Lupu pentru gândul

Dacă îi întrebi care este morala acestei povești, oamenii îți vor da fel de fel de răspunsuri. Cei mai mulți spun că legenda sancționează crimele de onoare. Totuși, cel care a greșit, fratele, nu este pedepsit, cu toate că a omorât o persoană nevinovată. Alții mi-au spus că povestea le avertizează pe fete să nu intre în gura lumii, pentru că ar putea fi pedepsite pe nedrept.

Într-un fel, aceasta este, de fapt, menirea păpușii Berivan: este imaginea care întruchipează nedreptățile vieții. Iar acolo, în deșertul care nu are timp să te asculte, sa te judece, viața poate fi foarte nedreaptă.

FOTO: Alina Matiș/gândul

FOTO: Alina Matiș/gândul

Mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
FOTO. Transformarea spectaculoasă a Minodorei! Cum arată în costum de baie, după ce a slăbit...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
INTERSECȚIA de la DELFINARIU va fi RESISTEMATIZATĂ!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Schimbare istorică la pensii! Anunț major despre talonul de pensie din România
Vestea momentului pentru milioane de români! Banii pe care toți îi așteaptă. Ce sume se...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...