DALLAS de Slobozia. Ce s-a ales de VISUL UNUI MILIONAR: În două luni, vindeau și turnul LA FIER VECHI

Publicat: 08/07/2018, 00:39
Actualizat: 27/03/2019, 15:51

La doar doi km de Slobozia, pe Drumul Național 2, drumul vechi spre mare, vezi și azi poarta pe care scrie mare „Hermes„. Odată punct de atracție pentru mii de oameni simpli, afaceriști, străini, azi parcul de distracții, în care se află copia ranch-ului familiei Ewing și replica turnului Eiffel, este un loc înghețat în timp.

Distanța de câteva sute de metri, de la drumul principal până la fermă, o parcurgi cu greu din cauza gropilor. Din timp în timp mai trece câte o mașină, semn că și alți oameni au mai fost interesați să vadă „Dallas-ul” celebru în anii ”90.

Imaginea din complex este însă o umbră palidă a ceea ce a fost. Pe ușă scrie „Hotel Dallas în renovare”, iar pe geam se zăresc câteva covoare strânse. Nici urmă de mobilă. O angajată spune, în treacăt, că se vor face investiții în zonă și este aproape sigură că oamenii vor veni din nou să vadă „minunea”.

La terasa din apropiere, singura deschisă, chelnerul vorbește tot despre un viitor luminos. „Doar să refacă ce a aici, veți vedea, lumea vine iarăși”.

slobozia tuning fest

Câțiva metri mai încolo este agitație. Un banner imens anunță, de fapt, interesul. Este Slobozia Tuning Fest, iar oamenii s-au strâns în apropierea replicii turnului Eiffel pentru a-și tura motoarele. Construcția, înaltă de 50 de metri, zace părăsită, mâncată de rugină și încercuită de sârmă ghimpată. Sub ea sunt puși stupi de albine, iar pe un afiș mare scrie „Proprietate privată„.

„L-am îngrădit pentru că e plin de copii și eu sunt responsabil dacă cade cineva de acolo, iar în al doilea rând l-au vopsit, au scris pe el tot felul de prostii, l-au vandalizat, nu-mi permit să pun un paznic să-l păzească. Este pentru protecție”, a spus Mihai Misăilă, proprietarul parcului, Hermes, pentru Mediafax.

Un loc ce pe vremuri era magnet pentru cei care mergeau spre litoral. Alții veneau pur și simplu să vadă casa copie a celei din serialul „Dallas”. Mai târziu, complexul a devenit atât de cunoscut, încât partidele politice își făceau aici ședințele.

Parcul lui Ilie Alexandru, „J.R. de România„, nu a scăpat de critici. A fost considerat un obiectiv demn de topul kitch-urilor arhitecturale și a născut multe glume. Plăcut sau nu, orice român aflase povestea complexului din mijlocul Bărăganului.

„Eu de 15 ani tot bag bani aici și este deschis parcul. Nu știți cum arăta când l-am luat eu, după trei proprietari, care fiecare a vândut ce a putut. Eu nu am găsit nici tablă pe casă. Vin și acum turiști în weekend, numai că nu sunt fonduri să se investească acum în lucrări, în trei hoteluri. Este un hotel deschis, este un restaurant de evenimente, este o terasă cu restaurant, este o piscină în care s-a investit foarte mult”, povestește proprietarul parcului.

Omul a încercat să își protejeze investiția cât a putut. Ani de zile, hoții au luat ce le-a stat în cale și nu a lipsit mult ca turnul să ajungă bucată cu bucată la fier vechi.

„De trei sau patru ori am pus proiectoare în turn ca să îl aprindem seara și le-au vandalizat, le-au furat. Anul trecut, în noiembrie, au furat tot cablul, de sus până jos. Nu ai cum să-l păzești. De aceea l-am îngrădit, am scris proprietate privată și dacă cineva sare gardul și cade din el, atunci este treaba lui. Sunt și poze să se vadă cum arăta în 2003, când l-am luat eu și cum arată acum. Era totul devastat: grădina zoologică demolată, la grajduri totul demolat, dacă mai întârziam două luni vindeau și turnul la fier vechi”, a mai declarat patronul complexului.

Tour Eiffel, varianta de Slobozia

Dallas-ul din Slobozia a fost visul devenit realitate al unuia dintre primii milionari de după Revoluție. El însuși cu o viață demnă de un scenariu de film, Ilie Alexandru și-a dorit ca celebra fermă Southfork să prindă contur sub ochii lui. A devenit bogat făcând bișniță cu produse aduse din Turcia și Ungaria, iar primul million de dolari l-a investit în „Dallas-ul” său.

A vrut atât de mult ca ferma să fie identică cu cea a familiei Ewing, încât i-a pus pe arhitecți să facă proiectele pe baza fotografiilor din film. „Acea casă a fost făcută de niște arhitecți tineri, găsiți de patronul Ilie și a fost reconstituită după fotografii, fotograme desprinse din film. În perioada respectivă, eram arhitect șef al județului și proiectul respectiv a ajuns inclusiv la mine. M-a impresionat prin faptul că imita foarte bine ceea ce văzusem în film, până la piesele de mobilier, a reprezentat un punct de interes al parcului Hermes. A ajuns la mine pentru autorizarea construirii”, spune, pentru Mediafax, Ion Vede, fost arhitect-șef al județului Ialomița.

Între 1992 și 1994 a fost construită ferma Southfork din Slobozia. Iar din acel moment nu a existat un punct de atracție mai mare, în drumul dintre București și Constanța. „Începuturile parcului au reprezentat pentru toată populația Sloboziei o ciudățenie. Nimeni nu se aștepta ca acolo să fie generată o bază de natura aceasta. Inițial s-a crezut că Ilie Alexandru vrea să-și facă un refugiu, o locuință și atâta tot”, își amintește Ion Vede.

Larry Hagman în vizită la Southfork Ranch de Slobozia. Cu Ilie Alexandru și prințul Paul

Între 1994 și 1997, la Hermes veneau, într-un singur sezon, peste 10.000 de turiști. Chiar și actorul LARRY HAGMAN, cel care l-a interpretat pe celebrul J.R. a ajuns la ferma din sudul României. Câteva fotografii din acea perioadă îl arată alături de afaceristul Ilie Alexandru, prințul Paul și cu magnatul american Neil Bush.

La un an de la construcția ranch-ului Southfork, milionarul român a inaugurat și o replică a turnului Eiffel. „Momentul culminant l-a reprezentat ridicarea unei machete a turnului Eiffel. Multă vreme a fost considerat drept o parodie, dar pentru turiști a reprezentat un punct de interes. Același lucru se poate spune despre reconstruirea în parcul Hermes a vestitei case Ewing, a familiei Ewing, acolo unde s-au făcut filmările pentru Dallas, serialul care a captivat o nație întreagă ani de zile”, spune arhitectul.

„La un moment dat, chiar și Larry Hagman a fost adus la Slobozia, la inaugurare. Categoric că, la vremea respectivă, era o surpriză pentru oricare dintre românii care treceau prin Slobozia sau prin apropierea Sloboziei, vizitau complexul respectiv, avea și restaurant, un mic lac cu hidrobiciclete, o herghelie de cai, obiectivul principal la vremea respectivă constituindu-l pentru noi Turnul Eiffel. Ca număr de vizitatori, acesta era variabil, oricum în jur de 300 și ceva de vizitatori în cursul săptămânii și până la o mie de vizitatori, în zilele de weekend”, susține și Gabi Ionașcu, în prezent senator PMP, fost primar al orașului Slobozia în perioada 2003- 2012.

Southfork Ranch din Slobozia

Mărirea și decăderea „Dallasului”

De la milionarul care a dat mâna cu J.R și a arătat unei țări că și „Dallas-ul” poate fi importat în România post-decembristă, dacă îți dorești cu adevărat, Ilie Alexandru a ajuns, la finalul anilor ”90, milionarul care avea mari probleme cu legea. A fost arestat în 1997 pentru înșelăciune și eliberat doi ani mai târziu. În 2000 a fost condamnat din nou pentru evaziune fiscală și înșelăciune la o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Ilie Alexandru a fost eliberat nouă ani mai târziu.

Doar că la fel ca și visul său american, averea de 80 de milioane de dolari a devenit o amintire vagă. Firmele au intrat în lichidare, iar parcul de distracții a fost preluat de bănci.

Ilie Alexandru a murit în anul 2010, la un an după eliberare, într-un apartament modest, în urma unui accident vascular, la vârsta de 58 de ani. „În sentința lui s-a pus inclusiv problema confiscării bunurilor, acestea au făcut obiectul unor executări judecătorești. Lumea se ducea acolo, pentru că se învățase cu traseul respectiv și nu mai găsea nimic atractiv, ca atare încet-încet uitarea și-a pus amprenta asupra vestitului, pentru o perioadă, Parc Hermes” afirmă arhitectul Ion Vede.

Condamnarea milionarului de carton a reprezentat moartea parcului din drumul spre mare. Complexul a fost preluat de la bănci de către un alt român dornic să aibă „Dallas-ul” lui. Nu a avut însă interesul lui Ilie Alexandru, iar parcul a început să se deterioreze. Apoi a ajuns la alt proprietar și apoi la altul…

Ruinele parcului Hermes din Slobozia

Conflict deschis la umbra fermei Southfork

Patronul actual al complexului susține că ar face mai mult, dacă ar fi ajutat de autoritățile locale. Primarul nu privește însă ranch-ul ca pe un bun național, ci mai degrabă ca pe o curiozitate de care nu mai este nimeni…curios.

„Parcul de acolo este un proiect privat, care a fost mereu privat. Nu este un obiectiv al primăriei. Îmi pare rău că sunați la mine și vă dau răspunsul acesta. Cu cea mai mare plăcere, oricând vreți să faceți ceva ce chiar ține de oraș și de primărie, cu mare drag. Parcul este funcțional și acum. Dacă ne cereați detalii despre un obiectiv în care era implicată și administrația locală, cu cea mai mare plăcere. (…) Niciodată nu au fost turiști acolo, că oprea cineva înainte, în drum spre mare și bea o cafea acolo și mânca doi mici, că nu era autostrada și era singura variantă de ajuns la mare, asta nu înseamnă că a fost un centru turistic extraordinar și că un an de zile a fost vara discotecă acolo”, a declarat Adrian Mocioniu, primarul din Slobozia, pentru Mediafax.

Pentru ca oamenii să ajungă la parc ar fi nevoie de un drum, spune cu reproș patronul. „Eu l-am cerut (n.r. drumul) în concesiune sau să mi-l vândă. Nu s-a putut. Și nici nu-l repară, sunt niște cratere și noi nu putem să-l reparăm pentru că nu e al nostru. Nici măcar nu vin să-l facă, dar taxe și impozite plătim, destul de mari, avem numai impozit de 5.000 de lei pe lună, dar nu fac nimic, absolut nimic. Dacă domnul primar spune că niciodată nu au fost turiști acolo, poate dânsul s-a născut ieri. Și acum funcționează. Dânsul poate are vreun interes să spună treaba asta, nu îl cunosc, eu nu am nicio culoare politică” îi răspunde Mihai Misăilă actualului primar.

Edilul este contestat chiar de primarul din vremea de glorie a complexului, care îi atrage atenția că a lăsat un simbol să moară.

„Din nefericire, este o pierdere pentru Slobozia, practic, la vremea respectivă era un simbol, o binefacere. (…) Nu cred că actualul primar are dreptate, pentru că, indiferent dacă este un obiectiv turistic proprietate privată sau publică, evident că trebuie pus în valoare și sprijinit în mod corespunzător, pentru că reprezintă o binefacere pentru comunitate, mă refer la imagine, dar și financiar, se consumă bani și evident bani care produc taxe și impozite”, a declarat Gabi Ionașcu, fost primar al orașului Slobozia în perioada 2003- 2012.

Actual parlamentar, fostul edil crede că șansa județului Ialomița stă tot în ferma care atrăgea turiști. „Din nefericire, actualul primar nu dispune de astfel de abilități, este mai modest în privința demarării unor politici publice”, crede Gabi Ionașcu.

Hotel Dallas din Slobozia, în renovare

Dar nu este suficientă doar investiția. Fostul arhitect al județului vorbește despre un proiect care trebuie adaptat vremurilor.

„Au trecut 20 de ani de când el nu mai reprezintă un punct important, de interes. Prin urmare, a readuce caii, a reface zona respectivă, în așa fel încât să fie atractivă, cum era pe vremea lui Ilie Alexandru, ar semăna într-un fel «reîncălzirea ciorbei». Nu este același lucru. Deci ca acest complex, și asta vă spune urbanistul Vede, ca acest complex să poată fi integrat unui program turistic, el trebuie să sufere, nu numai reabilitare, ci și o regândire a funcționalității, a serviciilor, a nivelului de exigență, a tentațiilor oferite turiștilor, ceea ce în momentul de față nu se prea poate spune”, este de părere arhitectul Ion Vede.

Iar din partea autorităților, să vină cineva care să nu se gândească la tăiatul panglicii: „Nu cred că a fost abandonat proiectul, pur și simplu a intrat ÎN UITARE, întrucât autoritățile, în ziua de astăzi, nu au memorie, memoria autorităților este măsurată în mandate. (…) Poziția mea este că actualul primar habar nu are despre ce este vorba acolo. Îmi pare rău să-i spun lucrul acesta, pentru că la urma urmei a fost votat de o comunitate, dar aceasta este realitatea pe care pe mine mă întristează. Știut fiind că pe planșeta mea a trecut cam jumătate din Slobozia și că am încercat de nenumărate ori să le transmit ceea ce și mie mi-a fost transmis, deci de unde a pornit Slobozia și spre ce ar putea să fie condusă, din păcate a fost un dialog al surzilor, întrucât interesele autorităților locale sunt pe termen scurt”, susține fostul architect șef.

Southfork Ranch din Slobozia

Și mai rămâne o întrebare. Dacă întreaga zonă este refăcută și „Dallas-ul” prinde viață, va mai fi dispusă generația, care vedea, în ferma Southfork, visul american, să ia drumul Sloboziei?

„Am fost în România si a venit la mine un om care avea lacrimi în ochi și mi-a spus: Ai salvat țara asta. Aveam voie să vedem doar trei emisiuni la televizor pe zi. Două dintre ele erau discursuri politice, iar al treilea era Dallas, ca să vedem cât de corupți sunt americanii>>. Mare greșeală. Oamenii aceia au văzut ce se întâmplă în lume, pentru că nu aveau informații și și-au dorit și ei, așa ca i-au dat jos și i-au împușcat de 500 de ori! (n.r.: Nicolae și Elena Ceaușescu)”, a spus Larry Hagman, la BBC, după vizita sa în țara noastră. (Actorul a murit în anul 2012, la vârsta de 81 de ani).

Primul episod din „Dallas” a fost difuzat în România în anul 1979. După căderea regimului Ceaușescu, TVR a reînceput difuzarea serialului „Dallas”. A fost unul dintre cele mai iubite seriale din România, înregistrând audiențe record la ambele difuzări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee