DAN DIACONESCU L-A BĂTUT PE VICTOR PONTA ÎNTR-O BUCĂTĂRIE DIN TÂRGU JIU

DAN DIACONESCU L-A BĂTUT PE VICTOR PONTA ÎNTR-O BUCĂTĂRIE DIN TÂRGU JIU
Publicat: 15/12/2012, 21:38
Actualizat: 06/07/2016, 13:08

Rezultatele oficiale la ALEGERILE PARLAMENTARE 2012 arată că, la Târgu Jiu, Victor Ponta l-a învins pe Dan Diaconescu. În apartamentul poporului din oraș, unde Dan Diaconescu și-a strâns duminică noaptea tot activul PPDD, situația este însă taman pe dos.

Prigonirea lui DD

Pe toate crawl-urile televiziunilor aleargă o știre sinistră: România s-a întors în bezna Epocii de Aur – „În 225 de secții electorale din întreaga țară se votează la lumina lumânărilor”. În schimb, Târgu Jiu e o flacără olimpică. Milioane de becuri albe i-au scos din beznă pe necăjiții locului și pe supercampionii lor, marii rivali electorali Victor Ponta și Dan Diaconescu, cărora li se fâlfâie banerele aninate între stâlpi.

„Ponta are nouă sute de bannere cred. Domnu Diaconescu mai are nouă. Pe celelalte le-am adunat de la groapa de gunoi, făcute varză”, spune șefa campaniei lui DD, aflată la o masă, în dormitor. Mă rog, în fostul dormitor al fostului apartament, actualmente sediu de campanie. „Am făcut plângeri, sesizări. Nimic. Ne luptăm cu mafia locală și tot noi suntem acuzați. Interlopii dau bani la oameni să voteze cu Ponta; îi amenință, îi urmăresc. Lumea e speriată, intimidată, Și totuși votează cu noi”, mai spune femeia.

Drumul de la popular la socialist

Sediul lui Diaconescu este unul popular: apartament, la bloc, la parter, pe drumul Gării, împachetat strașnic într-un banner colosal, în care el, Dănuț, ne arată degetul, în semn că e OK.

Sediul lui Ponta este unul socialist sau social-liberal sau ceva. O sală cât patru apartamente populare, de-ale lui domnu Dan. Cu catifele, mochete și alte metraje de jur-împrejur, cu plasme, boxe, lumini, mixere – „doi-zzece, doi, doi, doi-zece, zzece” cu reverb -, cu chipul premierului pe doi pereți și încă unul pe două etaje, la exterior, lipit pe fațada hotelului care adăpostește sala. În fața hotelului, între șapte și nouă mașini cu antenele ridicate, lumini, oameni, cabluri, camere.

Televiziunea locală a lui DD, „Gorjul liber” – ce caustic – e în bucătăria apartamentului… sau ceva pe aici. În sala lui Ponta și-au descărcat echipamentul cele șapte care de reportaj ale celor 10 televiziuni de știri prezente la eveniment.

În sufrageria apartamentului poporului, 30-40 de oameni îl așteaptă pe „Dănuț” să-i cinstească de ziua lui. „La nouă fix a zis că vine. Și el dacă zice că vine…” îmi spune, cu simțiri, un om din popor.

În sala lui Ponta, puțin înghesuit, ar putea intra întreg electoratul din colegiu.

„Domnule, știi ce?! Primaru, Cârciumaru, omu lui Ponta, și cu toți oamenii lui ne-au făcut zdrențe: ne-au amenințat, ne-au desființat, ne-au nenorocit. Și ne-a făcut și aurolaci. Și cu toate astea, domnu Dan se luptă de la egal la egal cu Ponta”, își dă curaj o doamnă cu fular violet la gât și verb alert.

Ora nouă a venit

Înainte de ora nouă, Dan Diaconescu descinde la sediul de campanie la volanul limuzinei sale; un Bentley alb, popular. Peste 100 de persoane îl întâmpină cu aplauze și ovații. „Dănuț, nu uita, Gorjul e de partea ta!”. „La mulți ani, de ziua ta”, „Mulți ani trăiască” și altele, pe temă. „Circulați, circulați” manevrează pulanele, în sens giratoriu, cei șase polițiști aflați la fața locului. „Domnu Dan” își face loc, cu greu, prin mulțime, atent să nu fie călcat pe mocasinii negri. În cadrul ușii, se întoarce și taie macaroana asistenței. „Ponta ne-a dat afară din parcare”. Rumoare. „Știți care, parcarea de la Lidl”. Proteste. „Nici măcar acolo n-am fost primiți . Așa că nu mai putem sărbători victoria”. Huiduieli.

La nouă fix se anunță exit poll-urile. Conform acestora, Ponta ar învinge detașat. DD se așează la masă, în sufragerie – adică în studioul tv -, alături de Tudor Barbu. „Am învins”, zice. Asistența tresare violent. „Numărătoarea noastră, paralelă, arată că am câștigat cu 53, 4 procente, față de cele numai 40 ale adversarului nostru. Victor Ponta a pierdut alegerile fără drept de apel. După 23 de ani, revoluția a învins”. Lumea se dezlănțuie, aplaudă, se înghesuie încercând să intre, toată în sufragerie. Cu revoluția nu te joci; nici cu coatele gărzii de corp ori cu aerele lor lor gonflate. „Ce, mă, fir-ați ai dracu’. V-ați făcut balene, ai, nenorociților?! Numai voi să primiți. Nouă ne dați coate-n gură, ă?!”, țipă un nene mic, fără dinți, deci ferit de surprize. „Taci, mă, că te crăp”, strigă „balena”, nereperându-l, totuși, pe micuț.

Odată declarațiile oficiale încheiate, lumea aflată în sufragerie dă să iasă, cei de afară încearcă să intre. Înghesuiala e colosală și cineva strigă în pragul colapsului, călcat pe gât: „Trăiască domnu Daaa…”. „Trăiască, că el ne scoate la lumină!”. „Trăiască” răspunde cine mai apucă.

Încet, aproape dus pe brațe, DD se arată mulțimii, din pragul ușii. „Ponta vrea să ne dea afară de peste tot, și din parcări. Tocmai acum când l-am învins!”, zice Diaconescu. Parte din asistență face ochii mari, cealaltă parte freamătă.

„Și pentru că un Dumnezeu există, iată ce v-am adus. Acest taraf, pe care l-am întâlnit, întâmplător, pe stradă”. „Taraful poporului” strigă un cunoscător. „Cu siguranță este taraful nostru, al poporului” încuviințează DD, și dă tonul la muzicăl. Taraful cântă de „prieteni și dușmani”, de „bucurie și durere”, de „părinți, copii, oameni și lume rea”, mă rog, tot repertoriul de turneu, consfințind victoria paralelă a liderului PP-DD în alegeri. La miezul nopții, în fața sediului, lumea e tot pe metereze, în toiul revoluției.

Ponta se retrage

La sediul de ligă mare a lui Ponta, premierul dă interviuri, dă autografe, face poze cu domni, cu doamne, cu domnișoare – „Doar dacă mă lasă Daciana” -, cu romi în geacă roșie cu „Ponta” pe spate – „Măi, voi nu sunteți din colegiul meu, da’ hai”.

Într-un final le cere scuze gorjenilor pentru ce au pătimit și se declară mulțumit că totul s-a sfârșit.

„Acum e gata. Circul pleacă acasă. Orașul rămâne. La revedere!”.

Printre bannere și afișe, utimii gorjeni necăjiți, rătăciți în luminile nopții, se retrag grăbiți spre casă, pentru următorii patru ani.

REZULTATE OFICIALE BEC ALEGERI PARLAMENTARE 2012

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului