DAN DIACONESCU L-A BĂTUT PE VICTOR PONTA ÎNTR-O BUCĂTĂRIE DIN TÂRGU JIU

Redactor:
Marian Sultănoiu
DAN DIACONESCU L-A BĂTUT PE VICTOR PONTA ÎNTR-O BUCĂTĂRIE DIN TÂRGU JIU
Rezultat surpriză

Rezultatele oficiale la ALEGERILE PARLAMENTARE 2012 arată că, la Târgu Jiu, Victor Ponta l-a învins pe Dan Diaconescu. În apartamentul poporului din oraș, unde Dan Diaconescu și-a strâns duminică noaptea tot activul PPDD, situația este însă taman pe dos.

Prigonirea lui DD

Pe toate crawl-urile televiziunilor aleargă o știre sinistră: România s-a întors în bezna Epocii de Aur – „În 225 de secții electorale din întreaga țară se votează la lumina lumânărilor”. În schimb, Târgu Jiu e o flacără olimpică. Milioane de becuri albe i-au scos din beznă pe necăjiții locului și pe supercampionii lor, marii rivali electorali Victor Ponta și Dan Diaconescu, cărora li se fâlfâie banerele aninate între stâlpi.

„Ponta are nouă sute de bannere cred. Domnu Diaconescu mai are nouă. Pe celelalte le-am adunat de la groapa de gunoi, făcute varză”, spune șefa campaniei lui DD, aflată la o masă, în dormitor. Mă rog, în fostul dormitor al fostului apartament, actualmente sediu de campanie. „Am făcut plângeri, sesizări. Nimic. Ne luptăm cu mafia locală și tot noi suntem acuzați. Interlopii dau bani la oameni să voteze cu Ponta; îi amenință, îi urmăresc. Lumea e speriată, intimidată, Și totuși votează cu noi”, mai spune femeia.

Drumul de la popular la socialist

Sediul lui Diaconescu este unul popular: apartament, la bloc, la parter, pe drumul Gării, împachetat strașnic într-un banner colosal, în care el, Dănuț, ne arată degetul, în semn că e OK.

Sediul lui Ponta este unul socialist sau social-liberal sau ceva. O sală cât patru apartamente populare, de-ale lui domnu Dan. Cu catifele, mochete și alte metraje de jur-împrejur, cu plasme, boxe, lumini, mixere – „doi-zzece, doi, doi, doi-zece, zzece” cu reverb -, cu chipul premierului pe doi pereți și încă unul pe două etaje, la exterior, lipit pe fațada hotelului care adăpostește sala. În fața hotelului, între șapte și nouă mașini cu antenele ridicate, lumini, oameni, cabluri, camere.

Televiziunea locală a lui DD, „Gorjul liber” – ce caustic – e în bucătăria apartamentului… sau ceva pe aici. În sala lui Ponta și-au descărcat echipamentul cele șapte care de reportaj ale celor 10 televiziuni de știri prezente la eveniment.

În sufrageria apartamentului poporului, 30-40 de oameni îl așteaptă pe „Dănuț” să-i cinstească de ziua lui. „La nouă fix a zis că vine. Și el dacă zice că vine…” îmi spune, cu simțiri, un om din popor.

În sala lui Ponta, puțin înghesuit, ar putea intra întreg electoratul din colegiu.

„Domnule, știi ce?! Primaru, Cârciumaru, omu lui Ponta, și cu toți oamenii lui ne-au făcut zdrențe: ne-au amenințat, ne-au desființat, ne-au nenorocit. Și ne-a făcut și aurolaci. Și cu toate astea, domnu Dan se luptă de la egal la egal cu Ponta”, își dă curaj o doamnă cu fular violet la gât și verb alert.

Ora nouă a venit

Înainte de ora nouă, Dan Diaconescu descinde la sediul de campanie la volanul limuzinei sale; un Bentley alb, popular. Peste 100 de persoane îl întâmpină cu aplauze și ovații. „Dănuț, nu uita, Gorjul e de partea ta!”. „La mulți ani, de ziua ta”, „Mulți ani trăiască” și altele, pe temă. „Circulați, circulați” manevrează pulanele, în sens giratoriu, cei șase polițiști aflați la fața locului. „Domnu Dan” își face loc, cu greu, prin mulțime, atent să nu fie călcat pe mocasinii negri. În cadrul ușii, se întoarce și taie macaroana asistenței. „Ponta ne-a dat afară din parcare”. Rumoare. „Știți care, parcarea de la Lidl”. Proteste. „Nici măcar acolo n-am fost primiți . Așa că nu mai putem sărbători victoria”. Huiduieli.

La nouă fix se anunță exit poll-urile. Conform acestora, Ponta ar învinge detașat. DD se așează la masă, în sufragerie – adică în studioul tv -, alături de Tudor Barbu. „Am învins”, zice. Asistența tresare violent. „Numărătoarea noastră, paralelă, arată că am câștigat cu 53, 4 procente, față de cele numai 40 ale adversarului nostru. Victor Ponta a pierdut alegerile fără drept de apel. După 23 de ani, revoluția a învins”. Lumea se dezlănțuie, aplaudă, se înghesuie încercând să intre, toată în sufragerie. Cu revoluția nu te joci; nici cu coatele gărzii de corp ori cu aerele lor lor gonflate. „Ce, mă, fir-ați ai dracu’. V-ați făcut balene, ai, nenorociților?! Numai voi să primiți. Nouă ne dați coate-n gură, ă?!”, țipă un nene mic, fără dinți, deci ferit de surprize. „Taci, mă, că te crăp”, strigă „balena”, nereperându-l, totuși, pe micuț.

Odată declarațiile oficiale încheiate, lumea aflată în sufragerie dă să iasă, cei de afară încearcă să intre. Înghesuiala e colosală și cineva strigă în pragul colapsului, călcat pe gât: „Trăiască domnu Daaa…”. „Trăiască, că el ne scoate la lumină!”. „Trăiască” răspunde cine mai apucă.

Încet, aproape dus pe brațe, DD se arată mulțimii, din pragul ușii. „Ponta vrea să ne dea afară de peste tot, și din parcări. Tocmai acum când l-am învins!”, zice Diaconescu. Parte din asistență face ochii mari, cealaltă parte freamătă.

„Și pentru că un Dumnezeu există, iată ce v-am adus. Acest taraf, pe care l-am întâlnit, întâmplător, pe stradă”. „Taraful poporului” strigă un cunoscător. „Cu siguranță este taraful nostru, al poporului” încuviințează DD, și dă tonul la muzicăl. Taraful cântă de „prieteni și dușmani”, de „bucurie și durere”, de „părinți, copii, oameni și lume rea”, mă rog, tot repertoriul de turneu, consfințind victoria paralelă a liderului PP-DD în alegeri. La miezul nopții, în fața sediului, lumea e tot pe metereze, în toiul revoluției.

Ponta se retrage

La sediul de ligă mare a lui Ponta, premierul dă interviuri, dă autografe, face poze cu domni, cu doamne, cu domnișoare – „Doar dacă mă lasă Daciana” -, cu romi în geacă roșie cu „Ponta” pe spate – „Măi, voi nu sunteți din colegiul meu, da’ hai”.

Într-un final le cere scuze gorjenilor pentru ce au pătimit și se declară mulțumit că totul s-a sfârșit.

„Acum e gata. Circul pleacă acasă. Orașul rămâne. La revedere!”.

Printre bannere și afișe, utimii gorjeni necăjiți, rătăciți în luminile nopții, se retrag grăbiți spre casă, pentru următorii patru ani.

REZULTATE OFICIALE BEC ALEGERI PARLAMENTARE 2012

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide