EXCLUSIV VIDEO | Povestea fascinantă a primului film docu-fiction din lume, realizat la Cluj, acum 100 de ani. Aparate de filmat și pelicule din perioada de glorie a fraților Lumiere, scoase din sertarul istoriei în primul Muzeu al Cinematografiei din România

Publicat: 22/12/2022, 15:35

Cu ani în urmă, la Cluj, între pereții Casei de Producție a Fundației Xantus, a început aventura realizării primului muzeu al cinematografiei din Transilvania. De fapt, din România, pentru că nicăieri în marile urbe – nici măcar în Capitală – nu a existat, până mai ieri, un astfel de templu dedicat în întregime începuturilor celei de a șaptea arte, cum mai este denumită industria filmului. Astăzi, după aproape patru ani de așteptare, răstimp în care inițiatorii proiectului – cineaștii clujeni Gabor și Aron Xantus – au bătut în zadar la mai multe uși pentru a cere ajutor, muzeul spune povestea primelor aparate de filmat, responsabile de realizarea unor pelicule vechi de o sută de ani, care au pus Clujul pe harta mondială a cinematografiei, la începutul anilor 1900, când frații Lumière inventau o nouă formă de artă care avea să domine industria divertismentului.  

Doi clujeni aprigi, legați indisolubil, nu doar de firele nevăzute ale relației de sânge, ci și de o patimă mistuitoare pentru tot ce înseamnă arta cinematografiei, Gabor și Aron Xantus, tată și fiu, au reușit să dea viață unui proiect unic în România. În Muzeul Cinematografiei, care și-a deschis porțile pentru public în 15 decembrie 2022, sunt adunate aparate de filmat sau de proiecție care datează de la începuturile cinematografiei la nivel mondial. Alte zeci de kilometri de peliculă cu o vechime apreciabilă sau mii de clișee fotografice, la fel de bătrâne, și-au găsit, în sfârșit locul, într-un muzeu special amenajat, cu parfum de istorie, capabil să vorbească generațiilor viitoare despre acel a fost odată al cinematografiei românești.

Primul film docu-fiction din lume, realizat la Cluj, cu un aparat Holmes

Vedeta Muzeului Cinematografiei din Transilvania este un aparat de proiecție marca Holmes, despre care seniorul Xantus afirmă că este primul model portabil din lume, responsabil, printre altele, de filmarea unei pelicule realizată în 1920, la Cluj, în premieră absolută la nivel mondial.

Ceea ce este cu adevărat remarcabil în istoria modelului de aparat de proiecție Holmes, aflat la loc de cinste în colecția recent înființatului Muzeu al Cinematografiei din Transilvania, este faptul că, datorită lui, a fost posibilă realizarea primului film docu-fiction – așa cum îl numește regizorul și profesorul Gabor Xantus – din istoria mondială a filmului.

Deși pare greu de crezut, lucrurile stau întocmai cum le-a descris reputatul cineast clujean: întâia peliculă cinematografică din lume, cu aspect de film documentar și implanturi de ficțiune, a fost realizat în întregime în marea citadelă din buricul Ardealului românesc.

Gândul îți prezintă povestea fascinantă a acestor aparate de filmat, dar și a filmelor care au ajuns să inspire, în anii 1900, producția de la Hollywood.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA