Goana după înscrieri la Universitatea din București. Cum se explică o concurență de 67 de candidați pe loc la specializarea Limbi Moderne Aplicate

Publicat: 19/07/2012, 13:26
Actualizat: 22/08/2013, 11:57

Înscrierile la facultățiile din cadrul Universității din București sunt pe ultima sută de metri, iar puținii absolvenți de clasa a XII-a care au trecut cu bine de „spaima” examenului de maturitate sunt acum pe fugă între facultăți.

La parterul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, candidații sunt întâmpinați cu entuziasm de actuali studenți, câțiva băieți și o fată, îmbrăcați în tricouri albastre, care oferă informații și pliante, din spatele unui stand special amenajat pentru cei care vin să se înscrie. „Pe scări, la etajul unu” trebuie să urce toată lumea pentru a ajunge la sălile în care se completează cererile de admitere, pe specializări. Pe culoarul aglomerat, în așteptarea rândului, foștii liceeni schimbă impresii. „Nu știu la voi, dar noi am fost niște sălbatici. Nu ne-am dat nici măcar un telefon la final, să ne felicităm sau să punem de o ieșeală”, se plânge o fată. „Noi am fost tot timpul bisericuțe. În toate problemele legate de școală. Numai la distracție am fost un singur trup și suflet. Bisericuța mea dă toată la București. E ok”, mărturisește un viitor, îi răspunde băiatul. La două scaune distanță, o mamă și fiica sa discută probleme mai importante. „Mi-am dorit mai mult la teatru”, îi spune cu regret fata. „Nu făceai nimic cu teatrul,” o asigură părintele. Lasă totuși o portiță: „Dai la anul dacă e.”

Sursa foto: Irina Borș/ Gândul

Președintele Asociației Studențești din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Olivian Știuler, spune că majoritatea înscrierilor se îndreaptă către Limbi Moderne Aplicate deoarece aici se intră cu dosar, deci elevii nu susțin un examen de admitere, cum e în cazul celorlalte specializări. La LMA, în schimb, trebuie să ai medie mare. Cu două zile înainte de data limită pentru depunerea dosarelor, specializarea avea cei mai mulți înscriși, 533 pe 180 de locuri (172 cu taxă și 8 la buget). Așadar, o concurență de 2,96 de candidați pe loc sau 66,63 de candidați pe un loc la buget. Până în prezent, cursa e mai accesibilă decât anul trecut, când concurența a fost de 9,86 de candidați pe loc. Însă cifrele se pot răsturna în ultima zi de înscrieri. Până acum, 2.134 absolvenți și-au depus dosare de înscriere. După LMA, cea mai căutată specializare din cadrul facultății, până acum, este Studii Americane, cu 6,32 de candidați pe loc și 10,53 pe locurile de la buget.

Anul trecut, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine cea mai mică medie la buget a fost 5.00 (specializarea Germană), iar cea mai mare 9.97 (Limbi Moderne Aplicate). La taxă, s-a intrat cu minim 5.00 la specializarea Traducere și Adaptare și cu 9.98 la Rusă.

În 2011, tot LMA a fost cea mai căutată specializare dintre cele ale facultăților Universității București (U.B.), cu o concurență de 69,9 candidați pe un loc la buget.

În topul preferințelor pentru facultățile din cadrul U.B., Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a ocupat, în 2011, poziția 3, cu 7,23 candidați pe loc.

Pe culoarele Facultății de Administrație și Afaceri, foarte căutată anul trecut, domnește liniștea. Deși mai e o oră până la terminarea programului pentru înscrieri, tinerii nu se îmbulzesc să își depună dosarele. Un ultim elev care părăsește secretariatul spune că e singurul din fosta clasă care dă aici. „Ai mei au o afacere de familie. Sper să mă ajute pe viitor.” mărturisește candidatul.

Sursa foto: Irina Borș/ Gândul

Până marți, cu o zi înainte de data limită pentru înscriere, la Facultatea de Administrație și Afaceri s-au depus în total 1.850 de dosare, pentru cele trei specializări.

La Marketing sunt 266 de înscriși pe 50 de locuri (5,32 de candidați pe loc), la Administrație Publică concurează aproximativ doi candidați pe loc, iar la Afaceri sunt 5,36 de elevi pe loc. Intrarea se face pe dosar, indiferent de specializarea aleasă.

Cea mai căutată specializare din acest an (Afaceri) s-a aflat în 2011 pe locul 5 în lista preferințelor absolvenților de a XII-a pentru specializările Universității București, cu 16,65 candidați pe loc. Facultatea de Administrație și Afaceri a fost prima în alegerile elevilor, cu o concurență de 9,86 de candidați pe loc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii