INVAZIE de turiști pe ultimele PLAJE SEMISĂLBATICE din România. Unde ne mai REFUGIEM de forfota de vârf de sezon

Publicat: 10/08/2018, 18:30
Actualizat: 19/11/2018, 13:16

Mirajul plajelor virgine sau, cel puțin, semisălbatice, s-a mutat de ani de zile de la Vama Veche și 2 Mai către nord, unde s-au refugiat contemplativii de week-end din calea turismului tradițional. Însă, în cele din urmă, orice avangardă riscă să devină mainstream – mai ales dacă apar în zonă și facilități turistice. Cu toate acestea, plajele care se văd din ce în ce mai des pe GPS-ul mașinilor care ies din București pe A2 își păstrează farmecul sălbatic direct proporțional cu nivelul de dificultate al accesului la mal de mare. Însă primele întrebări la care ne așteptăm să avem un răspuns când ne urcăm la volan sunt, de regulă, de bun simț: unde mergem, cum ajungem și mai ales ce ne așteaptă acolo?

În ordinea coordonatelor GPS de pe tricou, iată opțiunile:

Plaja Tuzla

Pe lângă Tuzla ați trecut de zeci, poate sute de ori în drum spre 2 Mai, spre Vamă sau în Bulgaria. Tuzla este încă o plajă pour les connaisseurs. O fâșie îngustă de nisip cât vezi cu ochii, apa foarte curată și limpede și câteva baruri „locale” și cherhanale, de unde pot să-ți cumperi ceva rece de băut și să-ți potolești foamea la prânz. Este frecventată doar de localnici, de câțiva constănțeni insideri și de amicii cărora le-au împărtășit pontul. Ca atare, nu veți găsi multe cunoștințe acolo. Se poate campa, însă REȚINEȚI! nu există niciun colț de umbră. Dacă aveți în plan să stați câteva zile, o umbrelă e un must-have.

„Nu vei găsi toalete moderne la aceste terase, ci doar WC-uri ca la țară, la mică distanță de ele. Vara trecută a apărut și o terasă a unui întreprinzător din Eforie Sud, care are o toaletă rezonabilă, la care au acces doar clienții. Intrarea în mare se face abrupt (la circa 5 m de țărm, adâncimea apei depășește 2 m), curenții sunt puternici, iar din loc în loc sunt pietre, așa că trebuie să fiți atenți.”, scrie unul dintre cei care au ajuns acolo pe idjourney.wordpress.com

Cum ajungi la Plaja Tuzla? În sat nu sunt indicatoare către plajă sau cel puțin nu sunt vizibile, așa că ghidul local rămâne GPS-ul. Din Constanța, se merge spre Mangalia, iar drumul duce direct spre Tuzla. La intrare în comună, se face stânga, iar după calea ferată, în cinci minute cobori pe faleză. Sunt câțiva kilometri de parcurs în plin câmp – o mașină cu garda joasă fiind o idee destul de proastă.

Cazare: Sunt destule pensiuni în Tuzla, dar dacă mizezi pe faptul că îți iei cazare în sat/oraș și mergi pe jos până la plajă, te cam înșeli. Pare aproape, dar drumul pe câmp, până la mare, într-un nor de praf, s-ar putea să îți cam ia din entuziasmul pentru plaje sălbatice.

La 15 kilometri de plaja Tuzla se află Golful Pescarilor din Agigea – o cherhana cu ratinguri bune de la clienți, pe care ar fi indicat măcar să o încercați.

Plaja Agigea

Rezervația de dune de nisip de la Agigea este o altă plajă semisălbatică, o fâșie întinsă de nisip, ascunsă sub podul ce duce în portul Agigea Sud. Este un loc discret pentru plajă, cu beach bar și nisip pietros, destul de puțin frecventată de turiști.

Cum ajungi: Plaja se află la doar 10 kilometri de Constanța, dacă urmezi drumul european E87, iar din Eforie Nord faci circa un sfert de oră de mers pe jos pe țărmul mării spre portul Agigea Sud.

Agigea

Plaja Corbu

Redescoperită în ultimii ani de nostalgicii plajelor virgine, Corbu începe să devină un loc destul de aglomerat, în special în week-enduri. Aflată la granița cu Rezervația Biosferei Delta Dunării, plaja rămâne o oază de oxigen cu apa ireal de limpede și un covor de nisip cât pentru un convoi regesc, așa că te vei simți cu adevărat „the king of the world” acolo. În special dacă eviți sfârșitul de săptămână.

Cum ajungi: Plaja este situată între stațiunile Mamaia, Năvodari (la sud) și Delta Dunării (la nord), iar pentru a ancora aici ai nevoie de o mașină personală, în lipsa liniilor de transport în comun. Din Năvodari, dacă iei drumul spre nord, drumul de țară lung de 2-3 kilometri te duce direct pe plaja din Corbu.

Corbu 1

Opinii:

„Am rămas cu gură căscată, erau 15-20 de persoane pe ditamai plajă. Am găsit colțul meu de raiși era la doar 3 ore de casa mea (nu prin Croația, unde îl căutăm). Ne așezăm și după o ora începe nebunia; curgeau turiștii, care mai de care mai dotați, cu genți frigorifice, cu berea într-o mâna, copilul în cealaltă și țigară în gură, valuri, valuri, nu se mai opreau.

În cca. 2 ore, suntem înconjurați și cotropiti de turiștii petrecăreți și vorbăreți, nu au lipsit boxele cu muzică, semințele și fumul de țigară (am crezut că înnebunesc, soția încerca să mă calmeze, să nu isc vreun scandal, că nu plecăm în viață de acolo – am această tendința suicidă)…

Așa, din estimările mele, au fost cca 2.000 turiști (la 5 lei bucata și 10 lei perechea, ar trebui să fie încasări de cca 20.000 lei pe zi – sunt foarte curios ce încasări a avut Administrația Biosferei la gheretă, în dată de 07.07.2018. Am ajuns la concluzia că raiul este pe cale de dispariție și că umanitatea și civilizația vor fi cotropite și eliminate. Am ajuns să mă simt anormal, că plătesc taxele, îmi adun gunoiul și vorbesc civilizat în dorința de a nu deranja, poate vrea să doarmă „vecinul de cearceaf”…

Urmează plajă Vadu. Să dea Domnu’, să mă înșel” – UrsFE, iulie 2018 pe amfostacolo.ro

Plaja din Vadu

Mai la nord de Corbu, spre Rezervație, ajungeți la plaja din Vadu, fără să schimbați direcția de mers. Dacă în primii ani de când a început să fie frecventată, plaja Vadu era accesibilă doar celor cu „spirit solitary”, acum solitarii s-a înmulțit și impart aceeași cherhana cu prețuri destul de măricele. Însă e loc pentru toată lumea, și pentru sociali și pentru cei mai puțini sociali. Vei descoperi un loc pierdut în inima sălbăticiei, cu nisip fin, apă de un albastru incredibil și plajă generos de lată, la fel ca cea din Mamaia.

Cum ajungi: Din Năvodari, se ține drumul drept până în Capu Midia, care urcă apoi spre Corbu. La ieșire din sat, se face dreapta, iar drumul duce direct în satul Vadu. Din Năvodari se parcurg circa 20 kilometri până la Vadu.

Vadu 1

Opinii:

„Drumul din sat până la plajă este de o singură bandă din beton, care la un moment dat se termină și începe un safari pe drum de nisip, pe fundul unei mlaștini. Se poate merge cu orice tip de mășînă, doar aveți grijă să nu treceți prin bălți, nu se știe ce este pe fund… Ajungem la „parcare”, cca. 15 masini puse ici colo, semn bun, puțini turiști. Când mă uit în stânga, spre nord, cât pe ce să intru cu mașină pe plajă; cred că sunt vreo 5 km de drum paralel cu plajă, unde la fiecare 20 m era o mașină.

Pe plajă, corturi, așezate frumos, o singură linie paralelă cu marea, cam la 30-50 m depărtare unul de altul.

Și… liniște… auzeam doar marea… nu tu radio plajă, nu tu gură târgului. Recomand să mergeți spre sud. Plajă Vadu este mărginită la sud de Cherhanaua Bosoanca și la nord de Vadu Pescarilor. Noi am fost la mijoc. Ce pot să va spun, spre nord, plajă părea mai plină de turiști decât spre sud, deci recomand 200 m spre sud.” – UrsFe, iulie 2018, amfostacolo.ro

„Am achitat taxa de intrare în rezervație, dar nu ne-a controlat nimeni. Totuși, recomand plata acesteia. Am ajuns în cursul săptămânii, pe seară și erau doar 5 mașini parcate la intrare pe plajă, deci aveai intimitate cât voiai, distanță dintre corturi fiind de aproximativ 300 metri” – Mihai, august 2016, amfostacolo.ro

„Plaja Vadu, un miracol descoperit pentru prima oară în urmă cu 2 ani, pe atunci o fâșie lungă și pustie de nisip, de-a lungul căreia se sparg valurile leneșe și tulburi ale Marii Negre.

Anul acesta, am fost să revedem micul colțișor de sălbăticie din inima Biosferei Deltei Dunării… Încă de la finalul drumului de dale, drumul pe nisip bătătorit era mult mai rău decât mi-l aminteam… gropi adânci, unele pline cu apă sau nisip afânat, o adevărată aventură să strecori mașină pe marginile înclinate ale gropilor largi formate în potecă șerpuitoare. Dacă în anii trecuți văzusem dropii și vulturi rătăcind pe deasupra stufului care străjuiește drumul, anul acesta am văzut doar saci de gunoaie scoși la marginea drumului, în așteptarea unui utilaj care să-i adune…

Cherhanaua Vadul Pescarilor s-a modernizat și a pierdut din calitatea servirii și a meniului. Noi foișoare din lemn au apărut în locul unde anul trecut erau campate trei rulote (acum dispărute). În interiorul cherhanalei, un nou umbrar cu șiruri de mese, la ora prânzului toate mesele erau pline și doar doi sau trei tineri din sat erau chelnerii improvizați, insuficienți pentru mulțimea de mușterii de la mese…

Șocul l-am avut abia când am pășit pe plajă. Unde era fâșia pustie de nisip, unde nu vedeai picior de om?? Zeci de corturi, cortulețe, rulote, umbrele și saltele de plajă, sute de oameni care îmi aminteau mai degrabă de plajă din Mamaia.” – Kyandra, 04.09.2014, amfostacolo.ro

Gura Portiței

La sud de Delta Dunării, unde marile lacuri din est aproape că se revarsă în mare, există o fâșie subțire de pământ care desparte apele. Plajele pustii se întind pe kilometri întregi, departe de forfota de sezon a litoralului sudic. În mijlocul acestei nesfârșite fâșii se află o poveste al cărei nume care începe ca o baladă: Gura Portiței.

Fâșia de uscat nu are mai mult de 300 m în lungime și, cu indulgență, 200 m în lățime, dacă luăm în calcul plajele. În acest spațiu extrem de restrâns, te poți plimba cu barca pe unul din canalele apropiate ale lacului Golovița pentru ca, 5 minute mai târziu, să plonjezi în apele unuia din golfurile pe care le împarte cu marea.

Plaja dintre Marea Neagră și lacul Golovița este una dintre cele mai frumoase locuri de pe litoral.

Gura Portiței

Cum ajungi: Accesul aici este mai dificil și cam scump, dar merită. După aproximativ 300 de kilometri până în Tulcea, din porturile Jurilovca sau Sfântu Gheorghe, se ia calea navigabilă – cu vaporașul sau navele rapide – iar în câteva ore ajungi pe plajă.

Cazare: În urmă cu ceva ani cei mai mulți mergeau cu cortul la Gura Portiței, acum există variante și pentru cei mai pretențioși sau care vor, măcar, minimum de confort când merg la mare. De la căsuțe pe plajă la camere în vile de lux, le găsiți pe toate.

Se poate mânca în zonă? Da, există și varianta să alegeți cazare cu pensiune completă în satul de vacanță Gura Portiței.

Opinii

„Peisajul este uimitor, iar liniștea pe care o găsești acolo cu siguranță nu o mai găsești în altă parte. Plajă este extrem de curată și găsiți multe scoici întregi și mari. Apa este limpede și fără alge” – Nebelux, 2010, amfostacolo.ro

„Gura Portiței avea să fie locul unde am petrecut aproximativ șase ore în acea zi (inițial un sat pescăresc, Gura Portiței a fost atestată documentar încă din anul 1710)… Locul unde aveam să ne petrecem următoarele două ore a fost plaja. Acest complex turistic are o plajă destul de aerisită cu nisip albicios, iar întâlnirea cu marea este facilitată de cele două golfulețe mărginite de diguri și stabilopozi uriași” – CM, 2017 amfostacolo.ro

Plaja Razim – Sinoe

În Dobrogea, Razim – Sinoe este cel mai întins complex lagunar din țară, care ascunde o plajă frumoasă, insulițe – Popina, Bisericuța, Istria – și câteva cetăți antice – Heraclea, Enisala, Argamum. Parte a Rezervației Delta Dunării, cine se încumetă să ajungă aici descoperă un mic paradis: o fâșie de plajă virgină și un golf în bătaia razelor de soare.

Cum ajungi: Dacă iei direcția spre Jurilovca, după aproximativ 20 de kilometri, ajungi negreșit în locul unde Marea Neagra se unește cu lacul Sinoe.

Plaja Sfântu Gheorghe

Accesul dificil în inima Deltei face ca plaja Sfântu Gheorghe să fie încă unul dintre locurile aerisite la mal de mare. Mergând înspre dreapta pe plajă, ajungi la gura de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră. Spre stânga, ai un covor nesfârșit plajă virgină, acoperită cu un nisip mărunt, măcinat în vadul unde Dunărea se varsă în mare.

Se ajunge cu un mijloc de transport naval din Tulcea până în localitatea Sfântu Gheorghe și apoi poți ajunge pe jos până la plajă, în aproximativ 20-30 minute sau cu „trocariciul”, contra cost, un tractor cu remorcă special amenajată pentru transport persoane.

Sfantu Gheorghe

Plajele din Sulina

Plaja este zonă protejată, așa că nu poți campa acolo, un aspect cu plusuri și minusuri. Sunt câteva cârciumioare frecventate de localnici, nu bubuie muzica, nu sunt vânzători ambulanți, ci câteva șezlonguri, coșuri de gunoi, un ponton, o plajă sălbatică până dincolo de orizont.

Cum ajungi la Plaja Sulina? Între oraș și plajă sunt 2 kilometri pe care poți să-i parcurgi pe jos, pe bicicletă ori cu taxiurile locale (10 lei/călătoria). Drumul este pavat.

Se poate mânca în zonă? Cele două terase de pe plajă au și mâncare, nimic spectaculos, însă comestibil. Totul se animă noaptea, când se adună toți localnicii și turiștii la distracție, se dă muzica tare, se dansează până la răsărit și se face baie printre algele fosforescente.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic