Povestea PORCULUI familiei Vlas din Sulina. „-Ce facem, că a murit?-Păi, îngropați-l!” Și l-a îngropat pe un câmp…

Publicat: 27/10/2018, 01:43

Până joi, 25 octombrie, România a înregistrat 1.042 de focare de PPA (+21 față de 18 octombrie). Au fost afectate 266 de localități (+6) din 15 județe (+1). Nu s-a mai depistat PPA în exploatațiile comerciale, iar în total au fost eliminați 354.604 porci afectați de boală.

Vineri, PPA a ajuns în Vrancea. Primul focar al virusului a apărut la o stână aflată în apropierea localității Lespezi. Mai mulți porci s-au îmbolnăvit, iar ciobanul a anunțat medicii veterinari. Virusul a fost confirmat deocamdată de un laborator local. Până la confirmarea de la laboratorul de referință din București, autoritățile au izolat întreaga zonă, inclusiv satul Lespezi.

„Proba este pozitivă, rezultatul a venit de la Laboratorul din Brăila,” a declarat corespodentului Mediafax, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vrancea, Gabriel Micu. „S-a reunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență și s-au luat primele măsuri. Este un singur focar, dar a fost izolată zona, nu mai intră sau ies animale și produse de carne.”

Marți, virusul PPA a fost confirmat la un mistreț mort la granița dintre România și Bulgaria. Animalul rămăsese blocat în gardul de la frontieră, în apropiere de localitatea Kainaragea din districtul Silistra. Agenția bulgară pentru Siguranță Alimentară a anunțat mistrețul era infectat cu PPA. Până astăzi, virusul PPA a fost depistat în nouă țări din Uniunea Europeană: Belgia, Italia, Cehia, Polonia, Estonia, Letonia, România, Ungaria și Lituania.

Povestea porcului familiei Vlas din Sulina

Scriam în finalul ultimului articol al investigației Gândul despre PPA de diferențele majore de comportament, remarcate, atât la autorități, cât și la românul obișnuit, în nordul țării, față de județele din sud.

De ce nordul a închis în cel mult trei luni, în cvasitotalitate, focarele apărute – ba, mai mult, Sălajul chiar a oprit virusul „la liziera pădurii”, înainte de a difuza de la mistreț la animalul domestic, iar sudul, într-un interval de timp aproximativ egal, a scăpat boala de sub control?

Nici un r[spuns de la ANSVSA sau Ministerul Agriculturii

Un exemplu care să vă întărească impresiile este cel al familiei Vlas din Sulina, județul Tulcea, de unde s-a răspândit epidemia în întreg sud-estul României.

Un mesaj de ajutor

Mai întâi, am primit la redacție un mail: „Bună ziua. Să vă spun cum a acționat DSVSA Tulcea. Părinții mei au avut un porc în localitatea Sulina, județul Tulcea, crotaliat. Pe data de 14.07.2018, porcul s-a îmbolnăvit, a fost anunțat medicul veterinar, iar pe data de 15.07 s-au prelevat probe de la porc. Pe 16.07 a venit rezultatul pozitiv la PPA”.

Ca să înțelegem și noi, foarte bine, ce s-a întâmplat în fieful directorului DSVSA, Mitică Tuchilă, care, personal mi-a spus că totul a mers, merge și va merge ca pe roate, la Tulcea, doar cu mici excepții, l-am sunat la telefon pe tatăl celui care ne-a sesizat situația aproape incredibilă, cu privire la aplicarea în teren a inconștienței autorităților, fapte care au condus la răspândirea bolii, implicit la umilirea, repetată, a cetățeanului corect.

Povestea porcului domnului Vlas

Tatăl expeditorului se numește Ștefan Vlas și ne-a povestit cum au decurs lucrurile. Toate, așa cum au fost, într-un limbaj direct, cinstit, fără ocolișuri.

„Păi, cum să fie? Mi s-a-mbolnăvit porcul și i-am anunțat pe ăștia, de la veterinari, din Sulina, într-o sâmbătă. A venit o doamnă, Mariana, după masă, i-a făcut o injecție și, a doua zi, dimineață, pe la opt-nouă, cam așa, a venit iar și i-a luat sânge. Când i-a luat sânge, a vorbit și cu domnul doctor, de aici, de la Sulina. Domnul doctor i-a zis că e bine să ia și că la ora 10, trimite probele la Tulcea. Și le-a trimis.

– Și pe urmă?

– Pe urmă, luni dimineața, s-a consemnat că porcul este bolnav de PPA. După care m-am dus la doctor, am cerut și mi-a dat și mie o copie cu rezultatul analizelor. Porcul a murit abia joi,” povestește Ștefan Vlas cu un nod în gât.

Porcul familiei Vlas, mort de PPA

– Și ce-ați făcut cu porcul mort?

– Am dat telefon la veterinar și am întrebat ce facem. „Păi, ce să faceți?”- zice domul doctor, „îngropați-l!” Și l-am îngropat.

– Așa, pur și simplu? Și unde ați îngropat purcelul? Era mare?

– Cam la 80 de kilograme, crotaliat, înregistrat, tot în regulă. De îngropat l-am îngropat într-un dig, pe un câmp, în spatele orașului. Dacă nu mi-au spus nimic mai mult, ce să fi făcut?!

– Dar autoritățile nu v-au întrebat unde l-ați îngropat? întreb iar, nedumerit.

– Nu m-au întrebat nimic. Nu i-a interesat.”

crotalul porcului

Și, de atunci, Ștefan Vlas s-a dus mereu la veterinari și i-a întrebat dacă, și când, îl despăgubește și pe el cineva. A aflat, mai mult decât surprins, că nu va primi nimic. De ce?!

„Nu știu, că nu mi-au spus. Pe undeva, am înțeles că nu mă despăgubesc pentru că n-au venit ei să-l împuște”.

Ei, adică respectiva comisie, formată din medici veterinari din localitate, reprezentanți ai DSVSA Tulcea, autorități, Poliție, jandarmi și toți ceilalți, o armată, pe care nu i-a interesat de faptul că era vorba de un nou focat de PPA.

„Acum, ce vină am eu, dacă trei-patru zile, câte au trecut de când l-am anunțat, până a murit, n-a venit nimeni să vadă ce-i cu el? Să-l împuște sau ce să-i facă…”, întreabă tulceanul fără speranță.

După ce i s-a spus că nu va primi nimic în schimbul porcului mort, pe care a fost pus să-l îngroape unde s-o gândi el mai bine, domnul Vlas a făcut o sesizare în scris pentru autoritățile locale și o cerere – nr.309/03.09.2018 – către DSVSA, pe care a dus-o personal la Tulcea, la domnul Tuchilă.

certificatul de analiza confirmare PPA

De la care a primit „o hârtie”: „Că nu ne poate despăgubi pentru că nu au fost ei ca să împuște porcul.

– Atât?

– Atât!”

Și, de atunci, omul n-a mai vorbit cu nimeni, pentru că i s-a făcut lehamite

Privită din perspectiva românului simplu, întreaga poveste mi se pare umilitoare la extrem. Ca de obicei, omul corect, cinstit, care a anunțat autoritățile, conștient de gravitatea situației, românul care nu a tăiat porcul, bolnav sau nu, care nu l-a ascuns în lada frigorifică și care nu l-a plimbat, prin țară, în portbagaj, de acolo până acolo, este păcălit și ignorat de autorități, fără jenă. Sesizările lui către ANSVSA și Ministerul Agriculturii au rămas până azi, fără răspuns.

raspunsul dsvsa tulcea

Nu plătește UE, ci plătim noi

Altfel, despăgubirile plătite de statul român gospodarilor și fermierilor afectați de PPA au crescut cu 10% într-o săptămână, ajungând la 99,6 milioane de lei. Cu scrupulozitate, ANSVSA contabilizează râvna cu care se achită pagubele. Dar iată că până și sincopele în plăți arată nepăsarea și inconștiența cu care s-a lucrat.

Ministrul Agriculturii Petre Daea ne liniștește că ne dă UE 43 de milioane de euro, iar europarlamentarul Siegfried Mureșan ne anunță că a convins Parlamentul European să aloce 50 de milioane de euro pentru fermierii români afectați de PPA. Doar că că primul dezinformează, fiindca banii sunt (dacă vor fi aprobați) redirijați din Programul Național de Dezvoltare Rurală (pe care, altfel, probabil nu i-am fi cheltuit). Iar pentru ambele variante, decontările abia încep de la anul, în timp ce oamenii și-au încasat despăgubirile acum.

Și, până la urmă, UE suntem tot noi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația