Poveștile românilor și povestea Reginei Ana. Lecția de la Palatul Regal

Publicat: 12/08/2016, 22:18

Mii de oameni au venit îmbrăcați sobru, demn, pentru a-și manifesta iubirea și respectul față de regina defunctă. Pe parcursul orelor, pe măsură ce militarii din cadrul Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul, erau înlocuiți de colegii lor, din oră în oră, oamenii au răbdat cozile ce se întindeau de pe Calea Victoriei, din fața gardului Palatului Regal, până în Sala Tronului. Pe unii i-au legat de Rege și de Regină poveștile personale, de viață, destine care s-au împletit cândva, iar cei care au primit căldura sau ajutorul Regelui Mihai și a Reginei Ana nu au dat-o uitării.

Vineri, la Palatul Regal de pe Calea Victoriei 49-53, oamenii au venit să fie pentru ultima oară în preajma Reginei Ana, să-și plece capul, să rostească o rugăciune sau să se reculeagă. Unii, mai ales cei tineri, s-au aflat în preajma Reginei Ana, vineri, pentru prima oară. De la copii de 7-8 ani, la cei de 12 sau adolescenți de 16 ani, abia intrați la liceu, la nonagenari cu postură fermă și pași lenți, la doamne de peste 80 de ani, respectuoase și fine, oamenii au afișat mult bun simț și considerație.

Din cei prezenți, unii au făcut mătănii, alții au îngenuncheat în fața catafalcului, bătrâni de peste 90 de ani, drepți și fermi și-au amintit de tinerețile alături de Rege. Măicuțe, preoți catolici cu rozarii și preoți ortodocși, creștini care au îngenuncheat în fața catafalcului, oameni îmbrăcați în port popular, cu floarea reginei la pălărie – toți s-au rugat în tăcere pentru sufletul Reginei Ana. În sala tronului cu minunate detalii aurite si coloane de marmură roz, românii au arătat că au avut o Regină deși aceasta nu a fost încoronată. O lecție impresionantă de simplitate și demnitate venită din partea celor care au iubit-o.

Impresionantă a fost și schimbarea gărzilor și valurile de respect care au înconjurat-o pe Regina Ana, soție de rege, mamă de principese. Pe parcursul orele, pe măsură ce buchetele de flori, candelele sau coroanele funerare împânzeau curtea interioară a Palatului Regal, sicriul a fost vegheat în permanență de Șeful Casei Majestății Sale Regelui, Andrew Popper.

Unii oameni care au venit la catafalcul Reginei Ana au fost însoțiți de propriile lor povești, de evenimente care, într-un fel sau altul, le-au unit existențele cu cele ale Familiei Regale. Cuvintele au fost măsurate, rostite cu emoție și afecțiune alcătuind declarații memorabile în semn mare prețuire față de Regina Ana.

Margareta Ignătescu, profesoară de harpă, a declarat pentru MEDIAFAX cum l-a salvat Regele Mihai pe tatăl acesteia în pericol să fie deportat tocmai în Siberia, în 1945: „Tatăl meu era pianistul palatului și pentru că era de origine germană, a fost ridicat de ruși, în casa în are locuiesc acum. Mama a dat telefon, bunicul a dat la Enescu și Enescu a dat la Majestatea Sa. și i-a spus așa: Scoală-l pe Vodă din somn că l-au ridicat pe Prunner. Eu sunt născută Prunner, mă numesc Ignătescu de la căsătorie. Pentru mine a însemnat mult treaba asta. Familia mea a ținut mult la monarhie, bunicul era și contrabasistul palatului. Când dădea concerte, le dădea sub auspiciile Majestății sale, Regina Maria, Regele Ferdinand. Când a venit la Conservator, când a fost lordul Menuhin făcut doctor Honoris Causa l-am rugat să îi transmită Principesei Margareta mulțumirile familiei. Că tata a fost ridicat în 45. Sigur că pentru mine înseamnă mult că a fost alături de Rege. Dacă Majestatea Sa s-a căsătorit în exil și noi n-am mai știut nimic.”, a conchis Magdalena Ignătescu.

Tinerii au fost nelipsiți de la eveniment. O elevă de liceu de 17 ani a declarat pentru MEDIAFAX că a venit să o omagieze pe Regina Ana pentru că: „Este un moment marcant în istorie. Susțin Casa Regală. Regina Ana a fost o femeie simplă, o personalitate marcantă care a respectat țara și a făcut asta cu toate că nu a ajuns să poarte oficial Coroana regală. Ne-a susținut pe noi, a luptat pentru relația sa cu Regele, cu toate că a fost în exil.”

Și cei mici care nu au cunoscut-o pe Regina Ana au venit cu familiile lor în semn de respect față de monarhie, de Regele Mihai, dar și de Regina defunctă. O fată de 12 ani a venit din Giurgiu alături de mama și cele două surori, la Palatul Regal: „Am venit să îmi depun omagiile către Regina Ana. Am citit despre ea în cărțile de istorie. Pentru mine este importantă.”

Un evreu de origine română, cu kipca evreiască pe cap, a povestit că deși are viața împărțită între România și Israel, a venit la catafalcul Reginei Ana pentru a-și arăta prețuirea față de familia regală: „Sunt născut în România, trăiesc în amândouă țările. Și în Israel și în România. familia Regală pentru mine este una dintre familiile reprezentative ale poporului român. În afară de a veni să-mi dau onoarea familiei regale, m-am căsătorit aici. Am venit să dau onoare familiei Regale pentru ce a făcut ea pentru România ca țară, fiind și eu de origine română și să admir pur și simplu acest palat. Este unul dintre cele mai frumoase locuri. Am venit aici ca să apreciez și să respect poporul român.”, a conchis acesta.

O doamnă îmbrăcată elegant, care a venit alături de fiica sa, a depănat amintiri din tinerețe. A afirmat că nu s-a lăsat niciodată influențată de cei care au denaturat istoria și că este martoră vie a acelor timpuri: „Pentru mine Regina Ana și Regele Mihai înseamnă foarte mult. Sunt o mărturie vie, un martor viu. Am 87 de ani și am fost aici când avea regele 26 de ani și eu aveam 19. L-am văzut când a ieșit în balcon de 25 octombrie. Din copilărie sunt legată. Începeam școala cu Trăiască Regele, făceam careu. Nu am fost la pionieri, am fost la străjeri. De 10 mai aveam defilări. Fără să vreau am trăit toate astea. În 1947 aveam 19 ani și știu perfect ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat și atunci cum să nu fiu legată. Când le trăiești e cu totul altceva decât atunci când ți se povestesc. Am fost de ziua regelui, pe 25 octombrie 1947, când s-a tras aici în piață, când a fost o diversiune și la 19 ani vă dați seama că habar n-aveam. S-a tras, au fost arestați, au fost morți. Am fost și după 90 când a venit Regele la Continetal. Când le trăiești e altceva.”

Un domn de 95 de ani, Romulus Bădoiu, a declarat că a fost coleg de generație cu Regele Mihai, iar la Pitești a fost înaintat la grad de sublocotenent de Majestatea Sa: „Mi-a pus tresa de pe umăr la Pitești, acolo am fost și după aceea el a rămas un model și o dragoste pentru țară. A crescut odată cu mine și a trăit exact aceleași sentimente pentru bunăstarea țării ca și mine care am primit educație mai românească, mai patriotică. Din cauza asta am o foarte mare dragoste și admirație pentru Regele Mihai și pentru Regina Ana.”

De asemenea, soția venerabilului domn, Letiția Bădoiu a declarat la rândul său că pentru ea, Regina Ana a fost: „Un model, ceva rar. Avea atâtea calități. Dragostea mare și devotamentul pentru Regele Mihai, pentru copii, cele cinci fete, simplitatea naturalețea, tenacitatea. Nu s-a jenat să muncească deși era de familie nobilă. O regretăm mult și ne-a impresionat moartea sa. Pentru Regele Mihai este o durere cum nu cred că poate să mai existe, mai ales că nu a putut să participe la funeralii.”

În ziua de sâmbătă, 13 august, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal din fața palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă, iar accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți.

De la ora 11.35 la ora 12, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă. De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obișnuită, către Curtea de Argeș, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș.

La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș.

Regele Mihai I nu va participa la aceste evenimente, din motive de sănătate, potrivit unui comunicat al Casei Regale. Regele Mihai „va rămâne pe perioada Funeraliilor Regale în reședința din Elveția, alături de prieteni și apropiați, de angajați ai Casei Majestății Sale și de două maici ortodoxe detașate la reședință. Această decizie a fost luată cu mare părere de rău.”

Cărți de condoleanțe sunt deschise la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Mesaje de condoleanțe pot fi transmise și online la http://www.familiaregala.ro/mesaje.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii