Prima zi de înscriere pentru CLASA PREGĂTIOARE: „Părinții nu se mai înghesuie. Poate că au înțeles procedura”

Redactor:
Andreea Ofițeru
Prima zi de înscriere pentru CLASA PREGĂTIOARE: „Părinții nu se mai înghesuie. Poate că au înțeles procedura”
CLASA PREGĂTITOARE. Cum a fost în prima zi de înscriere

Prima zi de înscriere la ciclul primar  a fost una liniștită la cele mai multe dintre școlile din Capitală. Până la ora 12 se înscriseseră în medie 20 de copii la fiecare dintre principalele școli din Centrul Capitalei.

Mai mulți părinți veniseră la centrele de evaluare psiho-somatică, unde se programaseră în prealabil telefonic. La Școala Nr. 5 de lângă Piața Amzei nu toți copiii veniți la evaluarea au primit documentul cu care se pot înscrie la clasa pregătitoare sau la clasa I.

„Chiar dacă testarea a decurs foarte bine nu am primit hârtia cu care să-l pot înscrie în clasa I”, spune Roxana Tufaru, mămica unui băiețel în vârstă de 6 ani și 2 luni care vesise la centrul de testare psihosomatică.

Psihopedagogul spune că metodologia înscrierii în clasa I nu-i permite să-i dea actul pentru înscriere. „Copilul s-a descurcat foarte bine, a intrat foarte ușor în contact cu ceilalți, dar metodologia specifică foarte clar care este vârsta. Dacă ar fi împlinit 7 ani între 31 august și 31 decembrie atunci s-ar fi putut înscrie fără probleme în clasa I”, a spus Carmen Costea, consilier psihopedagog.

Directoarea Școlii Nr.5 spune că are două clase pregătitoare pentru anul școlar pentru anul 2013 – 2014. „Avem 16 copii care locuiesc în circumscripție, restul primim din alte zone. Au prioritate cei ai căror copii lucrează în zonă sau care au bunicii în zonă”, a spus Cornelia Ghiță, directoarea de la Școala Nr. 5.

La Școala Nr. 11„ Ion Heliade Rădulescu” , situată lângă Muzeul Țăranului Român, se înscriseseră 5 copii până la ora 11. Spre deosebire de anul trecut, acum părinții nu s-au mai înghesuit. „Poate și pentru că părinții au înțeles care e procedura. Noi le-am explicat că desfăsurăm cursurile în grădiniță. Din lipsă de spațiu am redus numărul de clase pregătitoare la două”, a spus Steluța Vlad, directoare Școlii  Nr. 11. Ea spune că prioritate au cei care locuiesc în zonă.

„Pot să rămână fără loc dacă nu bifează și școala de circumscripție”, a spus directoarea.
Nici la Colegiul Goethe, de pe Strada Cihoschi nr. 17,  cu patru clase pregătitoare pentru anul școlar 2013-2014, nu veniseră mulți părinți. Până la ora 12 se înscriseseră 20 de elevi.

„E obligatoriu ca elevii să știe limba germană pentru că orele au loc în germană. În cazul în care se înscriu prea mulți atunci îi vom departaja printr-un interviu în limba germană”, a spus Cristina Popa, directoarea de la Colegiul Goethe.

Toate școlile din Capitală  care fac înscrieri sunt deschise zilnic  între orele 8 și 20 de luni până vineri, iar sâmbăta între 8 și 13.

Ministerul Educaței precizează că până la ora 12.00 au fost înregistrate în toată țara 9.570 de cereri, dintre care 9.117 pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013 și 453 de cereri pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie 2013.

Dintre cele 9.750 de cereri, 905 au fost completate pe formularul on-line disponibil pe  www.edu.ro, la secțiunea Înscrierea în învățământul primar. Dintre cele 905 formulare, 315 au fost validate la secretariatele unităților de învățământ unde părinții au aplicat.

Prima etapă de înscriere durează până pe 22 aprilie. A doua etapă de înscriere începe pe 7 mai.

CALENDAR CLASA PREGĂTITOARE

PRIMA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE

30 martie – 7 aprilie 2013 –  va avea loc organizarea în fiecare școală care are clasa pregătitoare a  „Zilei porților deschise”.

01 – 12 aprilie 2013 -organizarea întâlnirilor pentru informarea și consilierea părinților copiilor din grădiniță care vor fi cuprinși, în anul școlar 2013 – 2014, în învățământul primar.

1 aprilie 2013 – afișarea la sediul unității de învățământ și al inspectoratului școlar și pe site-ul acestora a programului de completare a cererilor tip de înscriere în învățământul primar

02 – 19 aprilie 2013 –  evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor. Tot în acest interval se va comunica rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.

2 – 22 aprilie 2013 – părinții completează online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere.

Părinții care nu vor apuca să-și înscrie copiii în prima etapă, vor putea face acest lucru în a A DOUA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE, care începe pe 7 mai.

07 mai 2013 – afișarea la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

08 – 17 mai 2013 – depunerea cererii-tip de înscriere, la secretariatul școlii de circumscripție de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Totodată acum are loc validarea cererilor-tip de înscriere.

20 – 23 mai 2013 – procesarea cererilor-tip de înscriere depuse de părinți pe baza criteriilor generale date de inspectoratul școlar  și a celor specifice de departajare ale școlii, în limita locurilor disponibile.

24 mai 2013 –  afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

27 – 31 mai 2013 – centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar  a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Laurențiu Reghecampf, cadou incredibil pentru soția sa! Anamaria Prodan a primit un apartament în cea...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Adevărul neștiut despre relația dintre Andra și Delia. Ce i-au spus amândouă lui Măruță
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide