REPORTAJ| Claudiu, artistul care a rămas nevăzător și în urma unei viziuni a creat o capodoperă: „Mi s-a spus în vis că trebuie să mă apuc de acea lucrare”

REPORTAJ| Claudiu, artistul care a rămas nevăzător și în urma unei viziuni a creat o capodoperă: „Mi s-a spus în vis că trebuie să mă apuc de acea lucrare”
Artistul Claudiu Moldoveanu. Sursă foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 25/12/2021, 10:20
Actualizat: 25/12/2021, 11:07

Din lumea lui Claudiu Moldoveanu imaginile și culorile au dispărut. Tot ceea ce-l înconjoară capătă viață în funcție de sunete și formă. “Vede” cu ochii minții și simte prin intermediul degetelor atunci când pipăie lutul vâscos și creează capodopere.

Claudiu era sculptor în lemn şi lutier într-un orăşel de lângă Braşov, acolo unde avea un mic atelier. Tatăl lui a meșteșugărit toată viața instrumente muzicale din lemn și tânărul artist, dornic să învețe meserie, și-a petrecut copilăria în preajma lui.

În noiembrie 2018, din cauza un accident banal în atelier, Claudiu îți pierde complet vederea la vârsta de 47 de ani. Ultimii doi ani au fost pentru el un lung șir de căutări, de întrebări fără răspuns. A fost nevoit să învețe să trăiască în întuneric și să găsească noi căi de a “vedea” lumea.

A vrut să se joace cu niște lut

Ascultam într-o zi la televizor viața lui Beethoven, despre perioada când a rămas fără auz şi a compus ultimele lui simfonii. Atunci a fost un moment de sclipire. Mi-am zis că dacă el a compus fără să audă, ce-ar fi ca și eu să mă apuc să lucrez în lut fără să vad”, spune sculptororul din Codlea.

Când a pus din nou mâna pe lut, Claudiu a simțit că mintea i se coordonează cu mâinile, ca-ntr-un dans care curge lin, fără nicio piedică.

Mi-a spus într-o zi că vrea să se joace cu niște lut. În 2020 a terminat prima lui lucrare : Începutul”, ne spune Mircea Dragoș, unul dintre oamenii care au fost un stâlp pentru Claudiu în ultimii 3 ani și i-a organizat expozițiile.

Revenirea la viață

Este o zi înnorată de decembrie, iar  Claudiu se pregătește pentru ultima lui expoziție pe anul acesta. Un nume aproape de epifanie: „Revenirea la viață”.  Pășește încet în sala de la Biblioteca Metropolitană din București, cu emoția artistului modest, și se pierde printre mulțimea care a venit să-i admire munca. Nu le vede chipurile, dar simte vibrația sălii. Știe că au venit pentru el.

De acum încolo vom vorbi despre artistul Claudiu Moldoveanu, vrem să ducem numele lui la nivel înalt de recunoaștere. Starea de revenire s-a încheiat, de acum încolo vom vorbi despre artistul Claudiu, nu despre nevăzătorul care a schimbat soarta vieții”, mărturisește Mircea Dragoș.

Fiecare lucrare are un nume simbolic: Natură, Frunză, Trandafiri sau Renaștere, și creația uneia singure poate dura și o lună. Lucrează până când simte că este gata, dar cel mai important arată starea pe care Claudiu a avut-o, când, cu ajutorul mâinilor a transformat materia într-o formă de viață.

Pipăie cu mâna trandafirii albi născuți din lutul alb și cleios. Închide ochii și își imaginează mirosul lor. E momentul când zidul întunericului dispare pentru el.

Am iubit grădina foarte mult. Mai bine de 30 de ani, grădina a fost una dintre plăcerile și bucuriile mele. De la trandafiri până la ultima floare. Simt vibrația că vine de undeva de sus. E extraordinar. Am încercat să realizez niște lucuri pe care nu credeam că pot să le fac. Când lucrez mă contopesc, intru cu toată ființa interioară în modelarea acestei materii și atunci totul se transformă. De multe ori nu-mi dau seama că se întâmplă asemenea fenomen. E exact același fenomen pe care îl simți atunci când te rogi la Dumnezeu.

Claudiu Moldoveanu

Visul de lumină al lui Claudiu

Toată sala privește către lucrarea „Vis de lumină”. Pentru artistul Claudiu Moldoveanu este cea mai importantă sculptură, pentru că, spune el, s-a născut în urma unei viziuni. A văzut o lumină puternică şi a auzit o voce care i-a spus că trebuie să creeze acest chip.

„Mi s-a zis pur și simplu, într-un vis, că trebuie să mă apuc să fac această lucrare. Atunci m-am întrebat în sinea mea. „Eu să fac un chip ? Nu credeam că voi reuși. Când m-am apucat de ea mâinele mele curgeau și lucrau continuu”, mărturisește Claudiu.

Expoziția de la Biblioteca Metropolitană este realizată cu sprijinul Despărțământului Astra „Dr. Nicolae Căliman” și poate fi vizitată până în luna ianuarie.

Citește și Dezvelirea ”Imaculatei Concepțiuni”, sculptură în bronz realizată de artistul Adrian Ilfoveanu: ”Nașterea oricărei ființe este un eveniment sacru, o epifanie a purității” | VIDEO – FOTO

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”