#roMânia M-am născut CU UNIREA ÎN SÂNGE! Românii trăiesc ROMÂNEȘTE și dincolo de granițe

#roMânia M-am născut CU UNIREA ÎN SÂNGE! Românii trăiesc ROMÂNEȘTE și dincolo de granițe
Publicat: 01/12/2018, 12:11

Bruxelles, Belgia

„Ziua bună, dragi români! Mă numesc Costinaș Ileana, sunt organizator de evenimente pentru românii din Bruxelles. Eu sunt Ciprian Viorel, suntem membri ai ansamblului folcloric Vatra Străbună, tot din Bruxelles și împreună am hotărât să facem și un mare eveniment cu ocazia Centenarului. Cum vremurile ne-au purtat departe de țară, ne-au dus în alte colțuri ale lumii, încercăm mereu să păstrăm tradițiile și obiceiurile noastre românești străvechi.

Și-uite așa, ne-am adunat împreună, să ne mai stingem dorul de casă și de locurile natale. Avem foarte mulți artiști plecați peste hotare și astăzi am reușit să adunăm pe majoritatea aici alături de noi pentru a sărbători centenarul la Bruxelles.

Pentru că, cum spuneam, poți scoate ușor român din țara lui, dar nu poți scoateniciodatățara lui din el.

Dacă ar fi să transmitem celor de acasă un mesaj, ar fisă nu vă uitați tradițiile și obiceiurilelăsate din moși-strămoși. Noi încercăm să ducem mai departe obiceiurile noastre din țară. Le-am adus cu noi,ca zestrepeste hotare

Așadar, La mulți ani, România! La mulți ani, români! Oriunde ați fi!”

Ileana Costinașa plecat în 2008 din Petroșani în Bruxelles, unde și-a deschis un mic restaurant cu specific tradițional.

„Am crescut în același timp cu cererea. Sunt o iubitoare de dans și folclor și atunci am început să aduc artiști din țară. Dar lângă un artist din țară, am avut mereu un artist-doi, din Diaspora. Nu fac parte din nicio asociație, nu am făcut nimic cu sponsori. Am o echipă mare și unită cu care fac evenimente tradiționale în Belgia”, a declarat pentru Gândul, Ileana Costinaș.

Anacortes, Statele Unite

„La mulți ani, Românie! De 1 decembrie! Din Anacortes, Washington, Statele Unite ale Americii. De 1 decembriemi-e dor de fasolea cu ciolanși vinul fiert, roșu! Dar, pentru că suntem aici, departe de casă, sărbătorim cu familia, împreună. Sunt aici de aproape șapte ani și mi-e dor de țară. Abia aștept să vă văd pe toți! La muți ani!”

Anamaria Dulamă Lovrića plecat din Comarnic, Prahova și predă cursuri de dansuri populare, atât pentru comunitatea de români din Seattle, cât și pentru americani.

Koln, Germania

„Cu acești tineri talentați, Nicoleta, Roxana, Adrian, Ionuț am reușit să aducem pe meleagurile germane dansurile,tradițiași portul românesc. Cu ocazia Centenarului Unirii vă urăm La mulți ani, România!”

Maria Voicua plecat din București, în urmă cu 28 de ani: „Am fondatAsociația de cultură europeană germană-română Koln, dorind să ajut copiii românilor șă cunoască și să păstreze obiceiurile, limba, portul și tradițiile strămoșești, dar și din dorința de a prezenta cetățenilor germani, cât și celor de alte naționalități,culturanoastră. Am început prin a scrie un proiect, care mi-a fost finanțat de statul german. Dansatorii au vârste cuprinse între 7 și 49 de ani. Ei vin din toate colțurile României: Codlea, Sibiu, Mangalia, Bacău. O studentă talentată care interpretează muzică populară și o echipă de teatru de amatori, formează alături de dansatori formează grupa artistică.

Firenze, Italia

„La mulți ani tuturor românilor! Mă numesc Ana Maria, sunt din Iași, dar locuiesc în Florenza, în Italia, de aproape 5 ani de zile. Deși sunt bine aici, sunt stabilită aici,îmi lipsește România, țara mea. Părinții mei, surorile mele, îmi lipsesc tradițiile noastre românești. La aniversarea centenarului, vă doresc ce-mi doresc mie. O Românie fără corupție. O Românie mai bună. La mulți ani, Românie!”

Ana Maria Copceaa plecat din Iași și trăiește în Italia.

Marea Britanie

„La mulți ani, România! Sunt aici, în Anglia, de patru ani de zile și trebuie să recunosc că de foarte multe oriîmi este dor de țară, îmi este dor de-ai mei, să vorbesc românește, dar acesta este drumul pe care l-am ales și trebuie să merg mai departe. Ce le urez românilor de Centenar, de 1 decembrie, să fie fericiți, să țină mereu capul sus și să fiemândrică sunt români.”

Mihaela Cojocarua plecat din Bușteni și trăiește în Marea Britanie.

Siena, Italia

„La mulți ani, România! Vă salut din Siena, Italia! Sunt Denisa Grapă și sunt din Focșani. Locul care și după 18 ani pentru mine înseamnăacasă. M-am născut cu unirea în sânge. La mulți ani, România! La mulți ani, români cu suflet frumos!”

Denisa Grapă.a plecat din Focșani și trăiește în Italia.

Toscana, Italia

„La mulți ani, România! Sunt din Roman și trăiesc de aproape 20 de ani în Toscana, Italia. Vreau să vă spun că suntemun popor minunat. Dacă ne gândim numai că am trecut printr-o groază de greutăți de-a lungul istoriei. Am maare încredere în voi români. Știu că vom face tot ce e posibil să nu-i dezamăgim pe strămoșii noștri. La mulți ani România! La mulți ani tuturor românilor!”

Olimpia trăiește de 20 de ani în Toscana, Italia.

Arezzo, Italia

„Încercați pentru câteva secundesă vă imaginați anul 1918, să vă imaginați cei 1.228 de membri reprezentanți ale tuturor regiunilor istorice ale României, într-un singur glas.Haideți să cinstim și să comemorăm această Mare Unire, și să-i dăm șansa măcar pentru alți 100 de ani. România te iubim și de departe!”

Andreeadin Constanța șiDinadin Prahova trăiesc în Arezzo, Italia.

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Loredana Groza și Andrei Boncea divorțază după 22 de ani? Ce spune renumitul producător despre...
De unde are Emma Răducanu cicatricea urâtă de pe picior!
Revine carantina de noapte din acest weekend! Marele oraş afectat de restricţie
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Dieselgate 2.0: Se anunță mari probleme pentru Volkswagen și motorul Diesel
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Nu vom scăpa de facturile mari nici în 2026: acum s-a aflat totul
ELEV bătut cu BESTIALITATE, la LICEUL SPORTIV din CONSTANŢA
Bărbatul misterios pentru care Kelly din „Familia Bundy” l-a părăsit pe Brad Pitt în tinerețe
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Denise Rifai A ȘOCAT pe toată lumea: NIMENI nu ar fi crezut așa ceva. Este...
Un actor legendar din România a părăsit scena. Explicații surprinzătoare
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...