#roMânia M-am născut CU UNIREA ÎN SÂNGE! Românii trăiesc ROMÂNEȘTE și dincolo de granițe

Redactor:
Laura Cojocaru
#roMânia M-am născut CU UNIREA ÎN SÂNGE! Românii trăiesc ROMÂNEȘTE și dincolo de granițe
#roMânia Românii trăiesc românește și dincolo de granițe. Vezi mesajele de #Centenar ale românilor care trăiesc în diaspora

Bruxelles, Belgia

„Ziua bună, dragi români! Mă numesc Costinaș Ileana, sunt organizator de evenimente pentru românii din Bruxelles. Eu sunt Ciprian Viorel, suntem membri ai ansamblului folcloric Vatra Străbună, tot din Bruxelles și împreună am hotărât să facem și un mare eveniment cu ocazia Centenarului. Cum vremurile ne-au purtat departe de țară, ne-au dus în alte colțuri ale lumii, încercăm mereu să păstrăm tradițiile și obiceiurile noastre românești străvechi.

Și-uite așa, ne-am adunat împreună, să ne mai stingem dorul de casă și de locurile natale. Avem foarte mulți artiști plecați peste hotare și astăzi am reușit să adunăm pe majoritatea aici alături de noi pentru a sărbători centenarul la Bruxelles.

Pentru că, cum spuneam, poți scoate ușor român din țara lui, dar nu poți scoate niciodată țara lui din el.

Dacă ar fi să transmitem celor de acasă un mesaj, ar fi să nu vă uitați tradițiile și obiceiurile lăsate din moși-strămoși. Noi încercăm să ducem mai departe obiceiurile noastre din țară. Le-am adus cu noi, ca zestre peste hotare

Așadar, La mulți ani, România! La mulți ani, români! Oriunde ați fi!”

Ileana Costinaș a plecat în 2008 din Petroșani în Bruxelles, unde și-a deschis un mic restaurant cu specific tradițional.

„Am crescut în același timp cu cererea. Sunt o iubitoare de dans și folclor și atunci am început să aduc artiști din țară. Dar lângă un artist din țară, am avut mereu un artist-doi, din Diaspora. Nu fac parte din nicio asociație, nu am făcut nimic cu sponsori. Am o echipă mare și unită cu care fac evenimente tradiționale în Belgia”, a declarat pentru Gândul, Ileana Costinaș.

Anacortes, Statele Unite

„La mulți ani, Românie! De 1 decembrie! Din Anacortes, Washington, Statele Unite ale Americii. De 1 decembrie mi-e dor de fasolea cu ciolan și vinul fiert, roșu! Dar, pentru că suntem aici, departe de casă, sărbătorim cu familia, împreună. Sunt aici de aproape șapte ani și mi-e dor de țară. Abia aștept să vă văd pe toți! La muți ani!”

Anamaria Dulamă Lovrić a plecat din Comarnic, Prahova și predă cursuri de dansuri populare, atât pentru comunitatea de români din Seattle, cât și pentru americani.

Koln, Germania

„Cu acești tineri talentați, Nicoleta, Roxana, Adrian, Ionuț am reușit să aducem pe meleagurile germane dansurile, tradiția și portul românesc. Cu ocazia Centenarului Unirii vă urăm La mulți ani, România!”

Maria Voicu a plecat din București, în urmă cu 28 de ani: „Am fondat Asociația de cultură europeană germană-română Koln, dorind să ajut copiii românilor șă cunoască și să păstreze obiceiurile, limba, portul și tradițiile strămoșești, dar și din dorința de a prezenta cetățenilor germani, cât și celor de alte naționalități, cultura noastră. Am început prin a scrie un proiect, care mi-a fost finanțat de statul german. Dansatorii au vârste cuprinse între 7 și 49 de ani. Ei vin din toate colțurile României: Codlea, Sibiu, Mangalia, Bacău. O studentă talentată care interpretează muzică populară și o echipă de teatru de amatori, formează alături de dansatori formează grupa artistică.

Firenze, Italia

„La mulți ani tuturor românilor! Mă numesc Ana Maria, sunt din Iași, dar locuiesc în Florenza, în Italia, de aproape 5 ani de zile. Deși sunt bine aici, sunt stabilită aici, îmi lipsește România, țara mea. Părinții mei, surorile mele, îmi lipsesc tradițiile noastre românești. La aniversarea centenarului, vă doresc ce-mi doresc mie. O Românie fără corupție. O Românie mai bună. La mulți ani, Românie!”

Ana Maria Copcea a plecat din Iași și trăiește în Italia. 

Marea Britanie

„La mulți ani, România! Sunt aici, în Anglia, de patru ani de zile și trebuie să recunosc că de foarte multe ori îmi este dor de țară, îmi este dor de-ai mei, să vorbesc românește, dar acesta este drumul pe care l-am ales și trebuie să merg mai departe. Ce le urez românilor de Centenar, de 1 decembrie, să fie fericiți, să țină mereu capul sus și să fie mândri că sunt români.”

Mihaela Cojocaru a plecat din Bușteni și trăiește în Marea Britanie.

Siena, Italia

„La mulți ani, România! Vă salut din Siena, Italia! Sunt Denisa Grapă și sunt din Focșani. Locul care și după 18 ani pentru mine înseamnă acasă. M-am născut cu unirea în sânge. La mulți ani, România! La mulți ani, români cu suflet frumos!”

Denisa Grapă.a plecat din Focșani și trăiește în Italia.

Toscana, Italia

„La mulți ani, România! Sunt din Roman și trăiesc de aproape 20 de ani în Toscana, Italia. Vreau să vă spun că suntem un popor minunat. Dacă ne gândim numai că am trecut printr-o groază de greutăți de-a lungul istoriei. Am maare încredere în voi români. Știu că vom face tot ce e posibil să nu-i dezamăgim pe strămoșii noștri. La mulți ani România! La mulți ani tuturor românilor!”

Olimpia trăiește de 20 de ani în Toscana, Italia. 

Arezzo, Italia

„Încercați pentru câteva secunde să vă imaginați anul 1918, să vă imaginați cei 1.228 de membri reprezentanți ale tuturor regiunilor istorice ale României, într-un singur glas.Haideți să cinstim și să comemorăm această Mare Unire, și să-i dăm șansa măcar pentru alți 100 de ani. România te iubim și de departe!”

Andreea din Constanța și Dina din Prahova trăiesc în Arezzo, Italia.

 

 

Inchide