Ludovic Orban, despre numărul de cazuri Covid: „Anumite grupuri sociale nu respectă regulile. În perioada stării de urgență, amenzile și-au arătat efectul”

Redactor:
Florentina Dinu
Ludovic Orban, despre numărul de cazuri Covid: „Anumite grupuri sociale nu respectă regulile.  În perioada stării de urgență, amenzile și-au arătat efectul”
Premierul a făcut declarații, luni seară, după controalele din spitalele din Bucureşti. Foto: Captură YouTube

Premierul a făcut declarații, luni seară, după controalele din spitalele din Bucureşti. Întrebat de ce nu scade numărul cazurilor zilnice de coronavirus în România, nici după implementarea noilor măsuri și restricții, premierul a spus că vina aparține populației, mai exact anumitor grupuri sociale care nu respectă regulile. Despre creșterea cuantumului amenzilor, prim-ministrul spune că măsură a fost eficientă în perioada stării de urgență, însă anulată prin decizia CCR. 

Ludovic Orban susține că numărul cazurilor de coronavirus nu scade pentru că unii români nu respectă regulile de prevenție

Există anumite grupuri sociale – sigur, o minoritate – care nu respectă regulile. Încercăm să mobilizăm toate forțele de ordine 

„Nu vreau să… Simplu: nerespectarea regulilor de protecție. Există anumite grupuri sociale – sigur, o minoritate – care nu respectă regulile. Asta e! Încercăm să utilizăm toate instrumentele legale, să mobilizăm toate forțele de ordine pe care le avem pentru a putea asigura respectarea regulilor de protecție și pentru a sancționa încălcarea regulilor. Pe de altă parte, asta e: există o minoritate în populația României care nu respectă regulile”.

Întrebat dacă ar trebui crescute amenzile, șeful Guvernului a răspuns: „Cu siguranță, dar știți foarte bine că, în perioada stării de urgență, am avut amenzi mari și ele și-au arătat efectul, că gradul de conformare a fost foarte bun. Apoi au fost anulate pratic toate amenzile prin decizia Curții Constituționale. Iar CCR a stabilit că noi nu putem să mărim cuantumul amenzilor, lucru pe care poate să-l facă doar Parlamentul și Parlamentul a stabilit actualul nivel al amenzilor”.

Din 9 noiembrie, la nivel național au intrat în vigoare noi măsuri și restricții anticoronavirus. Astfel, masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, iar circulația pe timpul nopții e restricționată, asta însemnând că persoanele care ies din casă în intervalul 23.00 – 05.00 trebuie să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere care să precizeze motivul întemeiat al deplasării. Magazinele se închid după ora 21.00, dar rămân deschise farmaciile și benzinăriile. Salariații trebuie să muncească de acasă ori prin telemuncă și, acolo unde nu se poate, angajatorii trebuie să decaleze programul de lucru. Toate școlile sunt în scenariul roșu, deci predarea se face exclusiv online.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, luni, la 365.212 de îmbolnăviri și 9.075 de decese. În ultima zi, 4.931 de oameni au fost depistați pozitiv, din doar 11.266 de teste, iar 149 de bolnavi au murit.  1.187 de pacienți COVID-19 sunt în stare gravă, la secțiile de Terapie Intensivă. În total, sunt 13.467 de bolnavi COVID-19 internați în spitalele din România.

Numărul testelor prelucrate de la debutul epidemiei de coronavirus a ajuns la 3.702.328.

Transfer de titlu pentru Universitatea Craiova. Oltenii au dat mare lovitură şi l-au convins să...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
CTP s-a luat cu mâinile de cap în direct la TV după s-a întâmplat la...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
Atenție, români! Te trezești cu Poliția la ușă dacă pe Google cauți așa ceva
Top 5 alimente care te slăbesc fără înfometare. Secretul parmezanului pe care puțini români îl...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide