Nu există o persoană (în afară de cele alergice) care să nu fie încântată de căpșunile roșii, dulci, sclipitoare și zemoase. Aceste fructe sunt adorate pentru gustul dulce și textura zemoasă, fiind consumate cu totul. În alte cazuri, sunt stoarse pentru alte preparate: cremă și gemuri pentru prăjituri, sucuri și înghețată.
Însă, nu trebuie mâncate fără a fi curățate fiindcă căpșunile nu sunt curate pe cât par. Medicii avertizează că aceste fructe trebuie să fie bine clătite. Sunt cele mai murdare fructe. Acestea cresc la sol și conțin un nivel ridicat de pesticide. Se află în topul celor 12 fructe murdare. susține organizația americană Environmental Working Group.
Specialiștii recomandă chiar folosirea unei substanțe neobișnuite, folosită deseori la gătit: „Pesticidele se prind de suprafața fragilă a fructului și sunt greu de îndepărtat prin spălarea obișnuită”, avertizează specialiștii, conform CMU.
Căpșunile trebuie să fie curățate cu bicarbonat de sodiu. Se iau câteva linguri de bicarbonat și se amestecă într-un bol mare cu apă. Căpșunile sunt băgate în compoziție și sunt lăsate pentru cinci minute. Astfel, bicarbonatul de sodiu îndepărtează pesticidele, fiind o metodă mai eficientă decât o simplă clătire, susțin cercetătorii, potrivit SpyNews.
O altă metodă eficientă: clătirea căpșunilor sub jetul puternic de apă, dar frecarea fiecărui fruct cu mâna. Însă, această metodă nu elimină în totalitate pesticidele. Bicarbonatul de sodiu ajută semnificativ la reducerea riscului expunerii la substanțele chimice care pot fi toxice pentru organismul uman.
În toată Spania, dar și în Italia, se folosește un ingredient numit „elixirul căpșunilor”. Cu acest „elixir”, fermierii spanioli obțin căpșune uriașe, dulci și deosebit de gustoase. Este vorba despre un îngrășământ lichid obținut din plante și resturi organice, după cum urmează:
Toate ingredientele se lasă la fermentat pentru o săptămână, timp în care se amestecă zilnic. Când nu mai apare spumă la suprafață, iar mirosul devine ușor înțepător înseamnă că am obținut „elixirul căpșunilor”. Pont: pentru o fermentare mai rapidă, opțional se poate adăuga miere de albine.
Soluția se diluează în proporție de 1 la 10 (o parte „elixir” macerat la 10 părți de apă) și se aplică la rădăcina plantelor, la interval de 10-14 zile. Atenție: nu se aplică pe frunze când afară este foarte cald sau înainte de cules!
Sursa Foto: Envato
Autorul recomandă: SECRETUL fermierilor spanioli pentru a obține căpșuni mari și gustoase. Ce trebuie să adaugi în sol pentru a avea o recoltă bogată