De ce apare tulburarea bipolară. Ce se întâmplă în creier

Redactor:
Simona Tudorache
De ce apare tulburarea bipolară. Ce se întâmplă în creier
Catherine Zeta Jones sau Johnny Depp sunt doar două dintre celebritățile care au fost diagnosticate cu tulburarea bipolară, afecțiunea care trece o persoană prin mai multe faze, de la stări de agitație, iritare sau furie, la episoade de bucurie intensă.,,Tulburarea bipolară, numită și psihoză maniaco-depresivă, (PMD) determină schimbări extreme de dispoziție caracterizate prin repetarea acceselor de depresie și de exaltare patologică (accese maniacale). Persoanele afectate se pot simți extrem de fericite pentru o perioadă de timp, pentru ca mai apoi să se cufunde într-o depresie adâncă. Durata acestor stări variază în funcție de fiecare persoană în parte'''', subliniază psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru pentru Gândul.

Tulburarea  bipolară debutează între 25 și 45 de ani, mai rar poate începe înaintea vârstei de 20 de ani sau după 50 de ani. ,,Episoadele mixte sunt mai des întâlnite la persoanele care au dezvoltat tulburarea bipolară la o vârstă fragedă, în special în timpul adolescenței. ,,Persoanele care manifestă episoade mixte experimentează mania și depresia în același timp, acest lucru ducând la un comportament imprevizibil.

Originea tulburărilor maniaco-depresive nu este cunoscută cu certitudine. Deși unele studii înaintează ipoteza unei origini genetice, specialiștii nu sunt în totalitate siguri de cauzele tulburării bipolare. Teoria principala arată că substanțele chimice din creier fluctuează anormal. Atunci când nivelurile anumitor substanțe devin prea mari, persoana dezoltă stările maniacale, atunci când nivelurile sunt scăzute, aceasta experimenteaza depresia””, subliniază psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru pentru Gândul.

Semne de întrebare care indica necesitatea consultarii unui specialist:
 

  1. Stări depresive ;
  2. Dificultati de concentrare;
  3. Cresterea nivelului de irascibilitate;
  4. O bună dispozitie în neconcordanță cu contextual;
  5. Rapiditate în vorbire;
  6. Sare de la o idee la alta făra a finaliza niciuna
  7. Un somn insuficient, deși persoana este plină de energie;
  8. Dificultate în a indeplini sarcini ușoare;
  9. Angajarea în proiecte pentru care nu deține nicio expertiză;
  10. Angajarea in activitati cu risc crescut;

De multe ori, evenimentele stresante și abuzul de droguri pot declanșa ciclul stărilor contradictorii. ,,În prezent, tulburarea bipolară este considerată mai mult o tulburare de dispoziție, având în vedere că, în afara unui episod de criză, persoanele au în restul timpului o funcționalitate firească.

Deși în limbajul curent cuvântul „maniacal” este utilizat pentru tendința exagerată către ordine, în situația tulburării bipolare, dispoziția unei persoane maniace se manifestă în sensul unei exaltări exagerate. Manifestările includ: o stare de agitație, iritare sau chiar furie, un nivel ridicat de energie, vorbit mult mai mult și mai rapid decât de obicei, o stimă de sine exagerată (pâna la idei de grandoare), probleme de concentrare (sare de la o idee la alta), scăderea nevoii de somn (sub trei ore pe noapte, deși persoana respectiva spune că se simte odihnită), angajarea în foarte multe activități, fără finalizarea niciuneia, angajarea în activități care ar putea avea consecințe negative (cheltuit irational, comportament sexual riscant, abuz de substanțe (alcool și droguri)””, mai spune Laura Maria Cojocaru.

De multe ori, tulburarea bipolară  poate fi confundată cu depresia, anxietatea, cu reacțiiile la consumul de substanțe halucinogene sau cu sindromul obsesiv-compulsiv. ,,În cazul tulburării bipolare, nu putem vorbi de o vindecare efectivă, ci mai mult de controlul bolii. Consecințele profesionale, familiale și sociale ale acestui tip de tulburare impun un tratament concret pentru a asigura o bună integrare socială, familială și o stare de echilibru personal””, adaugă psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

 

 

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide