5 sfaturi pentru o dicție perfectă

5 sfaturi pentru o dicție perfectă
Publicat: 11/05/2015, 13:40
Actualizat: 15/09/2015, 14:49

Nu doar rârâiții sau sâsâiții au nevoie de exerciții de dicție. Cei care cred că nu au probleme ar putea avea mari surprize la un prim exercițiu cu pixul între dinți. În vorbirea de zi cu zi, mulți mâncăm litere, nu terminăm cuvintele, le pronunțăm greșit, avem o intonație nepotrivită, pronunțăm ș în loc de s, ne împotmolim de unele consoane care se repetă. Iată 3 sfaturi care te pot ajuta să îți perfecționezi dicția:

1. Respirația este extrem de importantă. Dacă îți consumi tot aerul din primele cuvinte, pe restul nu le mai poți zice și pierzi fluența. La fel cum atunci când înoți este bine să știi cum și când să respiri ca să nu-ți pierzi puterile după primii metri în bazin, la fel și când vorbești este bine să știi cum și când să inspiri și să expiri.

2. Accentul și terminarea cuvântului, până la ultima literă, să o audă și cei care stau mai prost cu o ureche, sunt aspecte la fel de însemnate într-o vorbire fluentă.

3. Folosește propoziții scurte. O frază lungă nu doar că îți va consum toate rezervele de aer, dar își va și pierde mult mai ușor sensul și, evident, atenția ascultătorului.

4. Înțelegerea textului este esențială pentru dicția ta. Cu cât ești mai stăpân pe informația pe care o furnizezi, cu atât felul în care o livrezi va fi mai ferm și mai corect exprimat.

5. Exersează! Nu pleca de la ideea că oricine vorbește o face corect – un simplu exercițiu în fața oglinzii îți poate demonstra că nu e deloc așa.

Dacă interlocutorii tăi nu te întrerup pentru a te ruga să repeți ce tocmai ai spus sau dacă nu auzi de la ei întrebări ca: „Ce?, Cum?” înseamnă că dicția ta e bună și nu-ți pune probleme. Dar cum nu ne naștem învățați, nu ne naștem nici cu o dicție perfectă. O putem dobândi, însă, iar repetiția este mama învățăturii și în acest caz. Dacă nu ajungi la o școală, astfel încât un profesor să te pună să stai cu spatele drept, să iei un pix în gură și așa să începi să vorbești, poți face exerciții singur, în fața oglinzii. Bineînțeles că la școală înveți mai repede și mai bine decât singur acasă.

Școala Media FEM este una dintre opțiuni, dacă îți place munca de jurnalist. Aici te învățăm și ce înseamnă să ai dicție bună, indiferent de cât de lungi și întortocheate sunt cuvintele pe care le pronunți. Vorbind fluent, captezi atenția mai repede, ești convingător pentru publicul tău.

Puțini sunt cei care vorbesc 100% corect, fluent, după reguli. Dar oricine poate ajunge la această performanță prin exercițiu. Un profesor ajută foarte mult, te ghidează, îți dă anumite exerciții pentru problemele fiecăruia, dar trebuie să îți faci și temele pentru acasă, iar rezultatele vor apărea cât ai zice râu, rățușcă, rămurică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase