Poluare extremă în București: valorile maxime permise, depășite de 30 de ori! Ce explicații au cei de la Garda de Mediu

Publicat: 14 02. 2023, 22:01
Bucureștiul, în topul celor mai poluate orașe din Europa / Sursa FOTO: imaggeo.egu.eu

Problema poluării revine în Capitală. Marți, 14 februarie, senzorii care măsoară calitatea aerului au fost dați peste cap: în București, nivelul de poluare a fost la cote uriașe – a depășit de 30 de ori valorilor permise de specialiştii în Sănătate!

Situația pare scăpată de sub control. În timp ce ONG-urile dau vina pe arderile ilegale de deşeuri care au loc la periferia Capitalei, Garda de Mediu susține altceva.

De vină ar fi, potrivit comisarilor, chiar bucureștenii de rând.

Unde s-au înregistrat cele mai mari valori de poluare

Aerul a fost de nerespirat azi dimineață în mai multe zone din București. Cele mai ridicate valori s-au înregistrat în cartierele Rahova și Ghencea, acolo unde a fost depășit cu mult nivelul de poluare permis. Și în nordul Capitalei erau vizibile cu ochiul liber efectele aerului poluat.

Valorile de poluare înregistrate marți dimineață în București au depăşit de 30 de ori limita medie admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În astfel de situații, se recomandă evitarea pe cât posibil a activităților în aer liber.

„Mă înec. Absolut oribil. Se respiră ingrozitor. Dacă iesi pe lângă o arteră unde sunt foarte multe masini, încearcă să respiri, că nu mai poţi”, s-a plâns la Antena 1 un localnic.

Fost șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a declarat: „Dacă ne uităm la linia orizontului, este cenuşiu spre maro, cu tente închise. Undeva la 20, 30, 50 de metri, poluarea persistă deasupra Ilfovului si deasupra Bucureştiului”.

Cum afectează sănătatea poluarea aerului

Medicul pneumolog Magda Ciobanu a explicat cum afectează sănătatea poluarea aerului: „Favorizează aparitia si declansarea crizelor de astm sau bronhopneumopatie cronică. Mai pe româneşte, bronşita cronică. Persoanele care au boli cardiace, au un risc mai mare de a face infart miocardic”.

Specialiştii de mediu dau vina pe arderile ilegale din preajma Capitalei. „Lucrul ăsta se întâmplă pentru că autorităţile nu sunt prezente în teren, nu dau amenzi. Un singur camion de cabluri ars, cu 17 tone de cabluri, generează undeva între 50 si 60.000 de euro si arderile se petrec în două ore”, afirmă Octavian Berceanu.

Actualul comisar-general al Gărzii de Mediu, Aurelian Păduraru, susține că „toţi aceşti senzori din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului sunt ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Ei monitorizează, ei verifică ce se întâmplă, la ce au depăşiri, iar dacă depăşesc mediile zilnice ne sesizează pe noi”. Întrebat dacă Garda de Mediu a fost sesizată, Păduraru a răspuns: „Nu. Nu. Nici nu îmi amintesc, sincer, când am fost sesizați ultima oară. Nu ştiu dacă am avut vreo sesizare anul trecut”.

„Din punct de vedere al anotimpului, factorii sunt cunoscuţi dacă facem o analiză. Ne referim aici la încălzirea rezidenţială, ne referim la trafic, ne referim la şantierele existente. Nu este un poluant de la o sursă de poluare astfel încât sa trebuiască să intervenim intr-un anume loc” – Aurelian Paduraru, comisar general Garda de Mediu