EXCLUSIV VIDEO | Ministrul Mediului, avertisment pentru Nicușor Dan: ”Bucureștiul trebuie să înțeleagă că nu este de joacă cu aceste probleme legate de poluare”

Publicat: 02/02/2023, 15:44
Actualizat: 03/02/2023, 12:01

Invitat la Gândul Exclusiv, Tánczos Barna  – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – a avertizat că din momentul în care a preluat mandatul nu a descoperit nicio măsură implementată în ceea ce privește combaterea poluării din Capitală și a îmbunătățirii calității aerului.

Faptul că senzorii din Capitală care oferă informații în timp real nu au fost pe ”roșu” nu s-a datorat vreunei măsuri luate de autorități, în ultimă instanță, ci doar pentru că nu a existat, foarte des, fenomenul de inversie/inversiune termică, un proces în care temperatura crește în altitudine, fiind blocată, temporar, poluarea.

Ministrul Mediului a mai precizat că se află în lucru un act normativ prin care se va stabili că – în cazul în care România va pierde procese de infringement, pe tema poluării – penalitățile vor fi plătite chiar de către comunităție generatoare de infringement, procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva țărilor care nu pun în aplicare legislația UE.

Eu cred, sincer, că în București nu există nicio măsură luată. Deci singurul motiv pentru care am avut mai puține perioade cu senzorii înroșiți (n.red.  – referitor la poluarea din Capitală) este că nu am avut inversie termică atât de des.

În București, nu cunosc nicio măsură efectiv implementată în timpul mandatului meu, că nu mă uit în trecut, mai departe. În această perioadă, deși am insistat foarte mult, deși am spus care este pericolul, nu văd măsuri implementate.

Vom veni cu un act normativ, s-a stabilit în penultima – parcă – ședință de guvern, în care vom stabili că cei care plătesc penalitățile în urma unor procese de infringement pierdute de România, pe asemenea teme, vor fi comunitățile care generează infringementul și care generează procesul respectiv. Pe românește, dacă –  din cauza Bucureștiului – România va pierde la Curte pentru nerespectarea regulamentului și directivelor pe calitatea aerului, Bucureștiul să fie cel care va suporta”, a declarat ministrul Tánczos Barna la Gândul Exclusiv.

”Vom ajunge la proces și, dacă nu avem măsuri de îmbunătățire a calității aerului, România va pierde procesul”

Tánczos Barna a mai transmis, concret, că nu este corect ca localități unde nu se pune problema poluării să fie obligate la plata unei amenzi care este generată de București.

În același timp, ministrul Mediului a insistat în a spune că Primăria Generală a Capitalei trebuie să înțeleagă că ”nu este de joacă” pe o astfel de temă a poluării, existând riscul ca România să piardă viitoare procese dacă nu vor fi implementate măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului.

Nu mi se pare corect ca un sat din vârful munților Carpați, unde aerul este curat, unde nu se pune problema calității aerului și care nu contribuie la poluarea din București, să plătească din impozitele și taxele plătite amenda generată de București.

Bucureștiul trebuie să înțeleagă – administrația publică, Primăria Generală – că nu este de joacă cu aceste probleme. Vom ajunge la proces și, dacă nu avem măsuri de îmbunătățire a calității aerului, România va pierde procesul”, a avertizat Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Interviul integral aici:


Citește și:

EXCLUSIV VIDEO | Cum pot fi prevenite dezastrele naturale în România. Specialist: ”Doar prin amenajări hidrotehnice, este un alt proiect care o să dureze zeci de ani”

EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”România a pierdut startul la cărbune în urmă cu 10-15 ani, nu ieri, nu alaltăieri”

EXCLUSIV VIDEO | Independența energetică a României. Expert: ”Va fi o luptă destul de dificilă, România trebuie să găsească o soluție pentru următorii 10 ani, dacă ne vom ține de treabă”

EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”Mixul energetic, gândit bine, înseamnă 7-10 ani. Insecuritate și prețuri mai ridicate”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde a fugit Pescobar Paul Nicolau după ce Taverna Racilor a fost închisă de inspectorii...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
Fosta soție a lui Dumitru Buzatu: Averea e legală, nu am argument să spun că...
Cum fac amor indiencele: fetele își pierd virginitatea la...
Momentul în care Dumitru Buzatu e prins cu portbagajul plin de bani: imaginile flagrantului. "Aranjați...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Anunțul a luat prin surprindere milioane de părinți
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Cine deţine, de fapt, farmaciile Dona din România? Puţini ştiau asta, deşi le 'calcă' aproape...
REGULA de AUR urmată de toți BOGAȚII lumii: „Niciodată, DAR niciodată să nu te...
Ion Iliescu a murit? Anunțul care a uluit România: Am primit o informație...
Blestemul câștigurilor ușoare. Soarta nemiloasă a unui milionar la Loto
Un bărbat a descoperit în noua lui casă o piatră bizară, pe care a folosit-o...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...