PROTECȚIA MEDIULUI. Reciclarea, una dintre soluțiile pentru combaterea încălzirii globale

PROTECȚIA MEDIULUI. Reciclarea, una dintre soluțiile pentru combaterea încălzirii globale
Reciclarea necesită un efort minim de timp și are un impact uriaș pentru salvarea mediului / Sursa: Profimedia
Publicat: 19/06/2020, 17:00
Actualizat: 21/09/2020, 14:30

Una dintre cele mai mari probleme ale omenirii, poluarea nu a apărut în epoca modernă, ci mult mai devreme. Iată o scurtă istorie a poluării care a dus la încălzirea globală de astăzi.

Atunci când strămoșii noștri preistorici au descoperit focul în urmă cu aproximativ un milion de ani, a apărut, de fapt poluarea, dar problema majoră a alterării aerului și a apei a început odată cu Revoluția Industrială.

Împreună cu progresele tehnologice uimitoare, Revoluția Industrială de la mijlocul secolului al XIX-lea a adus noi surse de poluare ale aerului și apei. Până la mijlocul secolului XX, efectele acestor schimbări au început să fie resimțite în țări din întreaga lume. În anii 1960, a început să apară o mișcare de mediu care a încercat să oprească valul de poluanți.

Din această mișcare au apărut evenimente cum ar fi Ziua Pământului (22 aprilie), legile Clean Air Act (una dintre primele și cele mai influente legi moderne de mediu ale Statelor Unite și una dintre cele mai cuprinzătoare legi privind calitatea aerului din lume) și Clean Water Act (legea federală principală din Statele Unite care reglementează poluarea apei).

Marele Smog din 1952, cea mai gravă poluare din întreaga istorie europeană

Cărbunele a intrat în uz pe scară largă în timpul Revoluției Industriale iar smogul rezultat și funinginea au avut un impact grav asupra sănătății locuitorilor centrelor urbane. În Marele Smog din 1952, poluanții din fabrici, amestecați cu condensul de aer, au ucis cel puțin 12.000 de oameni în Londra. A fost cea mai gravă poluare din întreaga istorie europeană.

Cu câțiva ani mai devreme, în 1948, poluarea atmosferică industrială severă a creat un smog mortal care a asfixiat 20 de persoane pe zi în Donora, Pennsylvania, și a îmbolnăvit peste 7.000 de persoane timp de mai bine de o săptămână. Eliberarea de sulf produs și compuși de azot în atmosferă au afectat negativ plantele, peștele, solul, apa, pădurile și chiar unele materiale de construcții.

La fel ca aerul, apa este atacată de numeroase tipuri de poluare. Timp de secole, oamenii au contaminat fără să știe surse de apă potabilă, ceea cea dus la boli precum holera și febra tifoidă.

70% din deșeurile industriale sunt aruncate netratate în râuri și lacuri

Astăzi, peste 1 miliard de oameni din întreaga lume nu au acces la apă sigură, potabilă și la fiecare 15 secunde undeva pe planetă, un copil moare de o boală legată de apa contaminată, potrivit Water Partners International.

La fel ca și în cazul aerului, poluarea apei s-a intensificat odată cu apariția Revoluției Industriale, când fabricile au început să elibereze poluanți direct în râuri. În 2007, CNN araportat că „până la 500 de milioane de tone de metale grele, solvenți, plastic și nămol toxic sunt vărsate în apă la nivel mondial în fiecare an”. De atunci, cifrele sunt în creștere. În țările în curs de dezvoltare, conform UNESCO, 70% din deșeurile industriale sunt aruncate netratate în râuri și lacuri.

Pe lângă poluarea aerului și a apei, la nivel mondial a crescut îngrijorător nivelul de deșeuri deoarece consumul la nivel mondial s-a extins rapid. Sunt necesare măsuri urgente pentru a se asigura că nevoile materiale actuale nu conduc la supra extracția resurselor sau la degradarea resurselor de mediu și ar trebui să includă politici care îmbunătățesc utilizarea eficientă a resurselor, care să ducă la reducerea deșeurilor, dezvoltarea sistemelor de reciclare și practici de sustenabilitate în toate sectoarele economiei.

Citiți continuarea pe greennews.ro.

Greennews.ro este partenerul Gândul.ro în organizarea Conferinței digitale LIVE „Recycle Now”, eveniment care va avea loc pe data de 25 iunie, la ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, și va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUPLUL care a DĂRÂMAT gardul de la Târgul de Crăciun, un nou PROTEST! VIDEO
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Se schimbă banii în România?! Mugur Isărescu a dat vestea cea mare: Aş vrea să...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...