Dragomir: „Să rup eu contract de 104 milioane de euro că nu s-a transmis cu 12 camere ar fi trebuit să mă interneze la Bălăceanca””

Dragomir: Să rup eu contract de 104 milioane de euro că nu s-a transmis cu 12 camere ar fi trebuit să mă interneze la Bălăceanca
Publicat: 04/06/2013, 17:52
Actualizat: 02/02/2019, 21:36

Președintele LPF, Dumitru Dragomir, susține că televiziunile care transmit partidele din Liga I au obligația de a transmite unele meciuri cu 12 camere, dar a precizat în același timp că nu este „tâmpit” să rupă un contract de 104 milioane de euro pentru că nu s-a respectat această condiție.

Dragomir a răspuns astfel unei întrebări primite din partea unui reporter al postului Antena 3 în cadrul conferinței de marți. De altfel, timp de câteva minute, președintele LPF a avut un dialog cu reporteri ai Antena 3 și Digi Sport, televiziuni care aparțin Antena TV Group, respectiv RCS&RDS, societăți deținătoare ale drepturilor de transmisie a partidelor din Liga I.

În cadrul discuțiilor, reporterul Antena 3 a acuzat faptul că RCS&RDS nu a respectat contractul transmițând meciuri cu doar șase camere, și nu cu 12. În același timp, reporterul Digi Sport a susținut că Antena 1 nu a respectat o altă clauză a contractului cu LPF privind transmiterea partidelor în format High Definition (HD).

Reprezentantul Antena 3 l-a întrebat pe Dumitru Dragomir dacă transmiterea a meciurilor în 12 camere este o obligație contractuală, afirmând că are dovezi conform cărora RCS&RDS a transmis o parte dintre meciuri în șase camere TV și nu în 12, așa cum se menționează în caietul de sarcini.

„Să mă uit în contract și să văd. Nu știu exact ce scrie, să vorbesc cu avocații pentru că, să știți, eu nu sunt așa de deștept cum par la televizor. Noi avem o comisie care monitorizează aceste transmisii, o comisie pe care Liga o plătește, nu fac eu asta. Eu știu că a venit un avocat de la această comisie și am semnat trei adrese pe care le-am trimis și către Antena 1 și către RCS&RDS, în care se menționa să se respecte contractul și să se transmită cu 12 camere. Să întreb comisia în câte camere s-a trasmis. Sau avocatul, să vină avocatul. Nu e o rușine, pur și simplu nu mă ocup”, a spus Dragomir.

Chemat în sala în care a avut loc conferința de presă, avocatul LPF Cătălin Ciubotă a explicat că din informațiile pe care le are toate clauzele contractuale au fost respectate. „Există o comisie care monitorizează aceste lucruri (n.r. – numărul de camere cu care se transmite un meci). De asemenea, este o comisie de monitorizare din partea Consiliului Concurenței. Toate clauzele contractuale s-au respectat. S-au trimis 4-5 notificări în decursul executării contractului legat de acest aspect (n.r. – numărul de camere cu care se transmite un meci) și contractul s-a desfășurat în condiții normale. Este un contract privat, în care trustul Antena 1 este parte. A fost notificat în acest sens, trustul știe cum se execută obligațiile. În rest, toate celelalte aspecte sunt drepturi ale LPF care, pentru dumneavoastră, sunt opozabile. Adică trebuie să le respectați. Dumneavoastră aveți dreptul să respectați confidențialitatea”, a precizat Ciubotă.

Dragomir a intervenit apoi și l-a întrebat pe reporterul Antena 3 dacă este sigur că RCS&RDS a încălcat prevederea privind numărului de camere. Primind un răspuns afirmativ, oficialul Ligii a menționat că este gata să îi acționeze în judecată pe deținătorii de drepturi. „Dacă aveți dreptate și s-a transmis cu mai puține camere, îi voi da în judecată. Atât pe Antena 1, cât și pe RCS&RDS. Dar și comisia care a monitorizat. Pentru că eu, nevasta mea și familia mea nu avem metode de monitoriza aceste lucruri. Eu plătesc pe cineva să facă asta. Repet, dacă aveți dreptate, îi dau în judecată, cer daune interese, și vă dau și dumneavoastră comision legal pentru acest lucru. Dacă aveți dreptate, vă voi mulțumi și vă voi recompensa”, a menționat președintele LPF.

Totuși, Dragomir a adăugat că nu este „tâmpit” să rezilieze un contract dintr-un astfel de motiv. „Dacă știam de această treabă (n.r. – transmiterea unor meciuri cu un număr de camere mai mic decât cel prevăzut în contract), bineînțeles că vă luam niște bani și vouă (n.r. – Antena 1), cât și celorlalți (n.r. – RCS&RDS). Dar nu făceam valuri. Că vă supăram și nu mai dădeați banii cluburilor și atunci mă dădeau cluburile afară de aici. Ce, eu sunt tâmpit să fac lucruri dintr-astea? Să rup eu contract de 104 milioane de euro că nu s-a transmis cu 12 camere ar fi trebuit să mă interneze la Bălăceanca”, a menționat el.

În acest moment, reporterul Digi Sport l-a chestionat pe Dragomir dacă Antena 1 a respectat clauza privind transmiterea meciurilor în format HD. „Ghici? Nu pot să îți răspund. Avocații se ocupă, nu eu. Eu nu vreau să îi supăr nici pe cei de la Antenă, nici pe cei de la RCS&RDS. Ei au plătit, eu trebuie să îi respect. Degeaba ei caută nod în papură lui Dragomir. Le dau dispoziție avocaților să vă dea toate documentele, iar dacă e vreun document pe care îl ascundem pe ăla îl strâng de gât cu mâna mea. Nu e niciun secret aici. Dau la toată lumea ce vrea, mai puțin ce îmi dă mie galeria”, a răspuns Dumitru Dragomir.

Referitor la obligativitatea transmiterii meciurilor în format High Definition, avocatul LPF a afirmat că televiziunile au respectat-o. „Aceste contracte le pot desecretiza numai organele în drept într-un context specific. Ceea ce pot spune din contract este că există pentru anumite opțiuni obligația de transmitere în HD, iar pentru alte opțiuni minoritare există obligația de transmitere în SD. Obligațiile s-au respectat. Sigur că trebuie făcute anumite concesii atunci când mijlocele tehnice depășesc cu mult posibilitățile materiale. S-au încasat sume deosebit de mari care arată valoarea campionatului”, a spus avocatul.

Întrebat dacă există o clauză de reziliere în cazul în care un post de televiziune nu transmite în HD un meci, Ciubotă a răspuns: „Există clauze, dar contractul intră sub confidențialitate. Contractul a fost respectat în integralitatea lui. Această respectare a fost constatată atât de LPF, cât și de Consiliul Concurenței care monitorizează atent acest contract”.

Rapoartele comisiei de monitorizare a respectării condițiilor contractuale de către televiziunile care transmit meciurile din Liga I sunt confidențiale, a afirmat Cătălin Ciubotă. „Rapoarele comisiei (n.r. – de monitorizare) nu sunt publice. Contractele sunt acte private, acte interne ale LPF prin care se urmăresc drepturile pe care le are Liga și nu obligații față de terți. Acele notificări pe care le-am trimis se fac în contextul unei discipline contractuale pentru a readuce aminte părțile de existența acestor obligații. Ele se fac și referitor la spoturile publicitare, și la problema conferințelor de presă de după meciuri, se fac și pe alte probleme. Au fost notificări nu pentru nerespectare, ci pentru respectare și s-au trimis tuturor celor trei societăți adjudecătoare”, a menționat Ciubotă.

Președintele LPF, Dumitru Dragomir, nu a dorit să ofere detalii despre audierea sa la DNA în dosarul în care directorul general al Antena TV Group, George Sorin Alexandrescu, este acuzat de șantaj. „Nu voi răspunde la întrebări pentru că este o acțiune în desfășurare și nu vreau să supăr vreuna dintre cele două televiziuni pentru că am fost și sunt un om de afaceri care respectă atât pe RCS&RDS, cât și pe Antena 1. Cu toate că ei se luptă între ei pe mine nu mă interesează, eu am căzut precum musca în lapte și dacă nu aveam numele de Dragomir nici nu se amplificau aceste lucruri. Aceste televiziuni au ajutat cluburile de fotbal. Iar aceste cluburi au trăit în mare parte din banii din drepturile de televiziune. În proporție de 99 la sută nu este adevărat ce a apărut în presă, sunt numai minciuni. Așadar eu am fost la o televiziune și am spus niște lucruri care s-au interpretat, așa că nu mai am căderea să mai continui discuțiile pe această temă”, a spus Dragomir.

Oficialul Ligii a ținut să precizeze că a fost audiat doar o singură dată la DNA în acest dosar. „Am fost o dată la DNA și nu am voie să discut despre nimic. Deci am fost o dată, nu ce s-a scris. Poate pe alt Dragomir l-au chemat ieri (n.r. – luni) la DNA, dar pe mine nu. Este o mare eroare. Pe mine o singură dată m-au chemat la DNA. Era de ziua mea, pe 30 mai, eram în trening. Le-am cerut scuze că sunt așa, dar mi-au spus că nu e nicio problemă și să vin așa. Am venit în trening pentru că trebuia să mă duc din parc acasă, să mă îmbrac. Dar eu am avut permisiunea să mă duc la DNA în trening. Dar e trening de firmă”, a explicat președintele.

Întrebat dacă DNA i-a adus la cunoștință despre existența unui dosar separat pe numele său, Dragomir a negat: „Nu domne, ce aveți?”.

Potrivit DNA, directorul general al Antena TV Group este urmărit penal pentru șantaj, după ce, în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, ar fi constrâns „un administrator al unei societăți comerciale să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse de învinuit, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru persoana în cauză”

Dosarul lui Alexandrescu a fost constituit ca urmare a denunțului făcut de administratorul firmei, a precizat DNA.

Sorin Alexandrescu a fost audiat în 30 mai la DNA, procurorii aducându-i la cunoștință acuzațiile și hotărând reținerea acestuia și prezentarea lui la instanță, cu propunere de arestare preventivă.

La sediul central al DNA a dat declarații, în 30 mai, și președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Acesta a spus, la ieșirea din sediul DNA, că între trustul Intact și RCS&RDS este o luptă „între doi elefanți”, iar el nu a greșit „din punct de vedere legal” cu nimic și nu a încasat niciun leu.

Directorul general al Antena TV Group, George Sorin Alexandrescu, acuzat de șantaj de către procurorii anticorupție, a fost reținut, joi seară, pentru 24 de ore.

Totodată, contractul prin care firma Bodu a lui Dumitru Dragomir a primit 3,5 mil. euro de la RCS&RDS este verificat de procurorii DNA, acesta fiind folosit, în opinia anchetatorilor, de Sorin Alexandrescu, pentru a-l șantaja pe administratorul companiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Ancheta legată de acest contract se află faza actelor premergătoare, Dragomir nefiind pus sub învinuire, au mai spus sursele citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...