Răsturnare de situație: Franța anunță că jucătorii nevaccinați nu vor mai putea participa la Roland Garros. Anunțul ministrului Roxana Mărăcineanu

Răsturnare de situație: Franța anunță că jucătorii nevaccinați nu vor mai putea participa la Roland Garros. Anunțul ministrului Roxana Mărăcineanu
Roxana Mărăcineanu. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17/01/2022, 13:51

Guvernul din Franța, care anunțase recent că sârbul Novak Djokovic (1 ATP) ar putea să participe la Roland Garros, al doilea turneu de Mare Șlem al anului, chiar dacă nu este vaccinat împotriva COVID, a revenit asupra deciziei și a anunțat că jucătorii vor trebui să fie vaccinați cu schema completă pentru a putea participa la turneu.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sporturilor din Franța, Roxana Mărăcineau, la câteva ore după ce Parlamentul de la Paris a adoptat un proiect de lege care impune certificatul de vaccinare inclusiv pentru participarea sau asistarea la competiții sportive, informează Agerpres.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Mărăcineanu spune că odată cu adoptarea acestui certificat sanitar, „în forma în care a fost promulgat, el va fi obligatoriu pentru a intra în spaţiile deja supuse paşaportului sanitar (stadioane, teatre sau săli), atât pentru spectatori, sportivi, profesionişti, francezi sau străini”.

Mărăcineanu a profitat de această ocazie pentru a mulţumi mişcării sportive în ansamblul ei pentru acţiunea „de condamnare a ultimilor nevaccinaţi” şi a insistat că toţi trebuie să colaboreze pentru „păstrarea competiţiilor” şi promovarea paşaportului de vaccinare la „nivel internaţional”.

Cu doar zece zile în urmă, ministrul Roxana Mărăcineanu susținea că Novak Djokovic ar putea participa la Roland Garros, chiar dacă nu este vaccinat.

Viza lui Djokovic, anulată

Autoritățile din Australia au decis vineri să îi anuleze din nou viza de intrare pe teritoriul țării liderului mondial al clasamentului ATP, Novak Djokovic.

Decizia a fost luată de ministrul Imigrării din această țară și vine după o serie de controverse legate de venirea lui Djokovic în Australia, în contextul în care tenismenul nu este vaccinat.

Djokovic a primit viză pe 18 noiembrie și a sosit la Melbourne pe 5 ianuarie cu o scutire aprobată de directorul medical al Tennis Australia și de un grup de experți independenți ai guvernului din statul Victoria.

Numărului 1 mondial i-a fost anulată viza pentru prima oară, săptămâna trecută, deoarece scutirea sa nu a fost recunoscută de oficialități la sosirea sportivului pe aeroport. Un judecător a decis, luni, revocarea anulării vizei, dar ministrul pentru Imigrație a decis să îi suspende viza din nou. Djokovic a contestat în instanță decizia, dar nu a avut câștig de cauză, fiind nevoit să părăsească Australia.