Când vom avea o scăderea a numărului de cazuri de coronavirus? Andrei Baciu: Vine sezonul rece, deci o parte din activități se mută în interior, iar cele din spațiul extern devin mai puține

Redactor:
Ana Matei
Când vom avea o scăderea a numărului de cazuri de coronavirus? Andrei Baciu: Vine sezonul rece, deci o parte din activități se mută în interior, iar cele din spațiul extern devin mai puține
Andrei Baciu

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății a explicat de ce avem o creștere considerabilă a numărului de cazuri de coronavirus și o transmitere comunitară ascendentă. Ne aflăm după o perioadă în care interacțiunea socială a fost pronunțată. Totuși, faptul că ne apropiem de sezonul rece ar putea reduce transmisibilitatea virusului deoarece ziua va scădea și nu se vor mai petrece atât de multe activități, spune Andrei Baciu. 

„Există o avalanșă de informații și e și normal de altfel să fi ajuns într-un punct în care ai obosit de la atât de multe solicitări și alerte, și recorduri negative. Nu mai vorbim și de importantul, și foarte larg răspânditul fenomen de fake news, care creează tensiuni suplimentare. Este normal să existe, totuși, o predispoziție și o anumită stare reziduală de anxietate, pentru că este o situație fără precedent la nivel global. Însă, cu toate acestea, trebuie să nu ne lăsăm conduși în mirajul acesta al situațiilor care amplifică aceste stări, și atunci este bine să explicăm ce se întâmplă. Suntem într-un moment în care constatăm o accelerare a transmiterii comunitare, se constată o creștere a numărului de cazuri, vedem cu toții acest lucru. Acum vorbim de diverse scenarii și de diverse borne. Trebuie să știm că, în linii mari, toate aceste chestiuni sunt în primul rând făcute pe baza unor analize, făcute de către experți din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, din cadrul Ministerului Sănătății. Așa cum foarte bine a spus și domnul ministru Nelu Tătaru, toate deciziile se iau numai pe baza acestor recomandări”, a explicat Andrei Baciu. 

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății a explicat de ce cetățenilor le sunt precizate ratele incidenței pe plan local. Andrei Baciu a explicat că cele două rate de 1,5 și 3 sunt borne importante care marchează trecerea d ela un scenariu la altul.

„Din punct de vedere medical, epidemiologic, ai nevoie să evaluezi gradul și riscul de transmitere virală, riscul de infectare pe care o comunitate îl prezintă. Cum faci acest lucru? Poți să o faci într-o manieră foarte sofisticată, însă ai nevoie să o faci de o manieră mai accesibilă, astfel încât să poți implementa la nivel local, la nivel central, astfel încât toată populația să înțeleagă când treci dintr-o etapă în alta, dintr-un risc în altul. Ai nevoie de niște lucruri mai simple, de niște borne pe care să le înțeleagă și să le poată folosi absolut oricine, cum sunt aceste borne de care vorbim acum – o rată a incidenței de 1,5 – 3 sunt cele două borne importante de la care practic se trece de la un scenariu, la altul și dacă ne uităm foarte atent, o să vedem că, cu privire la purtatul măștii, cu privire la tot ceea ce înseamnă activitățile teatrelor, cinematografelor, restaurantelor, practic activitatea acestora este în oglindă cu rata de transmitere virală în societate”, a declarat Andrei Baciu la B1.

Andrei Baciu, despre previziunile potrivit cărora după creșterea explozivă de infectări, va veni o scădere: Vine sezonul rece când activitățile sunt mai puține

Întrebat pe ce se bazează ministrul Sănătății când afirmă că după explozia numărului de cazuri de coronavirus va urma și o scădere, secretarul de Stat Andrei Baciu a precizat că toate declarațiilr autorităților sunt bazate pe analize și interpretări științifice.

„Să știți că în primul rând cam toate previziunile de acest tip și-au dovedit până la urmă precizia, pentru că toate aceste chestiuni, așa cum am spus, sunt bazate pe analize și interpretări științifice metodologice, epidemiologice, de sănătate publică. Este bine să explicăm puțin și fenomenul. Suntem undeva la mijlocul lunii octombrie și practic suntem undeva la 14 zile, la sfârșitul perioadei de incubație, după o lună care a venit cu foarte multe evenimente suplimentare, cu o creștere semnificativă a interacțiunilor dintre persoane în societate, în mijloacele de transport în comun, la muncă, în birouri șamd. Mai mult decât atât, s-a scurtat ziua și ușor, ușor vine și sezonul rece, deci pe cale de consecință bună parte din activități se mută în interior, nu mai sunt atât de multe activități care se petrec în spațiul extern”.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Antena 1 a dat lovitura. Puțină lume se aștepta la asta. Ce se întâmplă la...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai ghinioniste zodii în data de 28 octombrie. Gemenii se vor adapta...
Inchide