ACESTEA SUNT NUMELE ANULUI: la băieți – David, la fetițe – Maria. Lista celor mai frecvente nume din România

Publicat: 14/01/2013, 23:02
Actualizat: 29/07/2014, 17:25

Prenumele tradiționale ca Ion, Gheorghe, Dumitru, Petre, Ioana, Georgeta, Vasilica sau Florica au fost înlocuite de ceva timp cu unele noi. În 2010, la nivel național, cele mai frecvente prenume pentru băieți au fost Cristian, Nichita, Daniel și Maxim, iar pentru fete au fost Alexandra, Nicoleta, Andreea, Maria, Valeria și Anastasia.

În Capitală, dacă unii părinți și-au botezat în anii trecuți copii odraslele cu Scaramuș, Termopan, Mercedes, Magdalena Picior de Lemn, Contesa, Boss, Valută sau Armani, acum s-a renunțat la prenumele „rușinoase” inspirate din telenovele, mărci de mașini sau de îmbrăcăminte în favoarea celor ca David, Andrei, Toma Ștefan iar pentru fetițe Maria, Elena, Carmen sau Alexandra. Potrivit noului Cod Civil, intrat în vigoare de la 1 octombrie, „este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri, ori interesele copilului după caz”.

La sectorul 1 în topul prenumelor Darius, Antonius sau Sofia și Antonia

„În urmă cu ceva timp a venit la noi un tătic și ne-a spus că pe bebeluș o să-l cheme 33. Ne-a cerut să-i trecem în certificatul de naștere la prenume 33. I-am explicat că nu este posibi, a insistat și până la urmă l-am convins să-i schimbe prenumele. Alt băiețel a fost înregistrat cu prenumele de Scaramuș. În ultima vreme însă bebelușii sunt declarați cu prenume obișnuite”, a declarat pentru gândul Adrian Toma, directorul Stării Civile din sectorul 1 al Capitalei. Potrivit acestuia, cele mai la modă prenume pentru băieți sunt Darius, urmat de Antonius, David și Matei. Pentru fete prenumele favorite ale părinților sunt Sofia, Antonia, Giulia, Alexandra sau Alessia.

Toma a mai explicat pentru gândul că interdicția de a nu trece în acte nume și prenume rușionase care stârnesc ilaritatea sau batjocura este în vigoare din 2003 și este stipulată într-o Ordonanță de Urgență iar prevederile acestui act normativ au fost trecute și în noul Cod Civil.

Prevederea din noul Cod Civil

În sectorul 2 se preferă prenumele duble

Părinții din sectorul 2 al Capitalei au renunțat la prenumele inspirate din telenovele, mărci de mașini sau îmbrăcăminte și aleg pentru copii prenume duble. „Un prenume este inspirat din numele sfinților iar al doilea este, cel mai frecvent, pentru băieți – David iar pentru fete – Carmen. Este o perioadă în care părinții aleg drept prim prenume nume de sfinți ca Andrei, Toma, Ștefan sau Maria, Elena sau Alexandra”, a declarat pentru gândul, directorul Stării Civile sector 2, Monica Cămărăscu.

În sectorul 4 în top sunt Nicolas sau David și Roberta sau Hana

Anii trecuți, unul dintre părinți a vrut să-și boteze copilu Adolf Hitler. Dorința nu i-a fost însă îndeplinită de angajații Stării Civile, care, într-un final, l-au convins să renunțe la prenumele total neobișnuit. „Au existat de la începutul anului 44 de solicitări prin care se cerea schimbarea numelui de familie. Unul dintre solicitanți se numea Rușine și acum îl cheamă David. În ultima vreme copii sunt botezați cu prenume ca Nicolas, David, Andrei Alexandru, Pedro pentru băieți și Maria, Roberta sau Hana pentru fetițe”, a declarat pentru gândul, șeful serviciului Stare Civilă sector 4, Crina Marianciu .

În sectorul 5 nu mai e la modă Magdalena Picior de Lemn

Angajatele serviciului de Stare Civilă din sectorul 5 al Capitalei susțin că de multă vreme nu s-au mai întâlnit cu prenume ciudate pentru bebeluși. Dacă cu ani în urmă Madalena Picior de Lemn , Elena Nuți sau Boss erau prenume cerute de părinți acum ele s-au schimbat în David, Alexandru pentru băieți sau Maria, Lucia sau Alexandra pentru fetițe. „Deși la noi se înregistrează toți copii născuți la Spitalul Municipal, cam 30 de nașteri într-o lună, sporadic se mai întâlnesc prenume ca Ion, Gheorghe sau Dumitru”, au povestit pentru gândul angajatele de la Starea Civilă sector 5.

În Sibiu o maternitate a publicat următorul anunț: „nu se acceptă prenume ciudate de nou-născuți”

Angajații unei maternități din Sibiu au postat recent, în interiorul unității, un afiș prin care părinții sunt anunțați că „nu se acceptă prenume ciudate de nou-născuți”.

Maternitatea dă și câteva exemple de astfel de nume: Seif, Boss, Q7, Ancheta, Contesa, Dacia sau Hitler.

Afișul postat de maternitate:

Conform noului Cod Civil, intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, „este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altor asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?