ANCOM. Traficul în rețelele de comunicații va crește cu până la 50%. Care sunt riscurile

ANCOM. Traficul în rețelele de comunicații va crește cu până la 50%. Care sunt riscurile
Traficul care în mod obișnuit se derula în rețele private - instituții, agenți economici - se mută în rețeaua publică
Publicat: 18/03/2020, 17:00
Actualizat: 07/04/2021, 03:15

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) estimează că traficul în rețelele de comunicații va crește cu până la 50% în această perioadă. La acest consum contribuie munca la distanță și mutarea cursurilor preuniversitare și universitare în mediul online, argumentează specialiștii.

Conform analizei ANCOM a datelor transmise de operatori, ne putem aştepta la creșteri de trafic estimate de unii furnizori la peste 50% față de situațiile normale, ceea ce reprezintă o provocare și pentru furnizarea de comunicații electronice.

„Ȋn contextul actual al răspândirii virusului COVID-19 în care au fost și vor fi luate în continuare o serie de măsuri la nivelul țării noastre, ce vor implica o utilizare suplimentară a rețelelor şi serviciilor de comunicații electronice, ANCOM a transmis, în urmă cu o săptămână, celor mai importanţi operatori de telefonie şi internet o înștiințare pentru a se pregăti să ia măsurile necesare și posibile pentru a evita și a soluționa posibilele situații de congestie sau întrerupere a traficului de voce și/sau de date”, au transmis miercuri reprezentanții ANCOM, printr-un comunicat de presă.

Potrivit documentului transmis, creşterea traficului vine în contextul implementării tot mai intense a muncii la distanță, a mutării cursurilor școlare și universitare în mediul online şi a unei estimări a creşterii semnificative a componentei de entertainment online.

„În aceste condiţii, este de așteptat ca serviciile de comunicații electronice cele mai utilizate în aceste cazuri – respectiv serviciile de voce mobilă și serviciile de acces la internet fix și mobil – să cunoască o creștere semnificativă a traficului, iar traficul care în mod obișnuit se derula în interiorul unei rețele private (instituție, agent economic) să se deruleze peste rețeaua publică”, arată ANCOM.

Pentru a asigura continuitatea furnizării serviciilor în cazul creşterii traficului de date, furnizorii au monitorizat încărcarea şi nivelul de trafic din reţelele proprii, precum şi alţi  parametri de calitate ai rețelei. ANCOM a anunțat că furnizorii au efectuat un management al riscului şi au identificat o serie de ameninţări şi riscuri posibile, care se referă cel puţin la securitatea serviciilor şi a reţelelor, a aprovizionării cu echipamente comerciale necesare serviciilor de comunicaţii electronice şi au iniţiat acţiuni de evitare sau diminuare a acestor riscuri.

Furnizorii de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a lua toate măsurile de securitate adecvate pentru a administra riscurile la adresa securității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice astfel încât să asigure un nivel de securitate corespunzător riscului identificat și să prevină sau să minimizeze impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor şi rețelelor interconectate, conform unei reglementări ANCOM.

„Până în acest moment ANCOM nu a primit reclamații cu privire la deteriorarea calității serviciului de internet. Utilizatorii au la îndemână aplicația Netograf prin intermediul căreia pot măsura oricând parametrii tehnici și de calitate ai serviciului de acces la internet. Această platformă este un instrument oficial creat de ANCOM și utilizarea sa va oferi Autorității informații în timp real despre cum funcționează serviciile de internet. Mai mult, utilizarea este gratuită, măsurătorile efectuate neconsumând din resursele incluse in abonamente”, a comunicat instituția.

Potrivit ANCOM, România beneficiază de reţele foarte bune în condiţiile în care 71% (3,7 milioane) din conexiunile de internet fix permit deja viteze foarte mari, de peste 100Mbps, conform ultimului raport de date statistice realizat de ANCOM. De asemenea, la jumătatea anului trecut, 84% din numărul total al conexiunilor la internet mobil în România erau conexiuni de mare viteză (3G – 29% și 4G – 55%).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?