Angela Gheorghiu i-a adus un ultim omagiu Mihaelei Ursuleasa, cu un concert al corului Accoustic

Angela Gheorghiu i-a adus un ultim omagiu Mihaelei Ursuleasa, cu un concert al corului Accoustic
Publicat: 09/08/2012, 16:30
Actualizat: 09/08/2012, 16:30

Angela Gheorghiu i-a adus, joi, un ultim omagiu Mihaelei Ursuleasa, fiind prezentă la Ateneul Român – unde este depus trupul neînsuflețit al pianistei – în timpul unui concert susținut de corul Accoustic, la solicitarea sopranei.

„Mihaela Ursuleasa – o prietenă, o colegă, un artist, un om excepțional. Muzicalitatea, genialitatea, frumusețea și zâmbetul ei umpleau sufletele de bucurie și împlinire. O lume întreagă o plânge!
Sunt cu tot sufletul lângă fetița și mama ei! Dumnezeu s-o odihnească!”, a declarat, pentru MEDIAFAX, soprana Angela Gheorghiu.

De asemenea, o coroană din partea sopranei Angela Gheorghiu a fost depusă lângă sicriul pianistei Mihaela Ursuleasa. „Mihaela mea, oriunde te-ai afla, oamenii și îngerii te iubesc”, este mesajul sopranei de pe coroana depusă lângă sicriul Mihaelei Ursuleasa.

Corul Accoustic, dirijat de Daniel Jinga, a susținut, de la ora 14.00, un concert de peste o jumătate de oră cu muzică sacră, românească și internațională, în memoria pianistei Mihaela Ursuleasa.

„Eram toți foarte mândri de ea”, a spus Daniel Jinga, precizând că membrii corului nu o cunoșteau personal pe Mihaela Ursuleasa, care era de mai mult timp plecată din țară, dar i-au adus acest omagiu la solicitarea sopranei Angela Gheorghiu.

Totodată, joi, la Ateneul Român, au fost prezenți soprana Felicia Filip și soțul ei, Cristian Mihăilescu.

După concert, Felicia Filip le-a declarat, printre lacrimi, jurnaliștilor: „Artiști mari ca Mihaela Ursuleasa nu ne părăsesc niciodată. Ei rămân în noi, prin creațiile lor și prin amintiri. Am cunoscut-o când de-abia atingea sau nici măcar nu atingea pedalele pianului. Atât de mică, dar atât de mare. Este o învingătoare, fiindcă și-a depășit statutul de copil-minune și a devenit minunea pianistică Mihaela Ursuleasa, cea care spuneam că este cu noi, nu a plecat, nu ne-a părasit”.

Pe lângă Felicia Filip și Angela Gheorghiu, printre persoanele care au venit să îi aducă un ultim omagiu pianistei Mihaela Ursuleasa s-au numărat Nicolae Licareț, directorul artistic al Filarmonicii „George Enescu”, Victor Opaschi, secretar de stat în Ministerul Culturii, violonistul Alexandru Tomescu, muzicologul Viorel Cosma, Mihai Constantinescu, directorul Artexim, agenția de concerte și impresariat care organizează Festivalul „George Enescu”, Maria Magdalena Voicu, văduva violonistului Ion Voicu, Irina Cajal, subsecretar general la Ministerul Culturii, și actrița Rodica Mandache.

„E foarte trist pentru toți. Mihaela pornea într-o carieră fantastică și faptul că pleacă brusc e o pierdere ireparabilă”, a spus Alexandru Tomescu. „Atunci când ajungi acolo sus, într-o carieră de top, sunt niște presiuni uriașe”, a mai spus violonistul. El a apreciat totodată că Mihaela Ursuleasa a dăruit enorm ascultătorilor, melomanilor și tot ce a rămas după ea este muzica ei. „Ea ne va ține aproape”, a mai spus Tomescu.

La rândul său, muzicologul Viorel Cosma a spus că Mihaela Ursuleasa a fost un „copil-minune”. „Mihaela mi-a fost mai mult decât discipol de suflet și am putut să văd ce înseamnă copil-minune. Mi-am dat seama că, de la Dinu Lipatti, este cea mai mare pianistă”, a spus Viorel Cosma.

Totodată, au fost trimise coroane de flori din partea Administrației Prezidențiale, Ministerului Culturii, conducerii Radio România și Primăriei Brașov. O coroană, cu mesajul „Cu dragoste, pentru geniul și frumusețea ta”, a fost trimisă de Didier de Cottignies și Orchestre de Paris.

Trupul neînsuflețit al pianistei Mihaela Ursuleasa, care a fost găsită decedată, pe 2 august, în apartamentul său din Viena, a fost depus joi, în jurul orei 10.45, în foaierul Ateneului Român din București, unde admiratorii îi pot aduce un ultim omagiu.

La Ateneul Român au venit și mama pianistei, Agripina, și fetița ei, Stefanie, în vârstă de șapte ani.

Mama artistei a vorbit cu jurnaliștii despre fetița Mihaelei Ursuleasa, Stefanie, care va locui în continuare la Viena. Ea a spus că fetița are ureche muzicală bună și este bună și la balet și va urma o școală foarte bună din Viena, din dorința mamei ei.

„Ea știe că mama ei este în ceruri și nu în sicriu”, a spus Agripina Ursuleasa, menționând că fetița s-a așezat la pianul mamei ei și a spus: „Mami, eu voi face pian”. De altfel, Stefanie urma să ia cursuri de pian începând de la toamnă.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Mihaelei Ursuleasa va rămâne la Ateneul Român până în jurul orei 19.00, după care va fi depus la capela cimitirului Bellu, unde pianista va fi înmormântată vineri, la ora 9.30. Pianista va fi înmormântată într-un loc de veci care aparține familiei sale.

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată pe 2 august, în apartamentul ei din Viena, de impresara sa, Andreea Butucariu. Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte mulți ani, unde locuia cu mama ei și fetița sa.

Autoritățile vieneze au indicat drept cauză probabilă a morții pianistei – care era cetățean austriac de foarte mulți ani – o comoție cerebrală.

Născută pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut șansa, la vârsta de 13 ani, să fie ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-și construi întreaga pregătire muzicală printr-o bursă de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost câștigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competiții internaționale, „Clara Haskil”, din Elveția – în 1999. Au urmat apariții sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg și München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda și orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varșovia, Berlin. A avut apariții încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numără maeștri de seamă ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner și Dennis Russel Davies.

De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus în ciclul „Pianiști ai anului 2001”) sau debutul londonez, în martie 2002, în Seria Internațională de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut în Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitații pentru anul 2006 – recitaluri și concert cu Orchestra Simfonică din Montreal.

Parteneră rafinată în muzica de cameră, Mihaela Ursuleasa a apărut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, îndeosebi alături de violonista Patricia Kopacinskaia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...