Aproape 2.000 de arbori tăiați ilegal în pădurea din Nadăș, satul retrocedat unei singure familii

Aproape 2.000 de arbori tăiați ilegal în pădurea din Nadăș, satul retrocedat unei singure familii
Publicat: 19/08/2014, 11:32

Autoritățile silvice din Arad au finalizat procesul de preluare în gestiunea statului a pădurii din Nadăș – sat ale cărui terenuri extravilane au intrat în posesia familiei Colțeu, cercetată de DNA -, constatând că 2.000 de arbori au fost tăiați ilegal, cu un prejudiciu de peste 400.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Arad, Gelu Zdrenghea, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că au fost finalizate inspecțiile silvice la Nadăș, iar pădurea din localitate a intrat în gestiunea statului, paza fiind asigurată de Ocolul Silvic Beliu, până la finalizarea anchetei DNA privind modul în care familia Colțeu a obținut extravilanul satului, adică 8.762 de hectare.

Potrivit sursei citate, în urma inspecțiilor s-a constatat că din pădurea obținută de familia Colțeu, care o gestiona prin firma SC Ocolul Silvic Privat Nadăș, au fost tăiați ilegal aproximativ 2.000 de arbori, fiind descoperite cioturile acestora, care nu poartă marca silvică obligatorie în cazul tăierilor cu documente.

„Este vorba despre o cantitate de 1.053 de metri cubi de masă lemnoasă valorificată ilegal, cu o valoare de 418.616 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Arad.

El a precizat că preluarea pădurii de la Nadăș în gestiunea statului, incluzând inspecțiile din teren, a avut loc sub coordonarea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Oradea.

Reprezentantul acestei instituții în Arad, Petru Șeran, a spus că în urma constatărilor de la Nadăș au fost făcute sesizări penale, documentele fiind trimise la DNA, dar și la Mnisterul Mediului și la alte autorități competente în a lua măsurile legale împotriva celor care au exploatat ilegal pădurea și în vederea recuperării prejudiciului.

Reprezentanții Direcției Silvice Arad spun că pădurarii din Nadăș au refuzat să semneze procesele-verbale privind constatările din teren, iar familia Colțeu nu a semnat documentele privind predarea pădurii în gestiunea statului, opunându-se astfel acestui demers al autorităților.

La începutul lunii aprilie, surse din cadrul Direcției Silvice Arad declarau pentru MEDIAFAX că în timpul inspecțiilor făcute în pădurea din Nadăș s-a constatat că „un număr mare de copaci au fost tăiați ilegal”.

După începerea anchetei DNA privind modul în care familia Colțeu a dobândit păduri și terenuri în Nadăș, „a fost suspendat serviciul public Ocolul Silvic Privat până la finalizarea cercetărilor”.

„Direcția Silvică Arad preia în gestiune pădurea respectivă până la încheierea cercetărilor DNA, iar pentru asta e nevoie și de o inspecție de fond, cu parcurgerea întregii suprafețe, hectar cu hectar, metru pătrat cu metru pătrat. Pentru că luăm în pază pădurea, trebuie să ne asigurăm că nu există probleme care ulterior ne-ar putea fi imputate”, spunea purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Arad, Gelu Zdrenghea.

În 8 iulie, surse din rândul anchetatorilor declarau că în urma unor expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA s-a constatat că la baza retrocedării terenurilor satului Nadăș stau o serie de documente falsificate.

Potrivit surselor citate, familia Colțeu ar fi folosit la dobândirea proprietăților un codicil, care ar fi completat testamentul inițial lăsat de Ecaterina Mairovitz, o vecină bătrână pe care o îngrijeau, și în care se pevedea că în urma morții sale vor dobândi o locuință.

Semnătura de pe actul adițional la testament ar fi fost falsificată, iar noul act prevedea că bătrâna lăsa moștenire nu doar apartamentul, ci toate proprietățile deținute și drepturile viitoare, ea fiind în litigiu pentru retrocedarea unor proprietăți confiscate de comuniști.

La solicitarea corespondentului MEDIAFAX, Biroul de Informare și Relații Publice al DNA confirma că în urma cercetărilor au fost descoperite semnături false pe documente. „În cauză s-a dispus efectuarea unui raport de constatare tehnico-științifică cu privire la o serie de înscrisuri ce stau la baza restituirii unor imobile (terenuri și clădiri situate în județul Arad). Raportul a fost finalizat și constată că aceste înscrisuri conțin semnături ce nu au fost executate de persoanele despre care se pretinde că ar fi autorii actelor”, se arăta în răspunsul DNA.

Potrivit sursei citate, cauza se află în instrumentare la Serviciul Teritorial Timișoara și „se efectuează acte de urmărire penală față de mai multe persoane fizice și juridice pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite în forma autoratului și a instigării, fals și uz de fals”.

La sfârșitul lunii februarie, procurorii DNA Timișoara au făcut percheziții la două cabinete notariale din Arad și la ocolul silvic privat din satul Nadăș care aparține familiei Colțeu, cea care a câștigat în instanță retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului, fiind ridicate documente privind hotărârile instanțelor legate de retrocedări.

DNA preciza că procurorii anticorupție de la Serviciul Teritorial Timișoara fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârșirea, de către mai multe persoane, a unor infracțiuni de corupție cu un prejudiciu estimat la peste 20.971.503 de euro și 296.942 de lei.

Procurorul-șef al DNA Timișoara, Tamas Schiffbeck, declara că mai multe proprietăți ale familiei Colțeu au fost puse sub sechestru și că vor fi audiate cinci persoane fizice și una juridică, cel mai probabil un notar. De altfel, notarul arădean Adrian Vlai, la biroul căruia a fost autentificat certificatul de moștenitor prin care familia Colțeu a obținut extravilanul satului Nadăș, a fost pus sub acuzare de DNA Timișoara pentru abuz în serviciu.

Totodată, familia Colțeu a contestat măsura punerii sub sechestru a bunurilor, luată de DNA, însă judecătorii Curții de Apel Timișoara au respins acțiunea. În urma deciziei instanței, familia Colțeu nu poate să mai exploateze masă lemnoasă din pădurea deținută în Nadăș, activitate de care se ocupa în mod curent prin firma deținută – SC Ocolul Silvic Privat Nadăș.

Stelian Lupu, avocatul care reprezintă un grup de săteni din Nadăș, declara că perchezițiile procurorilor DNA au fost făcute în urma unei plângeri penale formulate de el, în numele localnicilor, în anul 2012, plângere care a fost depusă la Parchetul instanței supreme, dosarul fiind transmis ulterior către DNA.

Potrivit lui Stelian Lupu, în această plângere localnicii spun că familia Colțeu nu avea dreptul să moștenească terenurile pentru că proprietarul inițial de la care ar fi moștenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturile ligitioase familiei Colțeu, nu mai deținea acele pământuri din anul 1939.

„În acel an a existat o licitație publică judecătorească, iar toate suprafețele au fost cumpărate de către Societatea Forestieră Nadăș. Există documente în acest sens, iar licitația este menționată inclusiv în cărțile funciare ale terenurilor. Ne întrebăm cum a fost posibil ca judecătorii să nu țină cont de aceste documente, așa cum nici Prefectura, și nici Direcția Silvică Arad nu au luat în seamă existența lor, deși teoretic apărau interesele statului”, declara avocatul Lupu.

El preciza că la Societatea Forestieră era acționar, cu 81%, un cetățean român. În plângere, sătenii reclamau și o posibilă falsificare a numerelor topografice ale terenurilor și modul de intabulare a acestor suprafețe. De asemenea, sătenii reclamau modul în care s-au făcut executări silite „care se refereau la terenuri libere, dar în realitate acestea erau ocupate și de case ale oamenilor”.

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soților Viorica și Mihai Colțeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei județene și Comisiei locale Tauț pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanța a dispus reconstituirea în favoarea reclamanților a dreptului de proprietate în natură pentru suprafața totală de 8.762 hectare de teren și pădure, împreună cu clădirile sau alte construcții aflate pe acestea.

Inițial, atât Comisia locală Tauț, cât și Comisia județeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de soții Colțeu.

Împotriva sentinței Judecătoriei Ineu au declarat recurs Comisia județeană și Direcția Silvică Arad, iar acțiunea a fost admisă de Tribunalul Arad, care motiva că reclamanții Viorica și Mihai Colțeu, prin Ecaterina Mairovitz (de la care au beneficiat de certificatul de moștenitori), nu au calitatea de persoane îndreptățite să solicite reconstituirea dreptului de proprietate, întrucât nu au vocație succesorală.

Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestație în anulare formulată de soții Colțeu, devenind valabilă și irevocabilă sentința nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu. Astfel, în 2009, soții Colțeu au reușit să intabuleze suprafața dobândită în Cartea Funciară, adică aproape tot extravilanul satului Nadăș, cu 1.200 de locuitori.

În 2012, fiica împroprietăriților, Simona Ilieș, declara că părinții săi au obținut dreptul de proprietate prin moștenire de la o vecină, o bătrână evreică, Ecaterina Mairovitz, care a murit la vârsta de 93 de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia