ASPA nu mai înregistrează câini cu deținător, dar continuă sterilizarea gratuită

ASPA nu mai înregistrează câini cu deținător, dar continuă sterilizarea gratuită
Publicat: 09/01/2014, 12:34

ASPA nu mai poate înregistra câinii cu deținător, registrul de evidență a acestora fiind gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari, după adoptarea Legii 258/2013, dar continuă programul de sterilizare gratuită a acestora, prin 23 de cabinete veterinare.

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) arată, într-un comunicat de presă, că, având în vedere prevederile Legii 258/2013 pentru modificarea și completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, nu mai are competența înregistrării câinilor cu deținător, așa cum era prevăzut în Hotărârea CGMB nr.145/2013.

Conform Legii 258/2013, Registrul de evidență a câinilor cu stăpân este gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari.

Astfel, potrivit articolului I punctul 14 din Legea 258/2013, „proprietarii, deținătorii temporari ai câinilor, persoane fizice și persoane juridice de drept public sau de drept privat, adăposturile publice și ale asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor care dau spre revendicare și adopție câini au obligația să îi înregistreze în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân”.

De asemenea, același articol prevede că unitățile medical-veterinare înregistrate, care efectuează acțiunea de microcipare a câinilor, au obligația de a comunica Registrului de evidență a câinilor cu stăpân, în termen de cinci zile de la data implantului, numărul de microcip.

„Numărul microcipului este trecut de către medicii veterinari, în mod obligatoriu, în carnetul de sănătate al câinelui și în pașaportul câinelui, după caz, ambele documente având serii și numere unice, conform normelor stabilite de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Registrul de evidență a câinilor cu stăpân este gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari. Identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie și se suportă de către aparținător”, se mai arată în actul normativ.

ASPA va derula în continuare programul de sterilizare gratuită a câinilor cu deținător, prin 23 de cabinete veterinare, această activitate reprezentând una dintre componentele principale ale Planului pentru gestionarea câinilor din București.

Legea 258/2013, adoptată de Camera Deputaților în 10 septembrie 2013, stabilește, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, după un termen de 14 zile lucrătoare.

Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân au fost aprobate în 11 decembrie 2013. Acestea prevăd interzicerea cazării câinilor în adăposturi publice care nu respectă condiții minime de funcționare, precum și obligativitatea operatorilor serviciilor specializate de a asigura personalul pentru deservirea permananetă a adăposturilor publice.

Operatorii seriviciilor specializate vor avea totodată obligația de a promova adopția și revendicarea câinilor fără stăpân, actul normativ reglementând condițiile de revendicare și adopție a câinilor fără stăpân și de participare a organizațiilor pentru protecția animalelor la serviciile specializate, precum sterilizarea și vaccinarea câinilor, eutanasierea și neutralizarea cadavrelor.

Potrivit actului normativ, câinii nou-născuți cu proprietar vor fi identificați în termen de maxim 30 zile de la fătare și, în orice caz, înainte de vânzarea sau scoaterea în spații publice a acestora, iar câinii adulți cu proprietar – în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014, în timp ce câinii proveniți din adăposturile publice trebuie identificați în momentul adopției, dar în orice caz înainte de a părăsi adapostul.

Câinii neidentificați și neînregistrați după data de 1 martie 2014 sunt considerați câini fără stapân și sunt tratați conform procedurilor legale, potrivit actului normativ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani