Avertismentul medicilor, în condițiile unui nou weekend canicular în România

Avertismentul medicilor, în condițiile unui nou weekend canicular în România
Publicat: 18/07/2015, 11:02

Județele Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor sunt sâmbătă sub avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic, temperaturile în aceste regiuni ajungând la 36-38 de grade, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Valul de căldură se va intensifica duminică și luni și va cuprinde toată țara. În cele două zile, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35-36 de grade și local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a țării.

În zilele caniculare, oamenii trebuie să evitate plimbările sau expunerea prelungită la soare, între orele 10.00 și 17.00, iar dacă ies din casă, să poarte haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă și să aibă pe cap pălării sau șepci, potrivit recomandărilor medicilor.

Pentru a evita deshidratarea, oamenii ar trebui ca la fiecare 15-20 de minute să bea un pahar cu apă, până ajung la cel puțin doi litri pe zi, dar și să consum cât mai multe fructe și legume proaspete, cum ar fi pepene galben, pepene roșu, castraveți și roșii, pentru că acestea conțin o mare cantitate de apă.

Consumul de alcool, inclusiv de bere sau vin, favorizează deshidratarea și reduce capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, de aceea trebuie evitate în zilele caniculare. De asemenea, medicii recomandă și evitarea consumului de cafea, ceai și sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice.

În spații închise, aparatul de aer condiționat trebuie să fie reglat astfel încât temperatura să fie doar cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

Sugarii și copiii mici trebuie feriți de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer, iar alimentația acestora să nu trebuie modificată în zilele caniculare.

Persoanele vârstnice ar trebui să rămână în casă între orele 10.00 și 17.00, iar cele care suferă de afecțiuni cronice, să continue tratamentul conform indicațiilor primite de la medici.

Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă un stres asupra organismului. Dacă organismul nu reușește să-și mențină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă și săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea crampele de căldură, insolația, epuizarea și chiar șocul hipertermic, potrivit specialiștilor.

Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, brațelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirația este abundentă, în timpul unor activități fizice solicitante. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical.

Epuizarea cauzată de caniculă apare după câteva zile de călduri excesive și se manifestă prin somnolență, senzația de slabiciune și oboseală, somn agitat sau insomnie. Aceste stări pot fi combătute prin odihnă în locuri răcoroase, consumul de lichide, însă dacă simptomele continuă, trebuie solicitat ajutorul medicului.

Insolația poate apărea după o expunere directă și prelungită a capului la soare și se manifestă prin: dureri de cap violente, somnolență, greață și eventual pierderea cunoștinței, febră și uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolație este mult mai ridicat la copii și la persoanele în vârstă.

Șocul hipertermic apare ca urmare a incapacității organismului de a-și menține temperatura normală, fiind o urgență medicală. În cazurile de șoc hipertermic, temperatura crește repede și ajunge sau depășește 40 de grade Celsius. Simptome șocului sunt: piele foarte caldă, roșie și uscată, dureri de cap violente, dezorienatare și pierderea cunoștinței (leșin), iar în unele cazuri și convulsiile.

Pentru persoana aflată în șoc hipertermic trebuie solicitat serviciul de ambulanță, iar până la sosirea echipajului medical, aceasta va fi dusă la umbră și udată cu apă rece. Medicii atrag atenția că, fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, șocul hipertermic poate fi fatal.

Căldura este mai greu de suportat în primele zile de caniculă, pentru că organismul nu este obișnuit cu temperaturile ridicate. Pentru a limita efectele canciulei în locuințe, ferestrele expuse la soare vor fi închise, iar jaluzelele sau draperii vor fi trase. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menținută la intensitate scăzută și utilizată pentru perioade mai scurte, iar orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie trebuie să fie închis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?