• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Banii din sistemul sanitar ajung până în iunie. Pe ce se duc 4,5 mld. euro

Banii din sistemul sanitar ajung până în iunie. Pe ce se duc 4,5 mld. euro
Sănătatea va înghiți repede cele 3,6 procente din PIB, care ar trebui să-i ajungă tot anul 2010, iar banii care-i sunt destinați s-ar putea termina în vară, a spus, sâmbătă, ministrul Cseke Attila. Ca să treacă anul cu bine, sistemul sanitar ar mai avea nevoie de o jumătate de miliard de euro, a continuat el.

Sănătatea va înghiți repede cele 3,6 procente din PIB, care artrebui să-i ajungă tot anul 2010, iar banii care-i sunt destinațis-ar putea termina în vară, a spus, sâmbătă, ministrul CsekeAttila. Ca să treacă anul cu bine, sistemul sanitar ar mai aveanevoie de o jumătate de miliard de euro, a continuat el.

„Anul acesta va trebui să facem, într-adevăr, niște lucruri carenu s-au făcut de ani de zile: va trebui să tăiem și să mai eliminămdin scurgerile de resurse financiare, pentru că, evident, se scurgbani importanți din sistemul sanitar”, a declarat ministrul,adăugând că, pentru a doua parte a anului, ar putea fi necesarealte resurse financiare.

Numărul îmbolnăvirilor crește pe timp decriză

Anul acesta Sănătatea are, în mod oficial, un buget total(bugetul ministerului și bugetul asigurărilor de sănătate) de 3,6%din PIB, adică 4,53 de miliarde de euro, cam tot atât cât a avut șianul trecut. În condițiile în care anul trecut, în ultimele treiluni, Sănătatea a funcționat în România pe datorie, și acea datorietrebuie plătită din banii alocați pentru 2010, oficialii ColegiuluiMedicilor din România (CMR) au susținut, încă de acum o lună, că,inevitabil, statul nu va mai avea bani pentru sănătatea românilorîncepând cel mai probabil din luna iulie.

„În condițiile în care în care ultimul trimestru al anului 2009a fost finanțat prin credit de angajament din bugetul anului 2010,finanțarea sistemului sanitar este în realitate de 2,3-2,6% dinPIB, iar banii vor ajunge doar până în iunie-iulie. Sănătatea arenevoie de cel puțin 7% din PIB, România alocă cei mai puțini banidin UE pentru sistemul sanitar, deși toate țările civilizate auînțeles că, pe timp de criza, crește riscul ca oamenii să seîmbolnăvească”, a spus, duminică, Vasile Astărăstoae, președinteleColegiului Medicilor din România.

Venituri și cheltuieli optimiste

Dacă estimările CMR sunt corecte, atunci, chiar și în cazulfericit în care cheltuielile de sănătate nu vor crește în 2010 șiveniturile nu vor scădea, Sănătatea are la dispoziție în loc de4,53 miliarde de euro numai 2,9 miliarde de euro (2,3% din PIB), încondițiile în care bugetul similar de anul trecut a ajuns numaipentru nouă luni, de unde ar putea rezulta, în mod normal, că baniiajung doar pentru șase luni.

La nivel oficial însă, conform bugetului asigurărilor desănătate, lucrurile nu stau bine, ci foarte bine. Deși creștereașomajului înseamnă scăderea contribuțiilor, deci a veniturilor, iarcosturile legate de sănătatea populației sunt în creștere, bugetulde asigurări de sănătate este pe plus. În timp ce veniturile suntestimate la 3,73 miliarde de euro, cheltuielile ar urma să fie, în2010, de 3,7 miliarde de euro, rezultând astfel un excedent de 30de milioane de euro. Practic, statul mizează pe contribuții maimari, deși șomajul este în creștere și nici nu a anunțat mărireacontribuțiilor de sănătate.

În 2010 oficialii de la minister se așteaptă să încaseze și maimulți bani decât în 2009, respectiv 3,73 miliarde de euro față de3,6 miliarde de euro, cât este estimarea Gândul privind veniturilede anul trecut, calculată după datele statistice ale BNR. Conformacelorași date, în primele 11 luni ale anului trecut, bugetulasigurărilor de sănătate avea un deficit de circa 150 de milioanede euro.

McTaxa, salvarea sistemului

Singura resursă importantă a bugetului Sănătății, în afară decontribuțiile angajaților și ale angajatorilor și banii primiți dela stat, este, în momentul de față, taxa pe viciu, care în primele11 luni ale anului trecut a adus la buget peste 280 de milioane deeuro, conform datelor ANAF.

Cea mai mare sursă de venit, care ar putea preveni blocareasistemului de sănătate, ar putea fi McTaxa, renumita taxă pemâncarea fast-food pe care ministrul Cseke vrea să o introducăîncepând din martie.

Conform estimărilor ministrului, statul ar putea încasa circa unmiliard de euro prin impunerea acestei taxe, până în momentul defață nefiind încă finalizată lista cu produsele vizate. MinisterulSănătății mai speră și în banii care ar putea veni din coplataserviciilor medicale, care presupune ca pacientul să dea dinbuzunar o parte din contravaloarea acestora. Cseke Attila adeclarat, miercuri, că Ministerul va pregăti în februarie actulnormativ privind coplata, document care trebuia finalizat îndecembrie 2009, potrivit acordului cu FMI.

Inchide