CAB: Costica Vărzaru, fosta directoare a liceului „Dimitrie Bolintineanu” din București, a lăsat să se înțeleagă că banii de „protocol” sunt destinați „sensibilizării comisiei de examinare” de la Bac

CAB: Costica Vărzaru, fosta directoare a liceului Dimitrie Bolintineanu din București, a lăsat să se înțeleagă că banii de protocol sunt destinați sensibilizării comisiei de examinare de la Bac
Publicat: 15/03/2015, 11:13
Actualizat: 15/03/2015, 13:17

Costica Vărzaru a fost condamnată de Curtea de Apel București la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat din 2013.

„Este adevărat că inculpata nu a promis în mod expres vreunei persoane că va determina comisia de bacalaureat să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, însă la fel de adevărat este că inculpata a lăsat să se înțeleagă că banii care trebuiau strânși pentru «protocol» erau destinați «sensibilizării comisiei de examinare», ceea ce echivalează cu intervenția, de altfel dovedită a acesteia, pe lângă membrii comisiei așa încât sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii”, arată magistrații în motivarea deciziei de condamnare.

În documentul citat, judecătorii subliniază că „pedeapsa nu trebuie să fie percepută de Costica Vărzaru drept o răzbunare din partea societății pentru că a greșit”.

„Pedeapsa trebuie să trezească rezonanțe în plan psihologic și să conducă în final la redarea sa societății. Pedeapsa poate fi corectivă numai dacă este retributivă, dacă ține seama de latura morală a omului, de capacitatea sa de a-și analiza faptele și de a se hotărî pentru o conduită compatibilă cu interesele societății” conform motivării instanței.

Judecătorii adaugă că faptele fostei directoare sunt caracterizate de un grad de pericol social „relativ mediu”.

„Atitudinea acesteia față de faptă și urmările produse relevă o periculozitate socială redusă, dar și posibilitatea reeducării chiar fără privare de libertate, aplicarea pedepsei reprezentând un avertisment extrem de serios de natură a sta la baza schimbării mentalității eronate a inculpatei”, se mai arată în motivarea Curții de Apel București.

În 3 februarie, fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost condamnată definitiv, de Curtea de Apel București, la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat din 2013.

Prin aceeași decizie, Curtea de Apel București a achitat-o pe Elena Dumitru, secretara liceului la data faptelor.

În 23 august 2013, procurorii Direcției Naționale Anticorupție le-au trimis în judecată, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc în sesiunea iunie-iulie 2013, pe Costica Vărzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru și Mimoza Maria Vulcu. După trimiterea dosarului în instanță, judecătorii au decis ca Vărzaru și Dumitru să fie judecate separat de Ciontoiu și Vulcu.

Potrivit rechizitorului procurorilor, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinți, a cerut și primit bani de la elevi înscriși la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-și folosi influența față de membrii comisiei de bacalaureat și față de cadrele didactice cu atribuții de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către acei candidați.

Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanței, că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât și ascunse în pachete de țigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

„Imediat după deschiderea subiectelor, inculpataVărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica și alți profesori ai unității școlare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»”, potrivit procurorilor.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în 25-30 iunie 2013, fosta directoare a Liceului „Bolintineanu” a făcut demersuri pentru desemnarea unor membri și supraveghetori asupra cărora să-și poată folosi influența pentru fraudarea examenului.

În 1 iulie 2013, cu ocazia desfășurării probei scrise la limba și literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreședintă a Comisiei de bacalaureat, și secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezență era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menționați pe o filă A4 găsită în geanta sa, au mai arătat procurorii.

„Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menționate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au făcut, în 1 iulie 2013, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați atunci la Poliția Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.

Ulterior, începând din 5 iulie 2013, zeci de elevi de la Liceul „Bolintineanu” au fost audiați, la sediul Poliției Capitalei, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinația banilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGURII ne dau lecții. Umilință cumplită pentru toată România
Ce se schimbă, de fapt, la actele de stare civilă. Unde se vor face digital
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Cine este Elena Nechifor, femeia care îl sprijină necondiționat pe Mihai Albu în lupta cu...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Progres uimitor în accelerarea de plasmă! Reușita cercetătorilor din Germania
×