Câte grame de mezeluri ar trebui să mănânci pe săptămână. Ce spun specialiștii

Câte grame de mezeluri ar trebui să mănânci pe săptămână. Ce spun specialiștii
Publicat: 07/10/2022, 19:50

Dacă te-ai gândit vreodată cât de sănătoase sunt mezelurile sau câte ar trebui să mănânci cât să nu îți afecteze sănătatea, iată răspunsul.

Specialiștii susțin că cinci sute de grame de carne roșie pe săptămână ar fi gramajul de carne de care omul are nevoie.

Fie că e vorba despre pastramă, șuncă sau salam, toate acestea sunt, de fapt, bogate în nutrienți și calorii. Specialiștii spun că mezelurile sunt o ”supercarne”.

Totuși, există și nitriții, despre care medicii spun să ne ferim.

Cine sunt nitriții, ce rol au și care sunt efectele asupra sănătății? Pentru a conserva alimentele și în special carnea, oamenii au folosit diferite metode: sărare, fierbere, afumare, uscare.

Pe lângă sare, de sute de ani s-a folosit salpetru, un nitrat de sodiu care se transformă în nitriți și permite păstrarea calității cărnii.

Nitriții joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor, împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria.

Nitriții din mezeluri dau savoarea mezelurilor

Pe lângă siguranța alimentară, nitriții blochează oxidarea cărnii și dau o culoare roz produselor fierte tip șuncă sau parizer. Tot nitriții sunt responsabili de aroma plăcută a mezelurilor și le protejează de râncezire.

În Europa, utilizarea nitriților este reglementată la o doză maximă de 150 mg nitriți pentru 1kg de produs.

De asemenea, în anumite condiții nitriții se leagă de fierul hemic din carne și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen.

Studiile medicale au demonstrat legătura dintre consumul de nitriți/nitrați și riscul de cancer colorectal.

În consecință, autoritățile sanitare au recomandat reducerea consumului de nitriți din alimente: limitarea cantității de carne procesată la 150g pe săptămână și scăderea consumului de carne roșie la 500 de grame pe săptămână, potrivit Protv.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase