Ce măsuri sunt obligați angajatorii să ia în zilele caniculare. Plus: cum să te protejezi atunci când este foarte cald

Publicat: 06/07/2015, 13:56
Actualizat: 07/04/2019, 11:01

Legislația în vigoare prevede că în perioadele cu temperaturi extreme, care depășesc 37 de grade și sunt corelate cu condițiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor.

Astfel, pentru salariații care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să ia măsuri de reducere a intensității și ritmului activităților fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static și a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite și să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă minerală, dușuri și echipament individual de protecție. În cazul angajaților care lucrează în spații închise, trebuie să se ia măsuri de ventilare corespunzătoare.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, trebuie să ia măsurile de reducere a programului de lucru sau de eșalonare pe două perioade a zilei de lucru, respectiv până la ora 11.00 și după ora 17.00, iar acolo unde se impune, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Pentru prevenirea unor accidente determinate de munca în condiții de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Inspectorii de muncă vor face controale la angajatori, pentru a vedea dacă în zilele cu temperaturi extreme iau măsurile legale obligatorii. Angajatorii care nu respectă prevederile legale riscă amenzi între 1.500 și 2.500 de lei.

Temperaturile în cazul cărora se aplică măsurile de protecție a angajaților sunt cele monitorizate și certificate de Administrația Națională de Meteorologie.

Meteorologii au emis o atenționare cod galben de caniculă pentru șase județe din vestul și nord-vestul țării, unde temperaturile maxime vor ajunge la 37 de grade, în cursul zilei de luni, urmând ca marți și miercuri valul de căldură să se extindă în toată țara.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, luni, vremea va fi caniculară în regiunile vestice și nord-vestice, respectiv în județele Arad, Timiș, Bihor, Sălaj, Satu Mare și Maramureș, unde se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35 – 37 de grade, iar indicele de temperatură- umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități. Maxime termice de 35-36 de grade vor fi luni și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Medici: În zile caniculare se bea un pahar cu apă la 20 de minute și nu se stă în soare până la 17.00

Medicii recomandă oamenilor ca în zilele caniculare să evite expunerea prelungită la soare între orele 10.00 și 17.00, să bea un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, să mănânce fructe și legume, să evite consumul de alcoolul, cafea și sucuri răcoritoare carbogazoase.

Vremea este călduroasă, luni, în toată țara, cu temperaturi de peste 35-36 de grade, caniculară în regiunile vestice și nord-vestice, iar indicele de temperatură-umezeală depășește pragul critic.

Județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare vor fi sub avertizare cod portocaliu de caniculă marți, când se vor înregistra temperaturi de 38-39 de grade, iar Bucureștiul și 32 de județe au fost atenționate cu cod galben, fiind anunțate temperaturi de 35-37 de grade și disconfort termic accentuat.

Medicii recomandă ca, în perioadele cu temperaturi care depășesc 37 de grade și cu indice de temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic, oamenii să consume zilnic cel puțin doi litri de lichide, fără să aștepte să apară senzația de sete, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, trebuie să se consume cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

În zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, pentru că favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, dar și de băuturi cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Medicii mai recomandă ca în zilele canciulare să fie evitate plimbările prin soare, între orele 10.00 și 17.00, dar și efortul fizic, iar în spații închise, aparatul de aer condiționat să fie reglat astfel încât temperatura să fie doar cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

Persoanele care trebuie să iasă din casă în orele amiezii trebuie să poarte haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă și să aibă pe cap pălării de soare. Totodată, se recomandă, înainte de a pleca de acasă, aplicarea pe față, brațe și picioare a unei creme cu factor de protecție ridicat.

O atenție deosebită trebuie acordată sugarilor și copiilor mici, care trebuie feriți de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer. De asemenea, alimentația nu trebuie modificată în această perioadă, iar sugarii vor fi alăptați ori de câte ori solicită acest lucru. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanți, mai recomandă specialiștii.

Copiii care vor pleca în tabără trebuie să beneficieze de condiții corespunzătoare de cazare, iar alimentația acestora să respecte normele de igienă. De asemenea, cei care îi însoțesc trebuie să aibă grijă ca aceștia să fie hidratați corespunzator, să nu se joace în soare la orele caniculare, să aibă capul acoperit, iar acolo unde există bazine, copiii să fie supravegheați pe toată durata scăldatului.

Medicii atrag atenția că o altă categorie vulnerabilă la temperaturile ridicate este cea a persoanelor vârstnice și cu afecțiuni cronice. Specialiștii le recomandă acestor persoane să rămână în casă între orele 10.00 și 17.00, iar dacă trebuie să iasă din locuință, să folosească îmbrăcăminte adecvată și să aibă capul acoperit. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni trebuie să continue tratamentul conform indicațiilor primite de la medici.

Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă un stres asupra organismului. Dacă organismul nu reușește să-și mențină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă și săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea crampele de căldură, insolația, epuizarea și chiar șocul hipertermic, potrivit specialiștilor.

Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, brațelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirația este abundentă, în timpul unor activități fizice solicitante. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical.

Epuizarea cauzată de caniculă apare după câteva zile de călduri excesive și se manifestă prin somnolență, senzația de slabiciune și oboseală, somn agitat sau insomnie. Aceste stări pot fi combătute prin odihnă în locuri răcoroase, consumul de lichide, însă dacă simptomele continuă, trebuie solicitat ajutorul medicului.

Insolația poate apărea după o expunere directă și prelungită a capului la soare și se manifestă prin: dureri de cap violente, somnolență, greață și eventual pierderea cunoștinței, febră și uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolație este mult mai ridicat la copii.

Șocul hipertermic apare ca urmare a incapacității organismului de a-și menține temperatura normală, fiind o urgență medicală. În cazurile de șoc hipertermic, temperatura crește repede și ajunge sau depășește 40 de grade Celsius. Simptome șocului sunt: piele foarte caldă, roșie și uscată, dureri de cap violente, dezorienatare și pierderea cunoștinței (leșin), iar în unele cazuri și convulsiile.

Pentru persoana aflată în șoc hipertermic trebuie solicitat serviciul de ambulanță, iar până la sosirea echipajului medical, aceasta va fi dusă la umbră și udată cu apă rece. Medicii atrag atenția că, fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, șocul hipertermic poate fi fatal.

Căldura este mai greu de suportat în primele zile de caniculă, pentru că organismul nu este obișnuit cu temperaturile ridicate. Pentru a limita efectele canciulei în locuințe, ferestrele expuse la soare vor fi închise, iar jaluzelele sau draperii vor fi trase. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menținută la intensitate scăzută și utilizată pentru perioade mai scurte, iar orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie trebuie să fie închis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×