CNAS: Medicii de familie au declarat cu 900.000 mai mulți asigurați decât sunt în realitate

CNAS: Medicii de familie au declarat cu 900.000 mai mulți asigurați decât sunt în realitate
Președintele Casei Naționale de Asigurări (CNAS), Lucian Duță, i-a acuzat pe medicii de familie că au declarat mai mulți asigurați decât sunt în realitate. Potrivit datelor înregistrate în Sistemul Informatic al CNAS, medicii de familie din București au declarat 2,5 milioane de pacienți, față de 1,6 milioane, câți sunt în realitate

Președintele Casei Naționale de Asigurări (CNAS), Lucian Duță,i-a acuzat pe medicii de familie că au declarat mai mulți asigurațidecât sunt în realitate. Potrivit datelor înregistrate în SistemulInformatic al CNAS, medicii de familie din București au declarat2,5 milioane de pacienți, față de 1,6 milioane, câți sunt înrealitate. „Am decis, în calitate de președinte al CNAS, să ceremdemararea unor acțiuni de audit și de control de către Curtea deConturi a României. Am luat această decizie ca urmare a observăriineconcordanțelor între numărul de asigurați înscriși, arătați deversiunea centralizată a Sistemului Informatic Unic Integrat(SIUI), și listele cu pacienți ale medicilor de familie raportateînainte de introducerea versiunii centralizate a sistemuluiinformatic”, a declarat Duță. Acesta a spus că diferențele cele maimari au fost sesizate în București, însă probleme de același gen aufost descoperite și în alte județe ale țării.

„Cea mai pregnantă asimetrie a fost observată la București, undefigurează 1.600.000 de asigurați, deși înainte de introducerea SIUIfigurau ca fiind înscriși peste 2,5 milioane de asigurați”, a maispus șeful CNAS, apreciind că introducerea SIUI „a oferit un semnalclar de fraudare”.Duță s-a ferit să estimeze proporțiile fraudei,limitându-se la a cere o investi-gație „serioasă” din parteainstituției statului, la finalul acesteia existând și posibilitatea”sesizării organelor sta-tului”. „Controalele Curții de Conturi vordura luni de zile, deoarece sunt mii de rețete și formulare deverificat”, au declarat pentru gândul reprezentanții biroului depresă al CNAS.

Medicii, acuzați că au emis rețete pe numele unorpersoane decedate

Președintele CNAS a vorbit și de-spre un alt tip de fraudă:aceea cu rețete pentru medicamente „extrem de scumpe”, în specialcele de oncologie. Potrivit lui Duță, au existat situații în careau fost emise rețete pentru astfel de medicamente pe numele unorpersoane decedate.

„Și acest gen de fraudă poate fi stopat odată cu activareatuturor instrumentelor cu care ne-am propus să operăm. Cardul desănătate și rețetele electronice vor face posibilă urmărirea foarteclară, cu ajutorul SIUI, a destinației respectivelor medicamente.Ne vom putea asigura că ele ajung cu adevărat la bolnavi, la ceicare au nevoie de ele”, a spus Duță, declarându-se din nou convinscă scopul pentru care a fost creat SIUI, „acela de a obținemonitorizarea și eliminarea totală a pierderilor din sistemulasigurărilor sociale de sănătate”, va fi atins. El a prezentat apoio statistică după aproape o lună de folosire a varianteicentralizate a SIUI. Astfel, în această perioadă au avut loc,printre altele, la nivel național, peste 270.000 de raportări aleangajatorilor, peste 260.000 de raportări de concedii medicale șipeste 10.000 de raportări ale farmaciilor. Activitatea la CASMB șila celelalte case de asigurări de sănătate din țară a fost reluatăîn 17 ianuarie, după ce, în 13 ianuarie, fusese suspendată pentruremedierea problemelor apărute la Sistemul Informatic UnicIntegrat, registrul unic al asiguraților, lansat în decembrie 2010.CASMB a anunțat că data-limită până la care se pot depunedeclarațiile pentru Fondul Național Unic de Asigurări Sociale deSănătate este 27 ianuarie, indiferent de modalitatea de transmiterea documentelor.

Medicii de familie: Nu se pot face „dublări sautriplări” ale pacienților înscriși

De partea cealaltă, asociațiile me-dicilor de familie considerăjignitoare și nejustificate acuzațiile președintelui CNAS, LucianDuță, cu privire la situația pacienților înscriși pe listele lor șispun că, din punct de vedere tehnic, nu pot face „dublări sautriplări” ale unor pacienți înscriși și la alți medici. „Trebuie săsubliniem că, tehnic vorbind, medicii nu pot face «dublări sautriplări» ale unor pacienți înscriși și la alți medici. Dacă unpacient își schimbă medicul de familie, chiar dacă el nu a anunțatcă mai e înscris la un medic, în momentul depunerii situațieilunare la casele de asigurări acel pacient este șters automat de pelista fostului medic. Așadar, pacientul nu poate apărea înscris ladoi medici. Medicul de familie, care oricum nu are acces lasofturile de preluare ale caselor de asigurări, nu are cum săînscrie pacienți care mai sunt înscriși la alți medici, iar aceipacienți să rămână și la fostul medic”, susțin reprezentanțiiSocietății Naționale de Medicină a Familiei/Medicină Generală și aiFederației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, într-uncomunicat comun remis agenției Mediafax.

Potrivit acestora, dacă dublările sunt reale, înseamnă cămedicii de familie sunt cei fraudați. „Suma totală alocată pentruasistență medicală primară prin per capita și per serviciu este osumă fixă, aprobată prin Parlament. CNAS a plătit așadar maximaceastă sumă alocată. Dacă valoarea punctului per capita s-acalculat din această sumă totală fixă, pornind de la 27.000.000 decetățeni înscriși, iar în realitate sunt 18.000.000 înscriși,înseamnă că valoarea punctului per capita a fost în mod artificialmicșorată. Dacă se va dovedi că listele au fost supradimensionatecu pacienți fictivi, înseamnă că va trebui să primim diferența debani prin regularizarea punctului, conform legii”, au precizatreprezentanții celor două organizații profesionale.

Inchide