ANALIZĂ. Coronavirusul bagă consumul în carantină. Ce facem dacă trece epidemia și avem faliment după faliment?

ANALIZĂ. Coronavirusul bagă consumul în carantină. Ce facem dacă trece epidemia și avem faliment după faliment?
CORONAVIRUS. Măsuri economice fără precedent
Publicat: 16/03/2020, 14:25
Actualizat: 16/03/2020, 14:28

Pandemia de coronavirus va trece, dar va lăsa urme serioase în economia statelor europene, printre care se numără și România. Ca urmare, pentru a evita pe cât posibil falimentul unor societăți și crearea unu uriaș val de șomeri, majoritatea statelor afectate de COVID 19 pregătesc deja măsuri speciale pentru a face față mai ușor șocului economic.
Jurnalistul Digi 24, Ligia Munteanu a făcut o analiză a situației economice generate de criza provocată de COVID 19.

Nu mai este nici un dubiu, pentru nimeni, că pandemia de coronavirus afectează serios economia la nivel internațional și evident, va fi afectată și economia României. Această pauză la nivelul marilor economii ale lumii, generată de bunul sfat adresat oamenilor de a sta acasă, înseamnă o pauză în producție, pauză în lanțurile de distribuție și aprovizionare, limitarea circulației persoanelor, dar și a mărfurilor.
Pe de o parte, se opresc sursele care aduceau venit, dar cheltuielile încă trebuie făcute. Oamenii care stau acasă așteaptă salarii, plăți care sunt sub semnul întrebării, cel puțin pentru perioade mari de timp, dacă firmele nu își mai reiau activitatea. Este critic acest moment în care ne aflăm, dar la fel de critic poate fi și momentul în care vom ieși din carantină.

S-ar putea ca șocul economic să fie destul de serios. De aceea am văzut că state precum Marea Britanie abordează lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă. În Germania, statul a acordat susținere financiară nelimitată firmelor. Danemarca se oferă să suporte 75 la sută din salariile angajaților de la firmele private, numai să nu fie concediați. Pentru că oprirea economiei nu are cum să ducă decât la o criză din care ne vom reveni la fel de greu ca dintr-o epidemie ce afectează sistemul de sănătate. Ce facem dacă trece epidemia și avem faliment după faliment?

La noi, au fost deja luate măsuri, dar multe dintre ele s-au referit la persoanele fizice, de exemplu amânarea dărilor către stat. Ministrul de finanțe Florin Cîțu anunță chiar că ar fi discutat cu băncile pentru a amâna plata ratelor pentru cei care au împrumuturi.

Carantina consumului
Multe firme și-au trimis parțial angajații acasă, iar de săptămâna aceasta se vor închide tot mai multe activități, odată cu declanșarea stării de urgență. Să nu uităm că economia României era susținută în bună parte de consum, care va fi afectat. Un editorial dintr-un ziar american chiar numea această epidemie drept o carantină a consumului.

În acest moment cam toți angajatorii au anunțat că vor susține plata salariilor celor care stau acasă, în cuantum de 100% sau în proporție de 70-80% din suma totală. Dar nu toate firmele au aceste posibilități pe termen lung, pe mai multe luni.

Propunerile mediului de afaceri
Reprezentanții mediului de afaceri au întocmit deja un set de 100 de măsuri pe care le propun guvernului României, măsuri considerate vitale, pentru ca mediul de afaceri să depășească șocul economic pe care îl provoacă pandemia de COVID-19.

Astfel, RBL, Romania Business Leaders, Concordia, mai multe voci din mediul de business declară că ar fi de dorit ca:

Statul să achite toate restanțele pe care le are față de companii din rambursări de TVA
Să se amâne plata tuturor sumelor datorate de companii bugetului de stat, pe o perioadă de minim 90 de zile, începând cu datoriile aferente lunii februarie. Aici pot intra: contribuții la salarii, impozit pe venit, impozit pe profit, TVA.
Acordarea de linii de finanțare nerambursabile sau cu dobândă 0 pentru plata angajaților și a furnizorilor către întreprinderile mici și mijlocii românești direct afectate;
Acordarea de garanții guvernamentale companiilor pentru a lua finanțări bancare pentru a depăși această situație.

Alte măsuri sunt enumerate și de către CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin -, printre care accesul gratuit la utilități publice în această perioadă, vorbim despre apă, energie electrică, gaze, atât pentru persoane fizice, dar și juridice.

Și ANPC, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, propune amânarea plății ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii care au credite imobiliare și nu numai asta, a declarat Paul Anghel, directorul general al ANPC.

Grupuri de antreprenori din retail cer închiderea mall-urilor. Le este imposibilă susținerea activităților și plata angajaților, a chiriei, a cheltuielilor de funcționare, în această perioadă.

Vineri a fost și un semnal de ajutor și din partea Uniunii Transportatorilor, grav afectați de tot ceea ce se întâmplă.

Sunt tot mai multe voci din economie care cer să se ia măsuri pentru a proteja și susține economia, pentru că firmele nu fac față fără ajutor.

Ministrul Florin Cîțu spunea zilele trecute că ar fi nevoie cam de 1% din PIB, 11 miliarde de lei, pentru a susține economia în această perioadă. Însă rămâne de văzut care vor fi, în mod concret, măsurile care se vor lua. Guvernul a promis ferm că va veni în ajutorul companiilor, după discuții cu organizațiile acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice