Dăncilă L-A SUNAT pe Iohannis să-l „informeze că pleacă în concediu”

Redactor:
Ionel Dancu
Dăncilă L-A SUNAT pe Iohannis să-l „informeze că pleacă în concediu”
Premierul Viorica Dăncilă l-a sunat, vineri, pe președintele Klaus Iohannis, și l-a informat despre faptul că săptămâna viitoare va intra în concediu de odihnă, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Doamna prim-ministru l-a sunat (vineri, pe Klaus Iohannis – n.r.) să-l informeze că pleacă în concediu„, au afirmat, vineri, pentru MEDIAFAX, sursele citate.

Discuția a avut loc înainte ca președintele să dea publicității comunicatul prin care anunța ca a trimis sesizarea către CCR.

Președintele Klaus Iohannis a cerut vineri Curții Constituționale a României (CCR) să soluționeze un conflict juridic de natură constituțională între prim-ministru și președintele României, după ce premierul Viorica Dăncilă și-a delegat atribuțiile în perioada 6-13 august. Șeful statului apreciază, în solicitarea către judecătorii constituționali, că în perioada delegării atribuțiilor de premier trebuia numit prin decret, de către președintele României, un premier interimar.

CCR a stabilit pe 14 august termenul pentru transmiterea punctelor de vedere de către Președinție și Guvern, referitor la sesizarea depusă de președintele Klaus Iohannis în legătură cu existența unui conflict juridic între instuții, au spus vineri surse politice pentru MEDIAFAX.

Vicepremierul Paul Stănescu, desemnat să preia conducerea Guvernului în perioada 6-13 august, a declarat, vineri, că atât el cât și prim-ministrul vor respecta decizia CCR în cazul cererii de soluționare a conflictului juridic președinte – premier pe tema interimatului la Palatul Victoria.

„E decizia președintelui, sigur că doamna prim-ministru, bineînțeles și eu, vom respecta decizia Curții Constituționale. Altceva nu pot să vă spun la această oră. Eu cred că acest conflict Curtea Constituțională va da o decizie cât mai repede și sigur că cu toții respectăm deciziile Curții Constituționale. Toți trebuie să respectăm Constituția și legile țării, indiferent cum ne cheamă și indiferent ce funcții deținem la un moment dat în statul român”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu, la ministerul Dezvoltării.

Viceprim-ministrul Paul Stănescu va exercita, în perioada 6-13 august, atribuțiile premierului Viorica Dăncilă privind de conducerea operativă a Executivului, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial.

„Decizie pentru exercitarea unor atribuții. În temeiul art. 19 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie. Articol unic. – În perioada 6-13 august 2018, domnul Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, exercită atribuțiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activității Guvernului României”, se arată în hotărârea emisă de premierul Viorica Dăncilă și publicată, marți, în Monitorul Oficial.

Inchide