De ce a mers Maria doar o zi la școală, în clasa 0. Povestea primului copil operat în noua secție de cardio-chirurgie pediatrică de la „Marie Curie”

Publicat: 24/09/2013, 15:42
Actualizat: 31/01/2019, 21:57

Inima Mariei a reînceput să bată luni, în jurul prânzului, după ce mai bine de 20 de minute s-a oprit. Pentru că asta se întâmplă atunci când, pe cord deschis, mâinile unor medici repară greșelile naturii: inima se oprește. Azi, la Marie Curie, în secția de cardio-chirurgie pentru copii, inima Mariei, o fetiță de doar 6 ani, a reînvățat să bată. De data asta corect. Inima ei a fost prima operată într-o clinică nou-nouță, cu dotări de top, care a stat mai bine de doi și jumătate închisă. Din nepăsare.

VEZI AICI EMISIUNEA GÂNDUL LIVE DESPRE PRIMA OPERAȚIE DIN SECȚIA CARDIO-CHIRURGIE DE LA MARIE CURIE

Amenajată pe o suprafață de 750 de metri pătrați, cu două săli de operații și cel mai performant angiograf din țară, secția de cardio-chirurgie de la Marie Curie a avut până de curând lacăt pe ușă. Asta după ce, pentru realizarea ei, s-au investit 4,2 milioane de euro. Banii au provenit din donații, 1,8 milioane strânși de Asociația Inima Copiilor, iar restul până la 4,2 milioane au reprezentat contribuția Ministerului Sănătății.

Din nepăsare și birocrație însă, secția a stat închisă, timp în care copiii românilor născuți cu malformații cardiace au căutat salvarea la clinicile din străinătate. Între avize, scuze și birocrație, și zeci de articole în gândul, primul publicat în 2009, mulți dintre cei mici au murit, neavând norocul și – adesea și banii – pentru a ajunge la intervenție în Germania, Austria sau Italia.

Primul articol dedicat secției de cardio-chirurgie pediatrică de la Marie Curie a fost publicat în Gândul în aprilie 2009. Atunci scriam povestea Soniei, o fetiță născută cu malformație cardiacă congenitală

De azi însă, cu toții au șansă. Clinica s-a deschis, iar primii doi copii – două fete de 6, respectiv 5 ani, au și fost operate de ceea se numește DSA. Defect Septal Atrial. Iar Maria este una dintre ele.

Boala i-a fost descoperită la un control de rutină, povestește Alina, mama fetiței. ” Avem medic de familie pediatru și, la un banal control, ascultând-o pe Maria la inimioară, ne-a dat o trimitere la cardiologie”, sintetizează mama începutul coșmarului.

Copilul ei avea doi ani și provenea dintr-o sarcină gemelară. Născuse la termen, băiat și fetiță, și nimeni nu i-a spus în spital că bebelușii ar avea vreo problemă. Pe la 3 luni însă, avea să se sperie groaznic când, imediat după baie, Maria s-a moleșit toată. „Am crezut că-i de la abur și de atunci am ferit-o”, rememorează Alina R. momentele. „Nici medicii de la Salvare n-au mai știut ce să ne zică. Mai târziu, pe la 3 ani, a mai avut un moment – așa ca un leșin, și a căzut. Apoi, pe la 5, încă un episod. Dar ea nu e o fată moale, e foarte activă. Aleargă mai mult decât frații ei”, își descrie Alina zvârluga. „Pe mine mă cuprindea panica”…

Cu biletul de trimitere în mână, părinții Mariei au ajuns la Marie Curie, la doctorul Dumbravă, care le-a monitorizat fetița. Doar trei luni, pentru că medicul a plecat din spital. Secția în care acesta lucra – Cardiologia – se închisese. Și închisă a rămas mai bine de un an, până la începutul lui 2013. Cum și de ce a stat un an fără secție de cardiologie cel mai mare spital pentru copii din țară, citiți aici.

Imagine din secția de Cardiologie de la Marie Curie. Investiția totală pentru renovarea secției a fost de 55.000 de euro, bani asigurați de ING Asigurări de Viață, Linde Gaz România și „Inima Copiilor”

„De atunci ne-am tot plimbat pe la clinici private”, povestește mama Mariei. Așa a ajuns la doctorul Cristina Filip, unul dintre cei trei medici cardiologi care fac astăzi minuni pentru copii la „Marie Curie”. Defectul Mariei se mărise, explică mama. O soluție ar fi fost intervenția în Germania, la clinica în care operează medicul Eugen Săndica. „Ar fi costat mult – vreo patru – cinci mii de euro, bani mulți pentru orice familie, dar ce e mult când e vorba de copilul tău?”, mă întreabă scurt tatăl fetiței.

Dar Maria e norocoasă, spun părinții. „La un control aici, în spital, domnul doctor Alin Nicolescu (n.r. șeful secției de Cardiologie de la Marie Curie) mi-a spus că sunt șanse ca din toamnă să se operezeze și la București, la Marie Curie. Așa că, în momentul în care ne-au dat telefon și ne-au zis să aducem fetița pentru analize la spital, vă dați seama, nu am stat pe gânduri. Maria a mers doar o zi la școală. În clasa zero, iar a doua zi s-a internat”.

„Trebuia să stea într-un mediu steril, să i se facă analize, să vedem dacă e pregătită pentru intervenție”, explică procedura mama copilei.

Probabil așa își gonește emoțiile construind planuri de viitor. „Suntem foarte norocoși”, murmură în timp ce-și numără pașii pe sălile spitalului Marie Curie.

„Nu am vrut să-i spunem Mariei de operație. Oricum ne-a auzit vorbind cu medicii. Iar băieții abia așteaptă să-i vorbească. Frații ei o sună. Mai ales geamănul. Îi povestește ce-a învățat la școală, o întreabă cum e mâncarea, ce-a făcut la joacă. Ba chiar aseară i-a cântat un cântecel”.

Pentru părinții Mariei, astăzi li s-a născut din nou fetița. O mână de medici de la clinica San Donato din Milano au corectat greșelile naturii. Gaura din peretele care separă atriile a dispărut. Iar inima copilei de doar 6 ani s-a auzit bătând cu putere în noua secție de cardio-chirurgie pediatrică de la Marie Curie. DSA -ul a rămas prins între hârtii, între analize, în nopțile lungi de teamă pe care părinții copilei le-au avut.

Două saloane de terapie intensivă ale departamentului de cardiochirugie de la „Marie Curie” își așteaptă pacienții

Maria a fost operată în cadrul primei misiune din cadrul programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice inițiat de Ministerul Sănătății în colaborare cu clinica San Donato și fundația Bambini Cardiopatici nel Mondo. Misiunea – la care participă și medici și asistenți de la spitalul Marie Curie – va dura până joi, timp în care se vor efectua mai multe operații pentru corectarea unor malformații congenitale cardiace.

Operațiile la „Marie Curie” se vor efectua cu misiuni umanitare

Potrivit managerului Marie Curie, Daniel Buzatu, deocamdată, intervențiile se vor efectua cu medici din străinătate, prin misiuni umanitare. „În acest moment nu avem medici angajați, medici chirurgi cardiovasculari. Vom avea în cursul anului viitor sau peste doi ani, pentru că se specializează mai greu”, explică Buzatu. Spune că și ai noștri vor pleca la specializare în străinătate. Patru persoane pentru ATI și alte șase pentru blocul operator.

Laboratorul de cateterism de la „Marie Curie” este dotat cu singurul angiograf biplan din țară. Aparatul, care a costat 1 milion de euro, a fost cumpărat cu bani de la Ministerul Sănătății

„În cifre, ar fi nevoie cam de 91 de persoane pentru tot ce înseamnă compartiment de cardiologie, ATI, chirurgie cardiovasculară, sală de operații, cateterism, angiografie. Avem mai mult de zece la sută, dar se găsesc foarte greu persoane pregătite în acest sens”, mai spune managerul spitalului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?