DGIPI: Gelu Oltean, invitat la DNA fără a avea calitate procesuală în dosarul fostului șef SIPI Ilfov

DGIPI: Gelu Oltean, invitat la DNA fără a avea calitate procesuală în dosarul fostului șef SIPI Ilfov
Directorul general al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, Gelu Oltean, a fost invitat, joi, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, fără a avea calitate procesuală în dosarul în care sunt cercetați George Bălan, Marcel Sâmpetru și Mihai Vlad, a precizat DGIPI.
Publicat: 25/10/2012, 16:04
Actualizat: 28/09/2018, 00:59

Directorul general al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, Gelu Oltean, a fost invitat, joi, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, fără a avea calitate procesuală în dosarul în care sunt cercetați George Bălan, Marcel Sâmpetru și Mihai Vlad, a precizat DGIPI.

Direcția Generală de Informații și Protecție Internă arată, într-un comunicat de presă, că în cazul anchetei Direcției Naționale Anticorupție în care sunt cercetați George Bălan, Marcel Sâmpetru și Mihai Vlad, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov, „comisar șef de poliție Gelu Oltean a fost invitat astăzi, 25 octombrie a.c., la sediul Direcției Naționale Anticorupție, fără a avea calitate procesuală”.

„Conducerea Direcției Generale de Informații și Protecție Internă va continua, cu profesionalism, echidistanță și celeritate, să acorde sprijin de specialitate în anchetele desfășurate de instituțiile statului și în documentarea completă a faptelor de încălcare a legii și a atribuțiilor de serviciu de către angajați”, a precizat sursa citată.

DGIPI a reamintit că, în urma rezultatelor anchetei desfășurate de procurori ca urmare a începerii urmăririi penale față de Mihai Vlad, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, conducerea unității a dispus de îndată ca acesta să nu mai desfășoare activități specifice care presupun accesul la informații clasificate, iar atribuțiile funcției de șef al SIPI Ilfov să fie exercitate cu caracter temporar de către un ofițer cu experiență profesională desemnat din cadrul Direcției.

„Conducerea DGIPI reiterează faptul că va dispune măsuri ferme împotriva lucrătorilor care nu-și exercită sarcinile conferite cu respectarea legii și că va acorda sprijin de specialitate pentru asigurarea respectării cu strictețe a standardelor profesionale și de integritate obligatorii pentru personalul Ministerului Administrației și Internelor”, se mai arată în comunicatul citat.

Șeful DGIPI, Gelu Oltean, a dat o declarație, joi, la DNA, în dosarul în care sunt cercetați foștii procurori George Bălan și Marcel Sâmpetru, precum și fostul șef al SIPI Ilfov, Vlad Mihai.

Procurorii anticorupție au extins recent cercetările în acest dosar, adăugând o nouă infracțiune pe care ar fi comis-o cei doi foști magistrați CSM, respectiv asocierea în vederea comiterii de infracțiuni.

Procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru sunt cercetați de DNA, alături de șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai, într-un dosar privind divulgarea de informații secrete către persoane neautorizate.

George Bălan, fost vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost suspendat din funcția de procuror de CSM, după ce Direcția Națională Anticorupție a comunicat, în 19 octombrie, că s-a început acțiunea penală împotriva acestuia, în cazul în care este cercetat și Marcel Sâmpetru.

Acțiunea penală a fost pusă în mișcare de procurorii anticorupție pentru complicitate la folosirea de informații nedestinate publicității și de asociere pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de informații nedestinate publicității.

Secția pentru procurori a CSM dispusese, în 11 iulie 2012, suspendarea din funcție a lui George Bălan, membru al CSM, procuror în cadrul Parchetului Curții de Apel București, și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Inspecția Judiciară a declanșat, la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție, verificări privind buna reputație a procurorilor George Bălan și Marcel Sâmpetru.

Marcel Sâmpetru a demisionat din magistratură, decretul de eliberare din funcție fiind publicat în 1 august 2012.

Comisarul șef Vlad Mihai a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov și delegat la DGIPI, unde va desfășura activități specifice care nu presupun accesul la informații clasificate, informa, în 12 iulie, instituția.

În acest dosar, Vlad Adrian Mihai este învinuit că a folosit informațiile nedestinate publicității la care avea acces în virtutea funcției și a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informații, susțin anchetatorii DNA.

Procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul șef Vlad Mihai să-i permită accesul la date și informații ce nu sunt destinate publicității, lucru pe care l-a și făcut, potrivit procurorilor anticorupție.

Scopul ar fi fost acela de obținere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât și pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menținerea în funcție a șefului SIPI Ilfov, accederea în funcții de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situației juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, au precizat sursele citate.

Activitățile celor doi s-ar desfășurat în prezența procurorului George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, „care, atât prin prezență cât și prin atitudinea efectivă de încurajare a acestora, cât și prin legătura afirmată cu o persoană care a beneficiat de unele informații furnizate de Vlad Mihai, din partea căreia a transmis lui Vlad Mihai și lui Sâmpetru Marcel că le va mulțumi, a comis în mod repetat acte de complicitate materială și morală” la infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000 privind fapte de corupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!