Directorul medical al SJ Buzău a demisionat, reclamând sancțiuni „prea dure” în cazul copiilor legați de paturi

Directorul medical al SJ Buzău a demisionat, reclamând sancțiuni prea dure în cazul copiilor legați de paturi
Publicat: 20/02/2013, 11:28
Actualizat: 28/06/2013, 20:51

Directorul medical al Spitalului Județean Buzău, Victor Ioniță, a demisionat din funcție, miercuri, pe motiv că sancțiunile dispuse împotriva cadrelor medicale de la Secția Pediatrie, în cazul copiilor legați de paturi, sunt „prea dure”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Medicul Victor Ioniță a declarat corespondentului MEDIAFAX că demisia sa a fost înmânată managerului Spitalului Județean și are la bază motive personale, dar mai ales faptul că propunerea sa, ca șef al comisiei de disciplină care a anchetat cazul copiilor legați de paturi, nu a fost respectată.

Ioniță precizează că a propus, în calitatea pe care o are, ca șeful Secției Pediatrie, medicul Carmencita Matei, să fie suspendată din funcție pentru două luni, însă nu s-a ținut cont de propunerea sa. El spune că, în aceste condiții, a decis să demisioneze din funcția de director medical al spitalului, pe care o deține de șase luni.

„Picătura care a umplut paharul a fost decizia pe care a trebuit să o luăm în Comisia de disciplină împotriva conducerii Secției de Pediatrie. Eu cred că sancțiunea trebuie să fie în concordanță cu gravitatea faptei sau a prejudiciului creat, prejudiciu care nu a existat, cu excepția unui prejudiciu de imagine. Eu am considerat că retrogradarea pe o perioadă limitată ar fi fost suficientă. Ni s-a solicitat altceva și ca atare eu am considerat că nu mă mai regăsesc în această funcție de conducere. Ca urmare, am demisionat din postul de director medical și mă întorc la ceea ce știu să fac, adică la anestezie. Voi redeveni șef al Secției ATI”, a declarat Victor Ioniță.

În opinia acestuia, cazul copiilor legați de paturi a provocat „doar un prejudiciu de imagine”, iar măsura destituirii șefului Secției Pediatrie, Carmencita Matei, este prea dură, mai ales că practica contenționării este utilizată în toate spitalele din țară și din Europa.

„În momentul de față avem o procedură internă care reglementează modul de legare atât a copiilor, cât și a adulților. Credeți că acum dacă copiii sau adulții sunt legați conform unei proceduri e mai traumatizant sau mai puțin traumatizant decât înainte ? Eu cred că este același lucru. Faptul că s-a apelat la acea metodă ca urmare a unei necesități, iar faptul că se poate face mai bine sau mai civilizat este adevărat. Acum nu îi mai legăm de mână, dar am conceput niște atele care fixează și branula și mâna copilului și o să legăm acea atelă de pat. Mai civilizat de atât nu există nicăieri în lume”, a explicat Victor Ioniță.

Șeful Secției Pediatrie a Spitalului Județean Buzău, Carmencita Matei, și asistentul-șef al secției, Mircica Găzdaru, vor fi destituite din funcții în urma anchetei în cazul copiilor legați de paturi, au anunțat, marți, reprezentanții Consiliului Județean. De asemenea, asistenta medicală și infirmiera de salon vor fi sancționate cu reducerea salariului cu 10% pe o perioadă de două luni

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de Consiliul Județean Buzău, instituție în subordinea căreia se află spitalul, măsurile și sancțiunile au fost propuse de Comisia de disciplină constituită în acest caz și au fost aprobate de către managerul unității medicale.

Reprezentanții Consiliului Județean Buzău precizau că pe parcursul cercetării disciplinare au fost audiate și au dat note explicative în ședințele comisiei nouă asistente medicale, două îngrijitoare și două infirmiere care au fost de serviciu în 28 ianuarie, atunci când au fost filmați copiii legați cu feșe de zăbrelele paturilor, precum și asistenta-șefă, medicul șef de secție și alți doi medici.

„În cazul unor persoane au fost extinse cercetările pentru clarificarea unor aspecte punctuale și a unor neclarități și neconcordanțe în punctele de vedere exprimate inițial de persoanele audiate. Spitalul va emite deciziile corespunzătoare și le va comunica persoanelor sancționate, conform prevederilor legale”, mai precizau reprezentanții Consiliului Județean Buzău.

Mai multe imagini cu copii legați de paturi cu feșe în secția de pediatrie a Spitalului Județean Buzău au fost difuzate, în 28 ianuarie, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituționalizați, cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani.

Șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, Alina Bădulescu, afirma că cei șase copii filmați legați de paturi locuiesc într-o casă de tip familial și au grave afecțiuni neuropsihice, unii fiind diagnosticați cu ADHD, iar alții cu retard mintal. Cei șase minori locuiesc alături de alți 11 copii instituționalizați și au fost internați în spitalul buzoian în urma unor probleme respiratorii.

Alina Bădulescu preciza că micuții erau vizitați zilnic de îngrijitorii care îi supraveghează în casa de tip familial și care le aduceau hrană sau alte lucruri de care aveau nevoie.

Directorul Spitalului Județean Buzău, dr. Marius Anastasiu, a declarat tot timpul de la izbucnirea scandalului că măsura imobilizării a fost luată doar în cazul a doi copii instituționalizați cu probleme psihice severe, în timp ce în imaginile filmate apar cel puțin patru copii legați cu feșe de gratiile paturilor. De altfel, și membrii comisiilor de anchetă constituite în acest caz au fost informați de către conducerea unității medicale tot cu privire la doi copii contenționați.

Președintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, și Nicolae Enache, șeful Secției de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii și adolescenți din Buzău și membru al Colegiului Medicilor, au susținut, imediat după izbucnirea scandalului, că în cazul copiilor legați de paturi a fost aplicată legea, care prevede că pacienții cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenționați pe durata intervențiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului. Medicul psihiatru Nicolae Enache a susținut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că își pot face rău.

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România precizau, într-un comunicat, că în toate spitalele din Uniunea Europeană contenția este acceptată în cazul pacienților cu tulburări psihice care le pun în pericol integritatea fizică sau viața prin autoagresiune sau accidente, însă cu respectarea unei anumite proceduri.

De asemenea, Colegiul Medicilor menționa că măsura de a-i imobiliza la pat pe pacienți poate fi fizică sau chimică, iar legea permite contenția pacienților, inclusiv minori.

Dosarul penal în cazul copiilor legați de paturi la Spitalul Județean Buzău a fost preluat de procurorii Parchetului Judecătoriei Buzău, care fac cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului, purtare abuzivă și punerea în primejdie a unei persoane aflate în neputința de a se îngriji.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...