DNA A PUS SECHESTRU PE AVEREA ELENEI UDREA

DNA A PUS SECHESTRU PE AVEREA ELENEI UDREA
Publicat: 27/02/2015, 11:50

UPDATE 11.20 Potrivit declarației de avere, Elena Udrea deține, în total, 27 de terenuri, șase dintre acestea fiind obținute prin partaj, după divorțul cu Dorin Cocoș. Mai mult, 21 dintre terenurile ei sunt în mai multe comune din județul Călărași, printre care și comuna Nana. În conturi, Elena Udrea are aproximativ 320.000 de euro.

UPDATE 11.05 Procurorii DNA au instituit sechestru asigurator asupra mai multor terenuri – „imobile clar identificate” – și asupra unor părți sociale deținute de Elena Udrea, potrivit avocatului Elenei Udrea, Marius Striblea. Întrebat la ieșirea din sediul DNA dacă între aceste terenuri care urmează a fi puse sub sechestru se află și cel de la Nana, apărătorul a spus că nu a văzut aces nume. Mai mult, el nu a vrut să precizeze valoarea totală a prejudiciului estimat, susținând că este vorba despre „câteva milioane de lei”.

Marius Striblea a precizat că Udrea nu a dat și o declarație în fața anchetatorilor, nefiind necesară în cazul luării măsurii sechestrului. Avocatul a adăugat că Elena Udrea se aștepta la luarea unei astfel de măsuri în cazul său.

Întrebat dacă și în dosarul „Microsoft” a luat o astfel de măsură, avocatul a spus că nu are cunoștință de o astfel de situație.

Întrebat dacă s-a motivat decizia de arestare preventivă luată miercuri în cazul Elenei Udrea, avocatul a spus că până joi, la finalul programului Înaltei Curți de Casație și Justiție, motivarea nu era redactată.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea a fost adusă, vineri, din arestul Poliției Capitalei la DNA, pentru a fi audiată în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de luare de mită și abuz în serviciu.

Cu câteva minute înainte de ora 10.00, la sediul DNA a ajuns și apărătorul fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, avocatul Marius Striblea care a afirmat că a aflat „pe surse” de audierea clientei sale, Elena Udrea.

Întrebat dacă procurororii vor pune sechestru pe bunuri ale Elenei Udrea, avocatul a spus că nu are informații despre o astfel de decizie, dar că nu exclude posibilitatea de a fi prezentat vineri și acest aspect.

Tot la sediul DNA se află și Ion Ariton, fost ministru al Economiei, aflat sub control judiciar. Senatorul PNL Ion Ariton este suspectat că a determinat reprezentanții a 10 companii de stat, printre care Hidroelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute.

Și Rudel Obreja a fost adus la DNA vineri dimineață, pentru o nouă audiere în Dosarul Gala Bute. Acesta a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în jurul orei 10.30, fiind însoțită de polițiștii care l-au adus din arestul Poliției Capitalei, unde este încarcerat din 5 aprilie.

Elena Udrea a fost arestată preventiv miercuri, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a emis pe numele ei mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul „Gala Bute”. Decizia nu este definitivă, contestația Elenei Udrea urmând să se judece tot la instanța supremă.

Mandatul de arestare a fost emis pentru: infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic și UAT Borsec; infracțiunea de luare de mită în legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către SC Consmin SA; infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni și UAT Petroșani; infracțiunea de abuz în serviciu, în legătură cu organizarea „Galei Bute”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Totodată, instanța a respins propunerea DNA în cazul Elenei Udrea în ce privește acuzațiile de tentativă la infracțiunea de folosire de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și infracțiunea de folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Elena Udrea a transmis pe Facebook, la o zi după ce a fost arestată preventiv, un punct de vedere privind „trei mecanisme” în ceea ce privește dosarul „Gala Bute”, în care arată că „are loc o condamnare mediatică”, mesajul său fiind semnat de echipa de comunicare.

„Descriem 3 mecanisme în ceea ce privește dosarul «Gala Bute»”, se precizează în postarea de pe Facebook, în care se menționează că „oameni de afaceri și funcționari din Ministerul Dezvoltării sunt prinși că au dat și au luat mită, probatoriul este format din interceptări, traseul banilor prin conturi și declarații în care își recunosc vinovăția (deși, inițial, au negat”.

„Acești oameni fac denunțuri împotriva Elenei Udrea (nu există niciun alt fel de probă decât denunțurile). Rezultanta: ei sunt liberi, Elena Udrea este arestată. Deci, declarațiile împotriva lui Udrea garantează libertatea”, se precizează în mesaj.

Udrea mai arată că există informații și indicii foarte clare că denunțătorii împotriva Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute” s-au pus de acord asupra declarațiilor și au încercat să influențeze ancheta.

„Ștefan Lungu susține că s-a pus de acord cu Gărdean în decembrie 2014 asupra declarațiilor; Ana Maria Topoliceanu a făcut presiuni asupra lui Tudor Breazu pentru a-i confirma denunțul; există un denunț colectiv (caz unic în practica penală) în care este amintit și numele Elenei Udrea. Mai mult, aproape toți denunțătorii și-au schimbat declarațiile inițiale. Toți acești oameni sunt liberi (chiar dacă există articol care prevede arestarea preventivă a celor care doresc și pot să influențeze desfășurarea anchetei), iar Udrea este arestată”, se arată în postare.

Udrea mai menționează că „punctul de vedere al acuzatorilor (manifestat prin referatul DNA) este omniprezent în spațiul public” și că „are loc o condamnare mediatică, în timp ce varianta apărării nu se aude și nu se vede deloc, nici măcar declarația făcută de Udrea în fața instanței”.

Mesajul se încheie cu hashtag-ul „Kafka” și este semnat de „echipa de comunicare”.

Potrivit informațiilor din presă, care citează probatoriul pentru arestarea Elenei Udrea, o parte din presupusa mită pentru aceasta ar fi fost adusă la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului într-o geantă.

„La data de 06.10.2011, inculpatul Gardean Adrian și (…..) s-au deplasat la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, având asupra lor suma de 900.000 euro într-o geantă de voiaj de culoare neagră. Gardean Adrian a intrat singur în clădire, accesul fiind realizat de către Nastasia Gheorghe, și s-a deplasat la cabinetul secretarului general. Cei doi au intrat singuri într-o sală de ședințe aflată în vecinătatea biroului, iar Gardean Adrian i-a înmânat lui Nastasia Gheorghe geanta, indicând totodată care este conținutul acesteia. Nastasia Gheorghe a consultat situația alocărilor bugetare pentru cele două societăți și a cerut lui Gardean Adrian ca, în contul diferenței datorate, să încheie un contract de sponsorizare în valoare de 3 milioane RON pentru «Gala Bute» cu o societate administrată de Rudel Obreja. În acest context, Nastasia Gheorghe a afirmat că plata acestei sume reprezintă o problemă personală a ministrului, căreia trebuie să îi găsească o rezolvare. Ulterior, Nastasia Gheorghe a înmânat geanta ministrului Udrea Elena Gabriela, în cabinetul acesteia, comunicându-i proveniența și suma care se găsea în interior, și i-a adus la cunoștință înțelegerea referitoare la sponsorizarea societății administrate de Rudel Obreja în contul diferenței”, ar fi scris procurorii în probatoriu.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea a mai stat în Arestul Poliției Capitalei din seara zilei de 10 februarie, când a fost reținută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul „Microsoft”. În 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasă din arest și plasată în arest la domiciliu, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a judecat contestația deputatului PMP.

Camera Deputaților a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul „Microsoft”, cât și în dosarul „Gala Bute”.

În 23 februarie, Camera Deputaților a avizat ultimele cereri ale procurorilor de urmărire penală și arestare preventivă a deputatului PMP, în dosarul „Gala Bute”.

În acest dosar, Camera Deputaților a încuviințat, în 9 februarie, urmărirea penală și arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită.

Ulterior, DNA a apreciat că, în această cauză, au apărut noi elemente și au cerut noi avize de urmărire penală și arestare preventivă.

Potrivit DNA, una dintre faptele de luare de mită are legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic și UAT Borsec.

Procurorii susțin că, în 2010, Elena Udrea ar fi primit, indirect, pentru sine și pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanții SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ-teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

O a doua faptă de luare de mită ar avea legătură, potrivit procurorilor, cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții (CNI) către SC Consmin SA.

Procurorii susțin că, în perioada 2010 – 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții la data faptelor și suspectă în această cauză, ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu CNI.

O a treia faptă de luare de mită vizează finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company și SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni și UAT Petroșani.

Procurorii susțin că, în 2011, Elena Udrea ar fi cerut și primit de la inculpatul Adrian Gardean, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10 la sută din plățile efectuate de MDRT pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

În dosarul „Gala Bute” sunt arestați preventiv fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja și primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță. Fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu și fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetați în arest la domiciliu.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este inculpat și el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. Senatorul PNL Ion Ariton este sub control judiciar până în aprilie, acesta fiind obligat să nu părăsească țara și să se prezinte la Poliția Sibiu în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

În același dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, și Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana a Elenei Udrea.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obținut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul „Gala Bute”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...