Prima pagină » Știri » Dosarul lui Corneliu Dobrițoiu, trimis la un judecător de cameră preliminară

Dosarul lui Corneliu Dobrițoiu, trimis la un judecător de cameră preliminară

Dosarul lui Corneliu Dobrițoiu, trimis la un judecător de cameră preliminară
Dosarul fostului ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu va fi trimis la un judecător de cameră preliminară care să analizeze rechizitoriul, să facă citările și să soluționeze excepțiile, a hotărât Completul de trei judecători al instanței supreme, prin prisma dispozițiilor noilor coduri.

Instanța supremă a reluat, joi, la al doilea termen dezbaterile în acest caz, iar prin prisma dispozițiilor noilor coduri a stabilit că dosarul trebuie trimis unui judecător de cameră preliminară.

Concret, magistratul care va primi acest dosar se va ocupa de emiterea citațiilor, de furnizarea rechizitoriului și a altor documente din dosar inculpaților, de verificarea legalității rechizitoriului și de soluționarea tuturor excepțiilor ce pot fi invocate de apărătorii inculpaților sau de inculpați.

Durata maximă în care se poate face acest lucru este de 60 de zile, timp în care judecătorul trebuie să decidă dacă investește instanța de judecată cu dosarul sau dacă îl restituie unității de parchet.

Instanța supremă a început, în 6 ianuarie 2014, judecarea dosarului în care fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu și alți zece generali și colonei au fost trimiși în judecată, pentru cumpărarea unor locuințe de serviciu la preț subvenționat în baza unor declarații false.

Generalul maior în rezervă Corneliu Dobrițoiu, angajat al Ministerului Apărării la data faptelor, în prezent senator, a fost trimis în judecată în 4 septembrie 2013, pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și participație improprie la fals intelectual, toate cu consecințe deosebit de grave.

General de brigadă în rezervă Traian Pigui, șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din MApN la data faptelor, va fi judecat pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și intereselor publice și participație improprie la fals intelectual (opt acte materiale), toate în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave.

General maior în rezervă Floarea Șerban, șef al Direcției Legislație și Asistență Juridică din MApN la data faptelor, a fost acuzată de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice și participație improprie la fals intelectual (două acte materiale), toate cu consecințe deosebit de grave

General maior în rezervă Francisc Radici a fost acuzat de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice și contra intereselor persoanelor, precum și pentru participație improprie la fals intelectual (două acte materiale), toate cu consecințe deosebit de grave.

General maior în rezervă Constantin Năstase va fi judecat pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice și participație improprie la fals intelectual (două acte materiale), toate cu consecințe deosebit de grave.

Generalul locotenent în rezervă Sergiu-Tudor Medar și generalul de brigadă în rezervă Corneliu Duță, comandant al Garnizoanei București la data faptelor, a fost trimiși în judecată pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice și participație improprie la fals intelectual, toate cu consecințe deosebit de grave.

Alături de aceștia vor fi judecați locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc, colonel în rezervă Ionel Vizitiu și plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei, pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice și participație improprie la fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1999 – 2005, Traian Pigui, în calitate de șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din Ministerul Apărării Naționale, s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN.

Traian Pigui ar fi întocmit nelegal adrese de repartiție a unor locuințe de serviciu și ar fi acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanță cu legea, prin care i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenționat a acestor locuințe. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuințele în regim subvenționat inculpaților Floarea Șerban, Francisc Radici, Constantin Năstase, Sergiu Tudor Medar și Gheorghe Rotaru.

„Vânzarea în regim subvenționat a acestor locuințe a fost de natură să aducă Ministerului Apărării Naționale un prejudiciu cumulat de 962.330,37 lei, inculpatul Traian Pigui înlesnind obținerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenționat”, au scris procurorii în documentul citat.

Șerban, Dobrițoiu, Radici, Năstase, Medar, Rotaru, Gonciaruc, Vizitiu, Duță și Matei au închiriat și ulterior au cumpărat, în regim subvenționat, o locuință de serviciu de la Ministerul Apărării Naționale, cu încălcarea prevederilor legale, susțin procurorii.

„Concret, inculpații au depus la dosarul de cumpărare acte false și astfel, i-au determinat membrii comisiei de vânzare și ai comisiei de auditare în vederea vânzării, să-și încalce atribuțiile de serviciu și să întocmească documente oficiale false, pe baza cărora, prevalându-se de prevederile Legii 562/2004, și-au cumpărat locuințele de serviciu în regim subvenționat, în condițiile în care dețineau sau deținuseră, una, doua sau chiar trei alte locuințe proprietate personală”, au mai arătat procurorii.

Potrivit legii, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau, la data apariției actului normativ, locuințe de serviciu aparținând Ministerului Apărării Naționale, le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care: titularul contractului de închiriere să dețină această calitate de chiriaș în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României și să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționat.

Aceștia ar fi produs un prejudiciu de 1.207.670 de lei, din care 1.095.682,56 lei reprezintă prejudiciul suferit de Ministerul Apărării Naționale ca urmare a vânzării la un preț diminuat față de valoarea de inventar, a fiecărei locuințe și 111.988 de lei este contravaloarea chiriei plătită de MApN unei părți vătămate, începând din luna ianuarie 2005 până la zi, au stabilit procurorii.

Ministerul Apărării Naționale se constituie parte civilă în cauză cu 1.207.670 de lei.

Pentru recuperarea prejudiciului a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparținând Floarei Șerban, lui Radici, Năstase, Medar, Rotaru, Matei, Vizitiu și Gonciaruc.

Corneliu Dobrițoiu a consemnat la dispoziția organului judiciar suma reținută ca prejudiciu în sarcina sa, respectiv 15.846,7 lei, procurorii dispunând ridicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale acestuia, care fusese instituit în cursul urmăririi penale.

Procurorii vor continua cercetările, într-un dosar separat, pentru Mircia Chelaru, general corp de armată în rezervă și Cornel Julea, colonel în rezervă.

Citește și

Mediafax
Ce s-a întâmplat cu directoarea de la Astronomer, după incidentul de la Coldplay
Digi24
Reacția surprinzătoarea a lui Kristin Cabot, directoarea de HR de la Astronomer, filmată cu CEO-ul companiei la concertul Coldplay
Cancan.ro
Românii care scapă de plata CASS și după 1 august 2025. Lista celor care sunt exceptați
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
Adevarul
Litoralul manelist alungă turiștii cu muzica dată la maxim în boxe: „Capitala țărănelii și a manelelor”
Mediafax
Weekend canicular: Termometrele vor arăta până la 43 de grade, HARTA cu zonele afectate
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Când am văzut...” ????⤵
Antena 3
De astăzi, trăim pe datorie. Este Ziua Suprasolicitarii Planetei 2025: În 7 luni, omenirea a consumat ce natura reînnoieşte într-un an
Digi24
Berlinul se pregătește de război: planul german pentru a rezolva problema lipsei de soldați
Cancan.ro
Piedone, primele DECLARAȚII după stenogramele uluitoare cu soția lui: 'Cicăleala ei mi-a fost singurul prieten'
Ce se întâmplă doctore
Vedeta cu cele mai lungi picioare din România, siluetă de invidiat la 44 de ani: „Mănânc corect, nu prostii”
observatornews.ro
Vremea 28 iulie - 25 august 2025. Schimbare radicală; se răcește, revin ploile torenţiale și vijeliile
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Felicitări! Elevii români au cucerit Parisul la Olimpiada Internațională de Fizică! Au adus acasă o medalie de aur, patru de argint și două premii speciale
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Cel mai mare deșert din lume nu este cel la care te gândești
Capital.ro
Un titan al muzicii s-a stins. A fost extrem de apreciat: Ne-a oferit nu doar muzică, ci o formă de memorie colectivă sonoră
Evz.ro
Imagini rare cu Marian de la Insula Iubirii. S-a schimbat mult după divorț
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
FOTO Elena Udrea, primele imagini alături de fetița sa, după mai bine de trei ani: „Revederea ne-a copleșit!”
RadioImpuls
Decizia luată de familia lui Felix Baumgartner și Mihaela Rădulescu după moartea fulgerătoare a sportivului
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Ce înseamnă să trăiești o viață bună și cât de ușor o poți avea?