Două elicoptere MAI intervin pentru stingerea incendiilor de pădure din Masivul Bucegi

Două elicoptere MAI intervin pentru stingerea incendiilor de pădure din Masivul Bucegi
Publicat: 23/07/2012, 10:59
Actualizat: 25/06/2013, 16:20

Două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație din Ministerul Administrației și Internelor vor interveni, luni, pentru stingerea incendiilor de pădure din Masivul Bucegi.

Primul elicopter a decolat de la Unitatea Specială de Aviație în jurul orei 10.00, a anunțat Ministerul Administrației și Internelor (MAI), într-un comunicat de presă.

Cele două elicoptere din cadrul Inspectoratului General de Aviație vor interveni, marți, pentru a oferi sprijin lucrătorilor IGSU și celorlalte forțe participante la stingerea incendiilor de pădure din Masivul Bucegi.

Maiorul Mihai Drăgan, prim-adjunct al șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, spunea, duminică, că reprezentanții ISU Prahova au solicitat Inspectoratului General de Aviație intervenția unui elicopter în zona focarului de incendiu și li s-a răspuns că niciunul dintre cele două aparate de zbor la care pot fi atașate dispozitive cu apă nu este funcțional, întrucât unul este trimis la service într-o altă țară, iar celuilalt îi lipsește o piesă.

Informația a fost confirmată și de către primarul orașului Bușteni, Emanoil Savin.

Incendiul a izbucnit, în urma unui trăsnet, la altitudinea de 1700 de metri în Masivul Bucegi, pe un teren care aparține Casei Regale a României și care se află în administrarea Romsilva.

Inițial, autoritățile au declarat că incendiul a izbucnit joi, însă într-un comunicat dat publicității duminică după-amiază reprezentanții ISU Prahova au precizat că focul a izbucnit în data de 15 iulie și că incendiul a fost anunțat la 112 de către conducerea Parcului Natural Bucegi în data de 21 iulie, la ora 10.40.

Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcția Silvică Prahova – Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al orașului Bușteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, între Claia Mare și linia de telecabina Bușteni – Babele, în zona denumită „Creasta cu Zâmbri”.

Inițial, echipajele de intervenție au constatat că suprafața de ardere era de aproximativ 200 de metri pătrați, direcția de propagare fiind nord-est, iar incendiul s-a extins, astfel încât duminică focul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 1.500 de metri pătrați, arzând litieră și coronament de rășinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%, intervenția pompierilor fiind imposibilă, precizau reprezentanții ISU Prahova.

Potrivit sursei citate, suprafața afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european (ROSCI0013 – sit natura 2000) și în rezervația naturală Abruptul Prahovean, rezervație de interes național conform Legii 5 din 2000.

Peste o sută de persoane – pompieri, jandarmi, reprezentanți ai Gărzii de Mediu, salvamontiști, angajați ai Parcului Natural Bucegi și ai Direcției Silvice Prahova, precum și voluntari – sunt implicate în acțiunea de localizare și lichidare a incendiului.

Un avion al unei firme private, care poate fi încărcat cu 1.100 de litri de apă, ar fi trebuit să intervenină duminică seară pentru stingerea incendiului din Masivul Bucegi, care amenință să se extindă spre Parcul Natural.

Intervenția a fost însă amânată întrucât avionul avea nevoie de aprobări speciale pentru o astfel de operațiune.

Maiorul Mihai Drăgan, adjunct al șefului ISU Prahova, a explicat că pentru a acționa în zona de incendiu avionul are nevoie de aprobarea Autorității Aeronautice Române, instituție care nu poate să aprobe zborul întrucât în manualul operațional al aeronavei nu este specificată posibilitatea intervenției în caz de incendii. În această situație, Autoritatea Aeronautică Română poate da aprobare de zbor în zona incendiului doar cu o derogare de la Direcția Generală a Aviației Civile Române, iar zborul poate fi efectuat doar dacă echipajul este format din doi piloți, nu dintr-un pilot și un mecanic, a adăugat reprezentantul ISU Prahova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice