Epidemiologul Anthony Fauci: „Date noi arată că vaccinurile COVID sunt mai puţin eficiente împotriva noilor tulpini ale coronavirusului”

Epidemiologul Anthony Fauci: „Date noi arată că vaccinurile COVID sunt mai puţin eficiente împotriva noilor tulpini ale coronavirusului”
Medicul Anthony Fauci: „Date noi arată că vaccinurile COVID sunt mai puţin eficiente împotriva noilor tulpini ale coronavirusului” / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 22/01/2021, 19:58
Actualizat: 06/04/2021, 15:09

Potrivit unor noi serii de date obținute de cercetători, vaccinurile anti-COVID care se găsesc în prezent pe piaţă nu au aceeași eficiență împotriva unora dintre noile tulpini ale coronavirusului, spune dr. Anthony Fauci, principalul expert epidemiologic din SUA, relatează CNBC.

Ce arată rezultatele preliminare

Rezultatele preliminare ale unor studii arată că noua variantă descoperită în Africa de Sud, cunoscută drept 501Y.V2, poate evita anticorpii generaţi de tratamentele pentru virusul SARS-CoV-2 şi ar reduce eficienţa vaccinurilor. Totuşi, rezultatele trebuie analizate pentru a se confirma teoria.

Epidemiologul Anthony Fauci a declarat că, deşi tratamentele nu sunt la fel de eficiente, pot oferi în continuare un grad semnificativ de protecţie, fapt ce reconfirmă importanţa vaccinurilor în ceea ce priveşte terminarea pandemiei.

„Urmărim cu atenţie varianta din Africa de Sud, despre care credem că prezintă mai multe semne de îngrijorare, însă nu considerăm că reprezintă un lucru pe care nu îl putem controla”, a mai spus Fauci.

Noile variante ale virusului se transmit mult mai rapid decât tulpinile anterioare

Noile variante ale virusului SARS-CoV-2 din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia se transmit mult mai rapid decât tulpinile anterioare, însă nu prezintă un nivel mai ridicat de mortalitate.

Un studiu realizat de cercetătorii Pfizer şi BioNTech arată că vaccinul pe care l-au dezvoltat are toate şansele să fie la fel de eficient împotriva tulpinii descoperite în Regatul Unit.

„Sunt destul de optimistă cu privire la modul în care vor dispărea aceste noi variante. M-aş putea înşela. Am putea găsi din ce în ce mai multe tulpini, iar vaccinul ar deveni mai puţin potent, însă rămân în continuare optimistă”, a afirmat dr. Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor din SUA (CDC).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase