Evoluție alarmantă a virsului pestei porcine africane în județul Argeș pe un fond de vânătoare

Evoluție alarmantă a virsului pestei porcine africane în județul Argeș pe un fond de vânătoare
Publicat: 24/07/2019, 16:28

Prefectura Argeș a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, că Centrul Local de Combaterea a Bolilor la Animale a aprobat planurile de măsuri pentru alte 3 focare de pestă porcină africană apărute pe raza județului, după ce analizele de laborator au confirmat prezența virusului.

Un focar a fost declarat pe teritoriul fondului de vânătoare 24 Mâzgana, comuna Vulturești, la un mistreț găsit mort în pădure și alte două, într-o exploatație nonprofesională și într-o gospodărie, în comuna Vlădești.

Potrivit autorităților, în situația focarului de pestă la mistreț, se vor aplica măsurile specifice propuse de Direcția Sanitară Veterinară Argeș, inclusiv vânarea tuturor exemplarelor din zona infectată și se vor recolta analize la animalele vânate, înainte de îngroparea lor.

În zona infectată, sunt 192 de exemplare de mistreț, iar în zona tampon, conform datelor deținute de Garda Forestieră Argeș, sunt 106 animale.

Totodată, în comuna Vulturești, au fost neutralizate toate animalele bolnave sau suspecte de boală, exploatația și gospodăria au fost dezinfectate, iar clădirile în care sunt adăpostite animalele au fost dotate cu materiale dezinfectante.

Pentru prevenirea răspândirii bolii, polițiștii, jandarmii și inspectorii DSVSA Argeș vor face verificări.

„Având în vedere evoluția alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul județului Argeș, Instituția Prefectului face un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virsului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente”, se arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase