EXPERIMENT GÂNDUL: Cum arată un meniu de la McDonald’s după ce a fost păstrat 6 luni la temperatura camerei

Redactor:
Mădălina Chițu
Gândul a făcut un experiment și a păstrat timp de 6 luni, la temperatura camerei (care a variat între 18 și 24 grade Celsius), un hamburger și o porție de cartofi prăjiți cumpărați, pe 14 octombrie 2010, de la McDonald's

Un aliment ținut trei zile la temperatura camerei începe să se altereze vizibil, fiind atacat de drojdii, mucegaiuri și insecte, susțin nutriționiștii. Nu același lucru se întâmplă cu produsele de tip fast-food, al căror aspect trece, de multe ori, cu brio proba timpului. gândul a făcut un experiment și a păstrat timp de 6 luni, la temperatura camerei (care a variat între 18 și 24 grade Celsius), un hamburger și o porție de cartofi prăjiți cumpărați, pe 14 octombrie 2010, de la McDonald’s. Deși, în această perioadă produsele nu au fost acoperite și nici stropite cu aditivi alimentari sau condimente, care să le prelungească termenul de valabilitate, acestea și-au păstrat aspectul comercial. Nu au început să dezvolte mucegaiuri, nu au făcut viermi și nici musculițe, ci doar s-au deshidratat și au început să miroasă a rânced. Fotografiile realizate periodic au demonstrat că meniul nu și-a modificat vizibil aspectul, din data de 14 octombrie 2010 până pe data de 14 aprilie 2011. După ce am terminat experimentul, am luat reacții din partea companiei, am vorbit cu specialiști în nutriție și am comparat datele noastre cu date obținute în urma unor experimente similare realizate în alte țări unde lanțul McDonald’s este reprezentat.

Hamburgerul și cartofii prăjiți, la trei zile după ce au fost cumpărați

Contactați de gândul, reprezentanții McDonald’s au declarat că rezistența în timp a meniului „este o probă a calității produselor” lor: „Uscarea este una dintre cele mai vechi tehnici de conservare a alimentelor. Cele mai simple exemple sunt uscarea pâinii și a diverselor tipuri de salamuri. Prin urmare nu este un fapt exceptional acela că alimentele lăsate în condiții normale într-o cameră, se vor usca. Din această perspectivă, experimentul este o probă de calitate pentru produsele noastre.” Vezi aici răspunsul integral al McDonald’s.

În schimb, nutriționiștii care au aflat de experiment, fără a ști numele restaurantului de unde provin hamburgerul și cartofii prăjiți, spun altceva. „Faptul că bacteriile din atmosferă nu au reușit să distrugă produsele păstrate timp de șase luni arată efortul pe care organismul uman trebuie să îl depună pentru a descompune un astfel de aliment”, crede, de pildă, Livia Nena, de profesie biolog.

Hamburgerul și cartofii prăjiți la o lună de la cumpărare

Cum a rezistat un meniu Happy Meal nealterat timp de 365 de zile în SUA

Experimentul nu este primul de acest gen. În aprilie anul trecut, o fotografă britanică, Sally Davies, și-a cumpărat un hamburger cu cartofi prăjiți de la McDonald’s și a păstrat produsele pe o etajeră din locuință timp de 6 luni, a relatat Daily Mail. „Singura schimbare pe care am observat-o a fost că hamburgerul a devenit tare ca piatra”, a mărturisit fotografa citată, toamna trecută, de publicația britanică. Înaintea ei, Joann Bruso, o nutriționistă din SUA, a păstrat pe un raft un meniu Happy Meal timp de un an fără ca acesta să se altereze vizibil. „Am deschis geamul de mai multe ori în această perioadă, dar muștele și alte insecte au ignorat pur și simplu meniul. Ce vă spune asta?” se întreba în martie 2010, la sfârșitul experimentului ei, nutriționista.

Hamburgerul și cartofii prăjiți în a doua lună de la cumpărare

McDonald’s România: „Produsele noastre sunt destinate consumului imediat”

Informați despre testul gândul, reprezentanții companiei McDonald’s au declarat că acesta este „o dovadă în plus a calității produselor„. „Uscarea este una dintre cele mai vechi tehnici de conservare a alimentelor. Cele mai simple exemple sunt uscarea pâinii și a diferitelor tipuri de salamuri”, susține Alexandra Olaru, director de resurse umane și comunicare McDonald’s România. „Nu este un fapt excepțional acela că alimentele lăsate în condiții normale se vor usca. Cartofii noști sunt feliați din cartofi întregi și prăjiți în uleiuri vegetale. Carnea folosită în preparate este 100% carne de vită, fără conservanți și aditivi alimentari, căreia i se adaugă, după finalizarea pregătirii, sare și piper. Din această perspectivă, experimentul este de a proba calitatea produselor noastre”, a mai spus aceasta. Potrivit Alexandrei Olaru, preparatele McDonald’s „conțin cantități minime de conservanți care contribuie la siguranța produselor”, iar în ceea ce privește valabilitatea acestora – ele sunt destinate consumului imediat. „De aceea, nu sunt relevante cercetările legate de durata de viață a produselor pentru o perioadă mai îndelungată decât aceea necesară fiecărui produs sau ingredient„, susține Alexandra Olaru. „Timpul de menținere pentru fiecare ingredient în parte este subiectul unei analize individuale”, mai spune aceasta.

Hamburgerul și cartofii prăjiți în a treia lună de la cumpărare

Aditivii sunt cei care inhibă dezvoltarea bacteriilor

Doi nutriționiști și un șef de restaurant au comentat experimentul gândul, afirmând la unison că aditivii sunt cei care păstrează alimentele intacte pe perioade mari de timp. „După două-trei zile, alimentele depozitate la temperatura camerei sunt atacate de bacterii, drojdii și mucegaiuri și, uneori, de insecte. Astfel, produsele încep să se altereze. De cele mai multe ori, preparatele de tip fast-food sunt fabricate utilizând aditivi care inhibă dezvoltarea bacteriilor, drojdiilor și mucegaiurilor„, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Potrivit specialistului, „problema substanțelor chimice folosite în industria alimentară este că nu sunt selective. Ele pot distruge flora intestinală, deoarece inhibă atât microflora periculoasă, cât și pe cea benefică”. Întrebat dacă mănâncă la restaurante de tip fast-food, Mencinicopschi a precizat că fructele, salatele și fresh-urile sunt singurele produse pe care le cumpără dintr-un astfel de local.

Hamburgerul și cartofii prăjiți în a patra lună de la cumpărare

„Preparatele de tip fast-food sunt tratate cu tot felul de aditivi alimentari pentru a rezista cât mai mult timp”, susține și biologul Livia Nena. „Substanțele folosite au menirea de a păstra aspectul produsului pe o perioadă mai lungă de timp, dar nu și a calităților nutritive. Experimentul realizat de gândul este o dovadă în plus că astfel de produse nu conțin nicio proteină sau vitamină benefică organismului”, mai spune aceasta. Dr. Nena afirmă că organismul depunde eforturi mari pentru a descompune astfel de alimente. „Faptul că bacteriile din atmosferă nu au reușit să distrugă produsele păstrate timp de șase luni arată efortul pe care organismul uman trebuie să îl depună pentru a descompune un astfel de aliment„.

Hamburgerul și cartofii prăjiți în a cincea lună de la cumpărare

Cum ai putea conserva alimentele în mod natural fără aditivi

Jakob Hausmann, bucătar la un restaurant de lux din Capitală, dezvăluie câteva metode de conservare naturală a alimentelor. „Alcoolul, în special vinul, sarea și piperul sunt condimente care ajută la păstrarea alimentelor pe o perioadă mai lungă de timp. Atunci când prepar carnea, o las la macerat în vin, sare și piper, pentru a-i da un gust aparte. Aceste condimente au capacitatea de a proteja alimentul împotriva bacteriilor din atmosferă, fără a ataca organismul. În industria fast-food-ului sunt folosite chimicale pentru a asigura longevitatea alimentelor. Aceste chimicale atacă organismul”, spune Hausmann.

Hamburgerul și cartofii prăjiți în a șasea lună de la cumpărare

CITEȘTE ȘI: 250.000 de români pun gura pe fast-food zilnic

INFO

Rețeta meniului McDonald’s: cartofi prefierți și preprăjiți și ceapă deshidratată și rehidratată

● Reprezentanții lanțului de fast-food susțin că nu folosesc conservanți pentru cartofii prăjiți. „Cartofii sunt prăjiți la o temperatură de 168 de grade Celsius, care este un pas în distrugerea oricărei forme de mucegai sau drojdie. Cartofii sunt prefierți și preprăjiți în procesul de producție, iar apoi sunt păstrați congelați până când sunt folosiți pentru preparare și servire. Ei sunt tăiați mai subțire decât alți cartofi prăjiți, ceea ce duce la obținerea unei cruste cu un conținut de apă mai scăzut”.

● Hamburgerul nu conține conservanți. Carnea de vită este 100% naturală, peste care se adaugă sare și piper după preparare, spun reprezentanții McDonald’s.

● Chiflele, muștarul și ketchupul nu conțin conservanți, potrivit reprezentanților lanțului fast-food.

● Ceapa este rehidratată din 100% ceapă deshidratată, susțin oficialii citați.

CITEȘTE ȘI: Experiment Stirile ProTV. Branza de Sibiu si pepenii din Dabuleni, doar cu numele pe tarabe. Rezultatele testului sunt cu adevarat surprinzatoare: cati din pepenii cumparati de reporter sunt cu adevarat de Dabuleni?

INFO

Fast-food-urile din România, o industrie de 350 de milioane de euro anual

Șaormeriile din România au vânzări zilnice de circa 550.000 de euro, respectiv 200 de milioane de euro pe an, echivalentul a 220.000 de șaorme de 10 lei (2,5 euro) în fiecare zi a anului, potrivit unei analize Business Magazin.

CITEȘTE ȘI: Știi ce e în bucătăria McDonald´s?

Vânzările șaormeriilor le egalează ca valoare pe cele ale celor mai importante cinci lanțuri fast-food, dintre care cele mai mari sunt McDonald’s, cu vânzări de peste 110 milioane de euro în 2008, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanțe, și KFC, cu vânzări 40 de milioane de euro.

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
GENIAL! Cum scapi de condensul și umezeala din casă. Ce trebuie să faci zilnic
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Mihai Bendeac și-a dezvăluit fanteziile! Fanii au rămas uimiți de plăcerile actorului
Inchide