Fostul șef al Poliției de Frontieră Siret Nelu Fediuc, reținut pentru luare de mită

Fostul șef al Poliției de Frontieră Siret Nelu Fediuc, reținut pentru luare de mită
Publicat: 19/07/2014, 11:12

Potrivit unui comunicat al DNA Suceava, Fediuc a fost reținut pentru 24 de ore, pentru luare de mită în formă continuată și două infracțiuni de influențare a declarațiilor.

Procurorii anticorupție suceveni susțin că, în perioada 2008-2012, Nelu Fediuc, în virtutea atribuțiilor de serviciu, a asigurat protecție în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau țigări prin punctul vamal peste plafonul legal admis de lege și cu sustragerea de la plata taxelor vamale.

Astfel, pentru a beneficia de această „protecție”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită inițial la suma de 200 de dolari, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 de euro, la cererea comisarului șef.

DNA Suceava susține că în schimbul aceleiași „protecții”, în intervalul februarie – august 2008, inculpatul Nelu Fediuc a beneficiat și de favoruri sexuale din partea unei martore denunțătoare.

Procurorii mai arată că, în septembrie 2008, Nelu Fediuc a încercat să determine aceeași martoră denunțătoare să-și retragă denunțul formulat împotriva lui în dosarul pentru care a fost trimis în judecată, oferindu-i în schimb suma de 12.000 euro, pe care aceasta însă a refuzat-o.

Fediuc mai este acuzat că, în perioada iunie – 7 iulie 2014, prin intermediul inspectorului vamal principal Gheorghe Robu, a încercat să determine, prin metode de intimidare, un alt martor denunțător să-și retragă denunțul formulat împotriva sa, a altor vameși și a ofițeri de poliție de frontieră.

În același dosar, procurorii DNA Suceava au dispus, vineri seară, cercetarea sub control judiciar a inspectorului vamal principal Gheorghe Robu de la Biroul Vamal Siret, care este acuzat că a încercat să determine un martor denunțător, prin corupere, precum și prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat împotriva sa și a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră, în dosarul în care aceștia fuseseră trimiși în judecată.

Tot vineri seară, șeful SPP Suceava, Lucian Solcan, a fost reținut de DNA, fiind acuzat că în perioada în care a fost ofițer la Serviciul de Informații și Protecție Internă a perceput „taxă de protecție” de la mai multe persoane pentru a le permite tranzitarea frontierei cu țigări și alte produse de contrabandă. Alături de Lucian Solcan, în acest dosar a fost reținut și Paul Pîrjolea, pentru camătă în formă continuată.

Vineri dimineață, procurorii DNA au făcut șapte percheziții în județele Suceava și Botoșani, două dintre acestea având loc în biroul șefului SPP pentru Suceava și Botoșani aflat în sediul Consiliului Județean Suceava și în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, într-un dosar privind fapte de corupție care ar fi fost săvârșite în perioada 2008-2014.

Într-un comunicat transmis vineri dimineață, DNA preciza că perchezițiile au loc într-un dosar care vizează „suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2008-2014, a unor infracțiuni de corupție, privitoare la regimul stabilit pentru alte activități reglementate de lege și contra înfăptuirii justiției”.

În 14 iulie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava i-au trimis în judecată, în stare libertate, pe șeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret, Nelu Fediuc, și pe preotul Dumitru Horga, alături de mai mulți vameși și polițiști de frontieră.

În rechizitoriul transmis instanței de judecată, anchetatorii arată că în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat, condus de Dumitru Horga, preot în localitatea Cândești, județul Botoșani, din care mai făceau parte, printre alții, fiul preotului și un dascăl, activitatea acestui grup fiind sprijinită de Nelu Fediuc, șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret.

Conform anchetatorilor, grupul infracțional acționa după regulile convenite între funcționarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, își încălcau atribuțiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.

Persoanele care tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantități de țigări, care au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul și județul Botoșani, dar și în județul Suceava, mai notau procurorii, care arătau că la fiecare intrare în țară membrii grupării dădeau lucrătorului poliției de frontieră care era de serviciu și se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care făcea controlul vamal pe sensul de intrare, 100 de lei.

Fiecare transport s-a făcut pe baza informațiilor furnizate de Nelu Fediuc, în funcție de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, el fiind cel care aproba planificările și inclusiv componența turelor de serviciu.

Astfel, membrii grupării au introdus în România, cu sprijinul lui Fediuc și al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliție de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret și lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), peste 290.000 de pachete de țigări de proveniență ucraineană. Anchetatorii mai spuneau că au existat 61 de treceri pe la punctul de frontieră Siret, făcute de membrii grupării în 29 de zile.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Era varză' Nuțu Cămătaru s-a iubit cu Nicoleta Luciu și Monica Gabor
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Adio mască de protecție! Nicolae Ciucă a decis! Informații de ultimă oră privind restricțiile în...
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...