Fostul șef al Poliției de Frontieră Siret Nelu Fediuc, reținut pentru luare de mită

Fostul șef al Poliției de Frontieră Siret Nelu Fediuc, reținut pentru luare de mită
Publicat: 19/07/2014, 11:12

Potrivit unui comunicat al DNA Suceava, Fediuc a fost reținut pentru 24 de ore, pentru luare de mită în formă continuată și două infracțiuni de influențare a declarațiilor.

Procurorii anticorupție suceveni susțin că, în perioada 2008-2012, Nelu Fediuc, în virtutea atribuțiilor de serviciu, a asigurat protecție în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau țigări prin punctul vamal peste plafonul legal admis de lege și cu sustragerea de la plata taxelor vamale.

Astfel, pentru a beneficia de această „protecție”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită inițial la suma de 200 de dolari, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 de euro, la cererea comisarului șef.

DNA Suceava susține că în schimbul aceleiași „protecții”, în intervalul februarie – august 2008, inculpatul Nelu Fediuc a beneficiat și de favoruri sexuale din partea unei martore denunțătoare.

Procurorii mai arată că, în septembrie 2008, Nelu Fediuc a încercat să determine aceeași martoră denunțătoare să-și retragă denunțul formulat împotriva lui în dosarul pentru care a fost trimis în judecată, oferindu-i în schimb suma de 12.000 euro, pe care aceasta însă a refuzat-o.

Fediuc mai este acuzat că, în perioada iunie – 7 iulie 2014, prin intermediul inspectorului vamal principal Gheorghe Robu, a încercat să determine, prin metode de intimidare, un alt martor denunțător să-și retragă denunțul formulat împotriva sa, a altor vameși și a ofițeri de poliție de frontieră.

În același dosar, procurorii DNA Suceava au dispus, vineri seară, cercetarea sub control judiciar a inspectorului vamal principal Gheorghe Robu de la Biroul Vamal Siret, care este acuzat că a încercat să determine un martor denunțător, prin corupere, precum și prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat împotriva sa și a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră, în dosarul în care aceștia fuseseră trimiși în judecată.

Tot vineri seară, șeful SPP Suceava, Lucian Solcan, a fost reținut de DNA, fiind acuzat că în perioada în care a fost ofițer la Serviciul de Informații și Protecție Internă a perceput „taxă de protecție” de la mai multe persoane pentru a le permite tranzitarea frontierei cu țigări și alte produse de contrabandă. Alături de Lucian Solcan, în acest dosar a fost reținut și Paul Pîrjolea, pentru camătă în formă continuată.

Vineri dimineață, procurorii DNA au făcut șapte percheziții în județele Suceava și Botoșani, două dintre acestea având loc în biroul șefului SPP pentru Suceava și Botoșani aflat în sediul Consiliului Județean Suceava și în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, într-un dosar privind fapte de corupție care ar fi fost săvârșite în perioada 2008-2014.

Într-un comunicat transmis vineri dimineață, DNA preciza că perchezițiile au loc într-un dosar care vizează „suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2008-2014, a unor infracțiuni de corupție, privitoare la regimul stabilit pentru alte activități reglementate de lege și contra înfăptuirii justiției”.

În 14 iulie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava i-au trimis în judecată, în stare libertate, pe șeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret, Nelu Fediuc, și pe preotul Dumitru Horga, alături de mai mulți vameși și polițiști de frontieră.

În rechizitoriul transmis instanței de judecată, anchetatorii arată că în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat, condus de Dumitru Horga, preot în localitatea Cândești, județul Botoșani, din care mai făceau parte, printre alții, fiul preotului și un dascăl, activitatea acestui grup fiind sprijinită de Nelu Fediuc, șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret.

Conform anchetatorilor, grupul infracțional acționa după regulile convenite între funcționarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, își încălcau atribuțiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.

Persoanele care tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantități de țigări, care au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul și județul Botoșani, dar și în județul Suceava, mai notau procurorii, care arătau că la fiecare intrare în țară membrii grupării dădeau lucrătorului poliției de frontieră care era de serviciu și se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care făcea controlul vamal pe sensul de intrare, 100 de lei.

Fiecare transport s-a făcut pe baza informațiilor furnizate de Nelu Fediuc, în funcție de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, el fiind cel care aproba planificările și inclusiv componența turelor de serviciu.

Astfel, membrii grupării au introdus în România, cu sprijinul lui Fediuc și al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliție de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret și lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), peste 290.000 de pachete de țigări de proveniență ucraineană. Anchetatorii mai spuneau că au existat 61 de treceri pe la punctul de frontieră Siret, făcute de membrii grupării în 29 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului